13/12/2017 - UES

L'excursió dels dimecres: Cales del massís de Begur

Impressionant recorregut pel litoral rocallós del terme de Begur, al massís homònim, des de la Cala d’Aiguablava fins a Sa Riera alternant corriols que salten d’una cala a l’altra pel bosc, antigues feixes i trams de Camí de Ronda. És un itinerari exigent, d’uns 12 km de longitud i uns 600 metres de desnivell positiu acumulat (i altres tants de baixada) que transcorre per la costa a tocar de l’aigua a les cales i, per la muntanya i urbanitzacions en anar-hi d’una a l’altra.
ATENCIÓ: HORA DE SORTIDA... LES 7:30 DEL MATÍ.
El massís o muntanyes de Begur és la prolongació natural fins al mar del massís de les Gavarres, tot i que queda lleugerament diferenciat per la presència d’una depressió tectònica a la zona de Palafrugell, fet que el confereix una forma de protuberància litoral amb diversos penya-segats i caps rocallosos, entre els quals hi destaquen petites cales i platges que les rieres que el recorren hi han format.
Tot i tenir un munt d’edificacions no sempre respectuoses ni amb al medi ni amb el paisatge, és un espai protegit d’alt valor ecològic, i des de l’any 2006 forma part de la Xarxa Natura 2000.
Recórrer aquest paratge de cales i munts, de taques de bosc i de feréstecs barrancs, amb rieres i cales boniques, és sempre una activitat agradable, que de segur ens farà suar però també gaudir del paisatge. Des d’Aiguablava caminem fins a Fornells, on esmorzem a la natura, per començar amb força la pujada al Saguàrdia, i, entre baixades i pujades per carenes davallar fins al Far de Begur i Sa Tuna. Des d’aquí cap Aiguafreda, el coll del Cap sa Sal, i, entre cases i bosc seguir pel Golfet de les Mines per arribar per roques i el camí de ronda fins a la platja de Sa Riera.
Hora estimada d’arribada a Sabadell: les 19:00 hores.