XLI RONDA VALLESANA, 3 d’octubre de 2021
Estimats Rondaires, aquesta Ronda del Retrobament, com diu el nostre president, us portarem a prop de Sabadell, a Collserola, per camins per on de vegades heu pensat passar, però que mai heu fet; per cases senyorials de què n’heu sentit parlar, però que mai heu vist; per esglésies de les què tal vegada n’heu vist escrit el nom, però a les quals mai us hi heu acostat, malgrat que algú us hagi dit que s’hi havien produït miracles.
Hi haurà un sol recorregut de 17,5 km, amb + 450 m de desnivell, i un màxim de 500 persones. En aquesta Ronda us sorprendran els boscos i els espais per on caminarem, i estem segurs tornareu a Collserola per descobrir altres altres camins i indrets, aquest Parc Natural a tocar de la nostra ciutat, té molt a oferir. Descobriu-lo!
Bona Ronda Vallesana XLI, si la pandèmia no ho impedeix.
Comissió organitzadora
Vídeo de Tomàs Mas
En aquesta 41 edició de la Ronda Vallesana hi haurà un sol recorregut de 17,5 km, amb + 450 m de desnivell, i un màxim de 500 persones degut als límits de participació imposats per la Direcció del Parc de Collserola. En aquesta Ronda us sorprendran els boscos i els espais per on caminarem. En alguna altre ocasió podreu retornar-hi i gaudir del camins, pintats de color “vermell” al Mapa del Parc, per on ara ens ha estat prohibit el pas de la Ronda.
Iniciem la Ronda al pavelló esportiu municipal “Guiera” de Cerdanyola del Vallès. Aquí mateix prenem un camí de passejada, al costat del Riu Major (avui Riera de Sant Cugat), i en quinze minuts arribarem de pla a Can Fatjó del Molí, on podrem contemplar el mas del segle XV i la casa senyorial del segle XIX. Sortim pel Parc Tecnològic de Cerdanyola, travessem immediatament la llera del Riu Major, i entrem al Parc de Collserola. Bordegem els camps de Can Fatjó, actualment horts de nombrosos jubilats, i iniciem la pujada vers Can Coll. Al pati d’aquesta gran masia modernista ens serà subministrada l’habitual coca amb xocolata. Travessem l’àrea de lleure de Can Coll i prenem un corriolet, molt costerut, que ens portarà a una pista molt ampla. Aquesta pista és plena de ciclistes els caps de setmana; per això la defugirem de seguida i pujarem per un corriol, gairebé paral·lel, des del qual, en diversos moments podrem gaudir, en la llunyania, de la visió de la Casa Nova de Valldaura amb els seus enormes finestrals. Aquest corriol ens portarà, en una prolongada i fatigosa pujada, fins al Portell de Valldaura. Aquí ens acollirà una mena de gran plaça, clapejada de pins, on ens espera l’entrepà de botifarra i un porró de vi o la beguda que triem. Aquest és el punt més enlairat de la Ronda; a partir d’aquí gairebé tot serà baixada o pla. Arribem a Can Valldaura Nou, un territori que, des de finals del segle XIII fins al primer terç del segle XV, va ser lloc de cacera i d’esbarjo dels nostres reis. Seguim cap a Can Cerdà on hi haurà un punt de subministrament de begudes. Seguidament, tornem a l’àrea de lleure de Can Coll, però sense travessar-la. Aquí se’ns donarà fruita i novament beguda, i, primer per un corriol i després per pista, arribem als camps de Can Codina i a la capella de Santa Maria de les Feixes que podrem visitar. Passem sota l’aqüeducte de les Feixes, encara dins el Parc de Collserola, i en pocs minuts serem altra vegada a Cerdanyola i al pavelló de “Guiera”.
Principals punts d’interès:
- Riera de Sant Cugat
- Can Fatjó del Molí
- Masia de Can Coll
- Serra d’en Masriera
- Turó de l’Ermità
- Portell de Valldaura
- Can Valldaura
- Can Cerdà
- Can Codina
- Capella de Santa Maria de les Freixes
- Can Canaletes i aqüeducte
Articles del llibre de la 41a Ronda Vallesana
- Presentació a càrrec de Josep Maria Manyosa, president de la UES
- Salutació a càrrec de Carlos Cordón, alcalde de Cerdanyola del Vallès, i de Enric del Amo, president del CEM Cerdanyola
- Mapa i itinerari de la Ronda
- Breu història de Cerdanyola del Vallès, Robert Álvarez Masalias
- Pere de Capellades, senyor de Cerdanyola del 1275 al 1281, Robert Álvarez Masalias
- Capella de Santa Maria de les Feixes, Robert Álvarez Masalias
- La veritable història de la mort de l’abat Biure de Sant Cugat. Camí de Justícia, Robert Álvarez Masalias
- Procés contra Joan Pere per haver robat un pedrenyal, Robert Álvarez Masalias
- Assalt al castell de Sant Marçal, Robert Álvarez Masalias
- El sis d’octubre, el 18 de juliol, i el primer any triomfal (1934-1939), Miquel Sánchez
- Valldaura – del Cister a l’I.A.A.C, Vicent Guallart
- Vint-i-cinc anys del barri de Canaletes, Òscar Pons
- Plafó de Masies de Cerdanyola del Vallès
Som els rondaires
Com una família
De vells no gaires
Ells en són la guia.
I avui Cerdanyola
Ciutat molt gran
Ens ensenya Collserola
D’un passat elegant.
La gent ben contenta
Camina i parla
Tots amb empenta
Volen acabar-la.
I és un record
D’un dia compartit
En el bosc el cor
No es fa vespre ni nit.
I esperant l’any vinent
Sense Covid ni pandèmia
Hi serem de cos present
Amb aquesta dèria.
Ahir tardor esperada
De pluja que no ve
La Ronda, la Caminada
És el millor que té.
Llitsó
A. Buscà