• WIKILOC UES





  • Inscripcions activitats


  • « 12/2024 » loading...
    Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    1
    2
    3
    4
    5
Home / Muntanya / 09/11 SERRA DE CATLLARÀS

09/11 SERRA DE CATLLARÀS

El massís del Catllaràs s’alça fins més enllà dels 1.700 metres i està dominat per densos boscos. Ofereix un refugi ideal per al cérvol i un terreny de joc molt apreciat pels senderistes.

LA SERRA DE CATLLARÀS

Es tracta d’un massís situat a cavall del mantell del Pedraforca i el mantell de Vallfogona, a l’alt Berguedà i al sud de la serra del Cadí-Moixeró. S’eleva amb decisió fins més enllà dels 1.700 metres d’alçada, en cims com el Pedró (1.765 metres), el cap de la Baga Alta (1.759 metres), el cap de la Baga de Fontanals (1.743 metres) i el roc de la Clusa (1.730 metres). L’extrem nord està ocupat per la serra de Falgars, a la vora sud d’un jove riu Llobregat.

L’important gradient altitudinal porta a una gran diversitat d’ambients en un únic espai. S’hi troben representades formacions d’alzinar en petits fragments que ocupen els solells, importants rouredes i pinedes calcícoles, que es distribueixen ocupant els solells i els fons de vall. A les obagues hi predominen les fagedes amb boix, sent rares en el context del Berguedà. Dins dels elements florístics caldria destacar la presència de la flor de neu (leontopodium alpinum), sent una espècie molt rara al país i que està protegida per la legislació catalana.

La fauna que hi habita constitueix una comunitat de transició entre els sistemes pirinencs i els més mediterranis situats més al sud. Cal destacar la presència del cérvol com una de les espècies de gran interès de l’espai, conjuntament amb el gall fer i la marta.

Tot i ser un indret de difícil accés en general, és força apreciat pels senderistes, que disposen de rutes per descobrir-lo. Els senders GR 4 i GR 241 el travessen.

Com arribar-hi

Des de Berga, prendre la C-16 en direcció nord i desviar-se per la BV-4022 fins a la Nou de Berguedà, per continuar uns cinc quilòmetre més i endinsar-se a l’Espai Natural Protegit.

Des de la Pobla de Lillet, prendre la pista asfaltada fins al Santuari de Falgar.

ITINERARI

Des del Santuari, travessem la carretera de Falgars i comencem a pujar pel bosc en direcció sud. El camí no ofereix cap dificultat però és una pujada exigent fins a la Creu del Catllaràs. Descendim uns metres fins a la Roca del Catllaràs envoltada de prats d’altura. Ara ja iniciem la baixada fins al pla del Joc de Pilota, dit així perquè els treballadors de les mines sembla que el feien servir per jugar a futbol. A l’esquerra del prat sobresurt la imponent roca del Joc de Pilota. Es una grimpada fàcil ajudada d’una grapa i una corda. Des del seu cim contemplem la vall del Llobregat i les muntanyes que l’envolten.

Baixant del Joc de Pilota ens podem acostar a la font de la Devesa Jussana per tornar al l’itinerari principal que ens mena al coll Fred. Girem a ponent i ens acostem al mirador del Roc de la Lluna, amb bones vistes, de nou, de la vall del Llobregat i les muntanyes que l’envolten. Seguirem fins al Xalet del Catllaràs, refugi de muntanya dissenyat per Antoni Gaudí i de formes inconfusibles.

Deixem la pista principal i baixem de dret cap al nord per visitar dues de les mines que proliferaven al Catllaràs, la mina del Cable i la mina de l’Artiga de Capdevila. Seguim baixant, travessem el torrent de Vallfogona i, després d’una lleugera pujada, seguim el GR 4 a l’esquerra que ens durà de nou al Santuari de Falgars.

Fotos de preparació de la sortida:

Track de referència de la sortida: