• « 06/2020 » loading...
  Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  11
  12
  13
  14
  15
  16
  17
  18
  19
  20
  21
  22
  23
  24
  25
  26
  27
  28
  29
  30
  1
  2
  3
  4
  5
Home / Senders diumenge / 24 novembre 2019 – GR92 Fontanilles – Sa Tuna

24 novembre 2019 – GR92 Fontanilles – Sa Tuna

ETAPA:  FONTANILLES – BEGUR (SA TUNA)

24 NOVEMBRE 2019

Bon día, esmorzarem a l’entrada de La Bisbal i desprès l’autocar ens portarà fins a Pals, on ens quedarem el grup de l’opció curta, farem un recorregut cultural per la població tot anant a cercar el GR 92. El grup de l’opció llarga seguirant en autocar fins a FONTANILLES. L’etapa és molt interior i els primers kilòmetres amb poc desnivell, és a partir de Pals, que anirem a cercar la costa, primer per la platja de Pals i seguirem per  damunt de penyasegats tot resseguint cales.

Som al BAIX EMPORDÀ: és una de les comarques en que va quedar dividit l’Empordà el 1936, la capital n’és : La Bisbal.

FONTANILLES:, el terme municipal té uns 9 Kms i està a 29 m. d’altitud. Límita al Est amb Pals, al sud amb Palau-Sator. Te agregat el nucli de Llabià i regat pel Daró. Té un castell del segle XI i l’esglèsia de Sant Martí del segle XII.

PALAU- SATOR:

El terme municipal aplega els petits pobles de Fontclara, Sant Julià de Boada i Sant Feliu de Boada, juntament amb el veïnat de Pantaleu. El municipi és troba emplaçat al bell mig de la rica plana al-luvial de la dreta del Daró. Com altres pobles de la rodalia, els conjunts arquitectònics del seus núclis son d’extraordinari interès històric. Encara hi podem observar restes de muralles i defenses. L’accés al núcli medieval és fa per la torre de les Hores, d’on surt el carrer del Portal, que porta fins el Castell , al cor del poble.

Entre d’altres llocs d’interés destacarem; l’esgèsia parroquial de Sant Pere dels segles XII i XIII, el monestir de Fontclara del segle XI, l’esgèsia mossàrab de Sant Julià de Palau-sator documentada del 934.

PALS:

El nom de la vila prové de “palus”, que vol dir aiguamoll. És refereix a les zones humides properes i forma part del parc natural del Montgrí, les Illes Medes i el Ter. Pals és un conjunt monumental històric molt antic format per el castell , la vila i les muralles. El castell s’anomenava “Castellarom Montis Asperu” que vol dir Mont-aspre. Documentat l’any 889 amb el nom de Mont-Aspre, quan el rei Odó I de França va fer-li una donació. A finals del segle X fou propietat de la familia del cavaller: Gaufred Vidal. Arran de les guerres de remences i la guerra civil catalana contra Joan II, el castell va quedar molt malmés i el monarca va permetre reaprofitar les seves pedres per reconstruïr l’esglèsia de Sant Pere i les muralles de la vila. Nomès és va conservar la torre circular, coneguda avui com la Torre de les Hores.

L’historiador d’Arenys de Mar, Jordi Bilbeny, fundador de la Nova Història, afirma que Cristòfol Colón era en realitat un noble català i que va salpar de la platja de Pals i no de Palos de la Frontera en el seu primer viatge en el qual se l’ atribueix el descobriment d’Amèrica.

Deixem enrera arrosars, els Masos de Pals, el Mas de Tomasi i ens anirem apropant a la platja de Pals.

L’actual platja de Pals,  antigament se l’anomenava el “Grau·, que significa port. El paisatge de costa que contenplem ara no és el mateix de segles anteriors. On ara hi ha plantacions d’arròs i pins, abans hi havia aiguamolls i segons els mapes l’antic Ter, desembocaba a Pals.

Bordejant la costa entrem en terres de Begur. Punta Espinuda, és una plataforma rocosa natural d’uns 60 m de llarg i de 15 d’amplada, que separa les platges del Racó i Illa Roja. Éxcelent mirador vers la llarga i daurada línea de costa que arriba fins l’Estartit i les muntanyes del Montgrí.

Seguint per el camí de Ronda arrivarem a la Platja de Sa Riera, és la cala més gran del municipi i li deu el seu nom al curs d’aigüa que la travessa. Punta de la Creu, Cap des Forn, Faraió de sa Cala,

Cap sa Sal, ocupat per un hotel de luxe, inaugurat el juliol del 1963, situat al inici de la Reserva marina de Ses Negres. Ja fa temps que ha deixat de ser el glamouros hotel on s’hi va hostatjar, Rock Hudson, la Carmen “collares”, Soraya, etc. Degut a les perdues, el van reconvertir en apartaments.

I les cales d’Aiguafreda i   I Sa Tuna, on acabarem el recorregut d’avui.