Seguint amb el cicle de Xerrades obertes sobre temes de muntanya i tecnologies aplicables a la muntanya (Mountain Open Talks), corresponent al primer trimestre del 2024, vam comptar amb la col·laboració d’en Joan Febrer, organitzador del Camí de Cavalls, que ens van oferir la xerrada que porta per títol Camí de Cavalls 360º, la volta a Menorca per etapes.
En Joan Febrer és un menorquí enamorat de la seva terra. Va estudiar a Barcelona i viure a Catalunya durant 11 anys. Es va aficionar a la BTT el 2003 i es va apassionar pels viatges en bici i en tot el que ens envoltava. El 2009 va tornar a Menorca i, després d’un breu parèntesis per treballar a l’administració insular, va iniciar el projecte Camí de Cavalls 360º que s’ha convertit en la seva professió. Ha continuat fent viatges amb bici i ha participat en nombroses curses per etapes per diversos països d’Europa i Amèrica. A més, ha fet tres vegades la volta Non-Stop a l’illa pel Camí de Cavalls amb bici; la primera, el 2010, quan encara no l’havia feta mai ningú, i la darrera el 2021, marcant el temps més ràpid d’un menorquí en la volta sencera: 12 hores i 26 minuts. No deixeu de visitar la seva web Camí de Cavalls 360º.
-
- Després de la presentació de la xerrada a càrrec del nostre company Enric Malvesí, el Joan va començar la seva exposició que va dividir en tres bloc, i que tot seguit resumirem.
- En el primer bloc va fer una explicació acurada del paisatge de l’illa de Menorca, la geografia, la orografia, les espècies endèmiques de fauna i de flora, la biodiversitat, la declaració de Reserva de la Biosfera per part de la Unesco i la Menorca Taliòtica.
-
- En el segon bloc, va fer un repàs històric del Camí de Cavalls. L’inici es remunta al segle XII quan els casals de la illa s’unien per camins que s’utilitzaven per a finalitats militars i de defensa. Al segle XX, amb l’explosió del turisme, els camins van desaparèixer o es van privatitzar. A finals del anys 90 diverses entitats i col·lectius es van mobilitzar per recuperar el Camí de Cavalls. Culminant, l’any 2000, amb la llei del Camí de Cavalls i, el 2004, amb la publicació el Pla Especial del Camí de Cavalls de l’illa de Menorca. A partir del pla es va començar a recuperar els camins i senyalitzar-los. La Guia de Camí de Cavalls va ser la primera publicació que recollia els itineraris del camí.
-
- El tercer bloc va estar dedicat a exposar el projecte Camí de Cavalls 360º que va iniciar el 2012 i ofereix tots els serveis (guies, allotjament, transports,…) necessaris per completar el camí. A través de la seva web Camí de Cavalls 360º es pot fer la reserva, triar la modalitat i resoldre qualsevol dubte relacionat amb el Camí de Cavalls.
- L’itinerari, en el sentit antihorari, per etapes varia lleugerament si es fa caminant o corrent, o si es fa en btt. El nombre d’etapes pot ajustar-se a les necessitats dels excursionistes o els grups d’excusionistes.
- El tercer bloc va estar dedicat a exposar el projecte Camí de Cavalls 360º que va iniciar el 2012 i ofereix tots els serveis (guies, allotjament, transports,…) necessaris per completar el camí. A través de la seva web Camí de Cavalls 360º es pot fer la reserva, triar la modalitat i resoldre qualsevol dubte relacionat amb el Camí de Cavalls.
-
-
- Pel que fa a la participació, aquesta ha anant augmentat cada any fins a estabilitzar-se el 2023. Les èpoques amb més afluència per fer el Camí de Cavalls és a la primavera i a la tardor, i decau la participació el juliol i l’agost, i el gener i el febrer. Encara que el Joan va recordar que l’hivern (vacances de Nadal, per exemple) també és una bona època per fer el camí.
-
-
-
- El Camí es fa de forma autoguiada amb el suport sempre de l’organització. Se subministra un mapa del camí editat per l’editorial Alpina (Menorca. Camí de Cavalls) i un llibre de ruta amb informació de cada una de les etapes.
-
-
-
- Finalment, en Joan va explicar el darrer projecte que han iniciat, amb col·laboració amb altres associacions, per a la conservació del camí i dels habitats de la illa.
-
En l’enllaç següent podeu seguir tota la xerrada al canal de la UES a YouTube: