• « 06/2020 » loading...
  Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  11
  12
  13
  14
  15
  16
  17
  18
  19
  20
  21
  22
  23
  24
  25
  26
  27
  28
  29
  30
  1
  2
  3
  4
  5
Home / Senders diumenge / 26 de gener de 2020 Platja del Castell – Sant Feliu de Guixols

26 de gener de 2020 Platja del Castell – Sant Feliu de Guixols

cartell26012020

ETAPA:  SANT FELIU DE GUIXOLS – TOSSA DE MAR

 

26 GENER 2020                       

Bon día! Dijous vespre l’organització acordà cambiar l’etapa de El Castell à Sant Feliu de Guixols per possible risc de trams malmesos per el temporal.  Avui, ens dirigim a Sant Feliu de Guixols i un cop esmorzats anirem fent camí cap a la Serralada de l’Ardenya.

L’etapa d’avui és ben diferent de les anteriors,  deixarem la costa, anirem per l’interior i ens enfilarem cap a la serralada de l’Ardenya per gaudir de  l’espectacular mirador del Puig Cadiretes. És un territori actualment poc humanitzat. Trobarem vestigis del neolitic, alguna masia abandonada i grans extensions d’alzina surera.

Un cop creuada l’urbanització de  LA CASA NOVA, veurem la FONT DE LA GUILLA , a l’estiu rarament hi raja aigua. Desprès seguirem un camí que és va redreçant progressivament fins al COLL DEL VIDRE. El sender planeja en direcció sud, passa pel “Suro del Duro” i desprès puja tot revoltant per la dreta el Puig de les Cols o Puig Alt.

A pocs metres del COLL DE L’ESCORPI i dins el bosc hi ha el menhir anomenat “Es Terme Gros”

A prop del COLL DE LA CREU D’EN BARRAQUER hi ha CAN CODOLAR (masia fortificada en runes). A uns 15 minuts serem a la ROCA MIQUELA (malmesa per una massiva i indiscriminada extracció), al ser al carener és gaudeix d’una dilatada panoràmica: Llagostera, Cassà de la Selva, massissos de Les Gavarres, el Montseny, Les Guilleries, Rocacorba i al fons el perfil del Pirineu presidit pel Canigó. Aquí deixem El Baix Empordà i entrem a La Selva.

Trobarem la masia fortificada de CABANYES DE MONTAGUT.. Deixarem la pista i pendrem a mà esquerra un sender que revolta el Puig de Montagut.

Desprès de trobarnos amb la carretera (Llagostera-Sant Grau d’Ardenya) i seguirla uns 50 metres deixem a la dreta el MENHIR DE CAN LLACH i arrivem al PLA DE LES PINYAQUES, Per la dreta, nord, un camí porta al Puig Cadiretes en uns 5 minuts, cota màxima de la serralada d’Ardenya amb una esplendida vista i placa conmemorativa d’en Llibert Carulla, un dels promotors del GR 92.

Des del Pla de les Pinyaques el GR segueix recte i inicia la baixada cap a Tossa de Mar.

Passem per BARRAQUES D’EN TORDERA, FONT I MENHIR DE MONTLLOR, aquí podrem gaudir d’una espléndida vista de Tossa.

Trobarem l’ermita de la Mare de Dèu de Gràcia (en runes), l’alzina Suro de la Custodia, Coll del Sastre, sí seguissim el camí de l’esquerra, aniriem a la Cala Pola, el nostre GR segueix per la dreta, cap a l’ESPLANADA DE CAN MARTI. Seguirem una pista de l’esquerra entre campings i la riera de Tossa de Mar i entrem a:

TOSSA DE MAR, vila de La Selva Marítima i és una de les poblacions emblemàtiques de la Costa Brava.

La presència humana ha estat confirmada per els jaciments excavats al massis de Cadiretes, com el Paradolmen de Pedra sobre Altra o el Paradolmen de Garcia, datats entre 2500 i 1800 anys aC. La descoberta de la vil-la romana dels Ametllers, confirmen que l’indret habia estat habitat per els romans, és descobriren uns interessants mossaics, actualment conservats al museu de la vila.

El primer esment de Tossa a l’edat mitjana és del 881, quan en un diploma de l’emperador Carlemany a favor del bisbe Teotari, apareix la forma Tursam. L’any 966 reapareix en un document, on els marmessors del comte de  Miró I de Barcelona fan donació de l’alou de Tossa al Monestir de Ripoll. El 1186 l’abat de Ripoll, Ramon de Berga,  feia erigir el castell de Tossa dit  Mont Guardi.

Com tantes poblacions costaneres sofrí els atacs dels pirates barbarescos i turcs, que han quedat reflectits en la toponimia (cala Morisca, torrent dels Moros). La vila fortificada serví de refugi per als veins de Tossa i per als d’extramurs i forasters. A partir del segle XVI, la pirateria minvà i la població s’expansionà cap al pla.

Cada any és celebra, “La tradició del Pelegrí”, És un vot del poble, que cada 20 de gener (Sant Sebastià), com una prometença dels habitants, recorre 40 kms fins a Santa Coloma de Farners, a càrrec d’un representant del poble, el Pare Pelegrí i de tots els que el vulguin acompanyar. El compliment del vot és confirma l’endemà, quan el Pare Pelegrí torna i és rebut per les autoritats locals.

A començaments del 1950, l’industrial català Alberto Puig Palau, convidà al director de cinema Albert Lewin a visitar la Costa Brava. El cineasta portaba un guió estrambòtic sota el braç, quedà meravellat d’aquelles platges i decideix localitzar-hi els exteriors per la película, “Pandora y el holandés errante”. A l’abril del 1950 tota la parafernàlia de Hollywood és va  trasl-ladar a Tossa. Pandora podía haver estat un rodatge normal, si no si hagués barrejat l’escandol dels amors entre Ava Gardner (parella de Frank Sinatra) i Mario Cabré. A part de la presencia d’Ava Gardner, James Masson i Nigel Patrick nombrosos intellectuals van visitar Tossa. Malgrat tot la película va tenir un curt recorregut comercial (el tema, una barreja de mitologia grega) en aquells anys de “foscor” no va ser entesa a Espanya. Tot i aixis l’abril del 1950 va deixar una forta petja entre la població. El 2001, amb motiu del 50 del rodatge, l’Ajuntament va crear una ruta turística pels escenaris del rodatge.

FOTOS DE LA SORTIDA

Si voleu veure les fotos d’En Jesús Piedrafita, cliqueu aquí