• « 05/2020 » loading...
  Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
  27
  28
  29
  30
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  11
  12
  13
  14
  15
  16
  17
  18
  19
  20
  21
  22
  23
  24
  25
  26
  27
  28
  29
  30
  31
Home / Senders dissabte / 8 de febrer de 2020 Castellcir – L’Estany

8 de febrer de 2020 Castellcir – L’Estany

cartell2020-05

Resenya de la sortida: GR 177, de Castellcir à l’Estany

 Bon día! Avui ens retrobem per coneixer un tros més del Moianès, caminarem per un entorn força rural. Esmorzarem a Castellterçol i tornarem a pujar al autocar que ens durà fins a Castellcir on varem acabar el passat 11 de gener.

CASTELLCIR:

És un poble i municipi del Moianes que fins el 2015 fou adscrit administrativament al Vallés Oriental. Les primeres referències històriques, es poden trobar cap a l’any 1000, en diferents extractes documentals de l’arxiu de l’antic monestir de Sant Benet de Bages. Està situat al extrem oriental del Moianès. Formen el terme,  les antigues parróquies de Sant Andreu de Castellcir, Santa Coloma de Sasserra, que s’estenia també pels actuals termes municipals de Balenyà, Moià i Centelles, la Vall de Marfà (antiga parroquia de Sant Pere de Marfà), i alguns masos de Sant Quirze de Safaja. Fins al darrer terç del segle XX era un municipi rural d’hàbittat dispers, sense cap més nucli de poblacio aglutinat que quatre cases arrenglerades al carrer de l’Amargura (ara Major), on ara hi ha la Casa de la Vila, l’esglèsia parroquial actual amb la casa rectoral i les dependències parroquials anexes, el CEIP La Popa i els comerços del poble, a l’entorn de les places de l’Era i de Santa Maria.

L’antic nucli de la població és al fons de la vall de la riera de Castellcir. A aquesta unitat parroquial hi pertanyien diverses masies, entre elles, Mas Torroella, el Vilardell, Cal Fantasía, Cant Sants, el Bosc, la Talladella…

LA PENYORA és,  juntament amb el Solà del Boix, la Roureda i el Prat, una de les urbanitzacions en què s’ha organitzat modernament la població de Castellcir. És a llevant del Camí de Collsuspina. És en una carena entre la Riera de Santa Coloma i el torrent del Soler, al límit del poble rural de:

Santa Coloma Sasserra, la parròquia ocupa tota la meitat septentrional del terme, però actualment està molt poc poblada. Al voltant de l’esglèsia romànica hi ha l’antiga Rectoria i la casa del Giol custodiada per un gran roure. A aquesta unitat medieval i pertanyen, Serracaixeta, la Torre de Serracaixeta, les Berengueres i el Bonifet, a més d’altres masos actualment desapareguts.

A la part oriental-central del terme hi trobem el Castell de la Popa (per la forma de la roca), i el bosc de la Sauva Negra.

Pero nosaltres anirem en direcció a:

COLLSUSPINA:

Asdcrit administrativament fins al 2015 a la comarca d’Osona, Nasqué en un territori depenent de la parròquia de Sant Andreu de Tona. La població actual  es formà al Coll de l’Espina en el camí ral de Manresa à Vic. El coll rebia aquest nom perqué eren terres de l’important masia de l’Espina. El territori el formen 3 unitats: Collsuspina, Les Casetes, Raval Picanyol.

Creuada Collsuspina la ruta ens portarà cap el Más i Coll de Nualard,  A prop veurem  Sant Cugat de Gavadons,  esglèsia del segle X.

Una vegada passat el Collet de Mas Güell, trobem una cruïlla, LA CREU VERMELLA. Aquí coincideix el GR 3, que ve de Moià.  Agafem el camí de la dreta.  i damunt nostre, veurem una estructura blanca: és l’Observatori astrònomic de la Monjoia, que pertanyia a l’Agrupació Astrònomica de Sabadell i que el 1998 s’hi va descobrir un asteroide del cinturó principal.

Desprès del collet de la Caseta Alta,  passarem pel costat del cim més alt del Moianès,  el Puig Rodó de 1050 m alt, A pocs metres del camí s’hi troba el Dolmen de Puig Rodó, és tracta d’una bonica galeria amb cambra sepulcral. A la part superior de la llosa hi ha gravada una creu. Segons explica la llegenda: per les nits sortía de l’interior una dona gran vestida de negre amb una cort de porcs també negres. Els pagesos de la zona, espantats van anar a buscar al rector de l’ermita de Ferrerons perque beneïs el dolmen, diuen que va grabar en la llosa superior una creu i que des d’aleshores mai mes es veié la vella ni els porcs.

A partir d’aquí el camí descendeix cap a L’Estany. En un revolt del camí ja podrem contemplar la població i el seu monestir. La major part del terme municipal està formada per la plana on hi havia hagut un estany, ja desaparegut. En époques de forta secada, les aigues baixaven de nivell i creaven aiguamolls que formaven un bon entorn per les aus.

En 1554 l’abat Carles de Cardona, manà ampliar el sistema de recs i canals per tal d’escorrer les aigues. La intenció era evitar que les aigues estancades fes proliferar insectes que escampesin epidèmies de paludisme. En aquells temps és creia que els habitants de l’entorn enmalaltien per culpa de l’insalubritat de l’aigua. D’altra banda interessava ampliar les terres de conreu. La mina tal com la coneixem ara va ser construïda entre el 1734 i el 1737 per decisió dels canonges. És construï amb pedra seca d’uns 425 metres de llargada.

There you can discover more than 30,000 brandy items from world-famous companies. There is no need to bother with the top quality, primarily as a result of iHerb functions only with trusted companies that are responsible for their top quality throughout the years. Products from those business involve Stockrooms that are clean as well as have a controlled environment. The level of humidity, cool and heat is stabilized so all the products will certainly stay fresh, tidy as well as ready to take a trip to consumers’ houses. There is no such a term as “Old Product” for iHerb, all of the products are 100% all-natural and natural, and they maintain this in mind, so the biggest term of their products remaining on a storehouse rack is around 45 days, nevermore! As for availability on the website https://herbcoupon.net/, all the stated categories are constantly satisfied with products, occasionally there may be an absence of items, but that’s not their fault, it’s primarily caused by hold-ups in the shipment to them. Below you can discover items relying on your issue, for example, acne or headache, and even State of mind problems, they have everything! And to claim much more, iHerb is helping the world to get cleaner, considering that they utilize just recycled wraps as well as packaging virtually for all the orders, as well as workers recycle a lot of the product packaging material they receiver from manufacturers by themselves!

Tot i aixis l’antiga conca lacustre és torna a entollar en époques de grans pluges.

Cap el 1080, una petita comunitat de canonges s’establí a l’indret per viure segons la Regla de sant Agustí, aquesta comunitat prosperà i aixecaren  el monestir d’origen romànic de SANTA MARIA DE L’ESTANY. Al seu redòs s’anà agrupant el poble.

Desde fa 3 segles, el monestir es la seu de la parròquia de L’Estany. Del monestir medieval, en resten, l’esglèsia, les sales del museu  i sobretot el seu extraordinari claustre romànic, joia de l’escultura religiosa de nivell internacional

FOTOS:

Si voleu veure les fotos de la sortida, cliqueu aqui: