• « 05/2020 » loading...
  Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
  27
  28
  29
  30
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  11
  12
  13
  14
  15
  16
  17
  18
  19
  20
  21
  22
  23
  24
  25
  26
  27
  28
  29
  30
  31
Home / Senders dissabte / 4-5-2019 Santa Fe, Les Agudes, Turó de L’Home

4-5-2019 Santa Fe, Les Agudes, Turó de L’Home

Resenya de la sortida:

La sortida de Santa Fe – Les Agudes – Turò de l’Home que fem és circular, sent inici i final Santa Fe del Montseny. Està ben senyalitzada i el camí és ben fressat.

Santa Fe és un dels punts més bonics del massís del Montseny i inici de moltes caminades. Una d’elles és la pujada al Turó de l’home i les Agudes que farem avui. A Santa Fe podrem veure les impressionants sequoies californianes, hi ha el pantà de la riera de Santa Fe, que actua com a mirall de l’esplendid paissatge, i el punt d’informació del Parc Natural del Montseny, Can Casades.

El Turó de l’Home és el punt més elevat del massis, amb 1705,8 m., que el situa per sobre dels altres dos cims més representatius, les Agudes (1.705,4 m), per tant amb només 40 cm menys i el Matagalls (1.697,2 m).

L’alçada d’aquests pics i la proximitat al mar, expliquen la vegetació que es desenvolupa al Montseny, a manera d’estatges. A la vegada que es guanya en alçada, es reprodueixen les formacions vegetals característiques:

-de la mediterrània a les parts baixes, amb alzinars, suredes i pinedes.

-de la muntanya mitjana plujosa, més amunt, amb alzinar muntanyenc i rouredes.

-d’ambients centreeuropeus per sobre dels 1.000 m amb fagedes i avetoses, les més meridionals d’europa.

-i, fins i tot, vegetals d’ambients subalpins als cims amb matollars i prats culminals.

Cal tenir present també, que com a conseqüència d’aquesta orografia, el nombre de dies amb boira al cim del Turó de l’Home és de 241 de mitjana. A grans trets, els dies de boira de primavera i tardor són sovint dies amb boira durant tot el dia, en canvi a l’estiu es freqüent la formació de boires al migdia que desapareixen al vespre. En els dies o hores despejats s’hi veuen unes vistes de pràcticament tot Catalunya.

En la sortida d’avui passarem per 2 fonts, la de Passavets i la de Briançó, ambdues tenen un doll aigua constant i generós. El camí és majoritàriament dins d’una densa fageda que en aquest moment ja ha tret la fulla a les cotes baixes i està despertant a les cotes més altes, pel que gaudirem d’un color verd tendre que només es pot veure en aquesta època. Hi ha arbres de fins a 150 anys. A la part més alta veurem els vegetals d’ambients subalpins de matollars i prats culminals. Tot baixant atravassarem una avetosa, anomedada l’Aveteda de Passavets, que és el bosc d’avets més important del Montseny. El mes de maig és la millor época  per veure els Narcisos del Montseny que formen grups o extenses catifes. Gaudirem de violetes, brúixols (floreix entre març i maig), el·lebors verds i veurem uns espectaculars boix grèvols d’uns 4 metres d’alçada.

L’Observatori del Turó de l’Home va ser ideat per un soci de l’Associació Catalanista d’Excursions Científiques,  es van començar a construir l’any 1881. Aquell mateix any l’associació va passar a ser el Centre Excursionista de Catalunya. Dificultats imprevistes van impedir dur-lo a terme i va restar latent fins que un altre soci del Centre Excursionista, Eduard Fontserè, va fer seu el projecte. El Dr. Fontserè era també el director del Servei Meteorològic de Catalunya (1921-1939), entitat que va impulsar extraordinàriament la meteorologia a Catalunya, adquirint un gran prestigi internacional. Per això el Servei Meteorològic de Catalunya era membre de ple dret de l’Organització Meteorològica Internacional (entitat precursora de l’Organització Meteorològica Mundial actual) i participava en iniciatives internacionals per fer avançar la ciència meteorològica i climàtica.

L’Observatori Meteorològic del Turó de l’Home es va inaugurar l’any 1932, a temps per desenvolupar la tasca científica encarregada per l’Any Polar Internacional.

La Guerra Civil va estroncar la iniciativa. El Servei Meteorològic de Catalunya va ser clausurat i tots els seus béns confiscats, si no destruïts o directament robats. L’Observatori va passar a mans del Servicio Meteorológico Nacional, que el desembre de l’any 1940 va reprendre les observacions meteorològiques.

Les últimes observacions manuals de precipitació corresponen al 2001, truncant-se les observacions sistemàtiques de la sèrie termomètrica l’any 2003.

Des de llavors, l’observatori s’ha anat degradant progressivament fins a arribar a l’estat de semiabandonament en el que es troba en l’actualitat.

Per evitar el truncament definitiu de la sèrie meteorològica, el  2010 el Servei Meteorològic de Catalunya va instal·lar una estació meteorològica automàtica. No es va poder situar en el mateix observatori, tal com hauria estat preferible, per la impossibilitat de garantir la seguretat dels aparells automàtics. Per això es va triar el cim proper, el Puig Sesolles, ja dotat d’una tanca perimetral de protecció de la zona central del cim.

L’any 1974 van instal·lar una base militar al Puig Sesolles, hi van obrir una carretera fins al cim que de retruc va facilitar també l’accés a l’observatori del Turó de l’home. L’anomenat Centre Tàctic de Transmissions de l’Exèrcit de Terra va albergar una dotació de més de 50 militars fins a l’any 2001 i va modificar definitivament el perfil del Puig Sesolles amb l’aplanament del cim, el paviment  de més de 3.000m2 i la construcció de l’heliport, la caserna, les edificacions annexes (cantina i biblioteca) i la gran torre de comunicacions. El 1998 el Ministeri de Defensa, va decidir prescindir de la presència permanent del contingent militar i va deixar en desús els edificis militars. Posteriorment van signar un conveni de col·laboració amb la Diputació de Barcelona en el que se li cedia l’ús  perquè la institució gestora del parc realitzés un programa de restauració i millora d’aquest sector. L’any 2001 es va iniciar l’enderroc de la caserna i la majoria de les instal·lacions del complex militar. Posteriorment (entre l’any 2006 i 2008), i en el marc del Conveni de col·laboració entre l’Obra Social ‘La Caixa’ i la Diputació de Barcelona, es van començar els treballs de restauració de l’entorn sota el nom “Pla Director del Turó de l’Home”.

Avui dia, de tota la infraestructura construïda només queda l’antena de comunicacions, actualment en funcionament.

L’any 1970, amb motiu de la mort del Dr. Fontserè, el Centre Excursionista de Catalunya va voler instal·lar una placa commemorativa en record seu a l’Observatori del Turó de l’Home. El fet d’estar escrita en català va resultar un obstacle per a la seva col·locació, fet que no va ser possible fins 15 anys més tard, el novembre de 1995. Des de llavors, els excursionistes que arriben al Turó de l’Home poden llegir la ressenya de la construcció de l’observatori i de la relació del Dr. Fontserè amb el món excursionista.

Per als GPS maníacs. Si voleu baixar el track (GPX) cliqueu aquí.