• Inscripcions activitats


  • « 11/2024 » loading...
    Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
    28
    29
    30
    31
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    1
Home / Notícies / Resum de la xerrada Armènia -el país de l’Ararat- un país amb un gran passat i un futur incert

Resum de la xerrada Armènia -el país de l’Ararat- un país amb un gran passat i un futur incert

Per acabar el cicle de Xerrades obertes sobre temes de muntanya i tecnologies aplicables a la muntanya (Mountain Open Talks), corresponent al primer trimestre del 2024, vam comptar amb la col·laboració de l’Ani Antonian, guia armènia, que ens van oferir la xerrada que porta per títol Armènia -el país de l’Ararat- un país amb un gran passat i un futur incert.

  • Després de la presentació de la xerrada a càrrec d’en Francesc Garcia, l’Ani Antonian ens va oferir, durant més d’una hora, una visió històrica d’Armènia i de la complexitat dels països del Caucas entre grans potències i amb diferències importants tant polítiques, com religioses i culturals.
  • Va començar situant Armènia, d’una extensió semblant a Catalunya, dintre de la zona del Caucas, entre Turquia, Iran, Azerbaijan i Geòrgia, i sempre sota la influència de Rússia.
  • Armènia és un país enclavat en un gran altiplà que abasta també zones de Turquia, Iran, Azerbaijan i Geòrgia; presidit pel mont Ararat, de 5165 m (actualment a Turquia) que és la referència sagrada de tots els armenis.
  • Tot seguit va recordar les successives invasions que va sofrir el territori des de l’antiguitat. És molt aclaridor el vídeo de YouTube ofert per l’Armènia Virtual College i que podeu veure en el vídeo del final del resum a partir de minut 12:45 m.
  • Especial menció va fer sobre el genocidi armeni entre el 1915, durant la Primera Guerra Mundial, i fins al 2023, quan el partit dels joves turcs van iniciar la seva expansió cap a l’est per recuperar l’imperi històric i en el qual, Armènia suposava un bloqueig. Van començar per obligar els joves a fer de soldats i els van executar, després els intel·lectuals i finalment els nens i les dones. Un museu a Erevan recorda aquests fets històrics.
  • El genocidi no només va ser físic sinó també cultural, eliminant qualsevol vestigi de la cultura armènia. Al final, després de genocidi, els armenis ocupaven una petita part del Caucas.
  • Darrerament, amb les guerres amb Azerbaijan, han perdut l’enclavament de Nagorno-Karabakh i l’actual Armènia és una petita regió del Caucas.
  • Després d’un torn de preguntes en les que va ampliar alguns dels temes que va tocar durant la xerrada, ens va oferir un preciós vídeo sobre les meravelles d’aquest petit país i que podeu veure a partir del minut 1:00:45 del vídeo.

En l’enllaç següent podeu seguir tota la xerrada al canal de la UES a YouTube: