• WIKILOC UES





  • Inscripcions activitats


  • « 04/2025 » loading...
    Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
    31
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    1
    2
    3
    4
Home / Notícies / Resum de la xerrada El Parc del Montnegre i el Corredor

Resum de la xerrada El Parc del Montnegre i el Corredor

Per acabar el cicle de Xerrades obertes sobre temes de muntanya i tecnologies aplicables a la muntanya (Mountain Open Talks), corresponent al primer trimestre del 2025, vam comptar amb la col·laboració de l’Jordina Grau, tècnica d’ús públic del parc, que ens va oferir la xerrada que porta per títol El parc del Montnegre i el Corredor.

Resum que ens ha fet arribar la pròpia Jordina Grau:

El Parc del Montnegre i el Corredor és un espai natural protegit situat a la Serralada Litoral Catalana entre les comarques de la Selva, el Maresme i del Vallès Oriental. Té una extensió de 15.010 hectàrees. Està integrat per dos conjunts muntanyosos, el Corredor, al sud, és una elevació discreta i de relleus suaus coronada pel santuari que porta el seu nom, a 657 m. Al nord, en canvi, el Montnegre s’alça contundent i presenta les altituds màximes als cims del turó Gros, a 758,01 m, i del turó d’en Vives, a 760,30 m.

Destaca per les esplèndides pinedes de pi pinyer del vessant litoral, que es transformen en alzinars, rouredes i suredes cap a l’interior del massís. Els dòlmens neolítics, les restes ibèriques i les esglésies medievals s’insereixen en un paisatge divers de conreus, boscos i masies, producte dels usos agroforestals dels darrers segles.

És un dels 14 espais naturals protegits gestionats per la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. Aquesta entitat garanteix l’equilibri territorial i ambiental als 103 municipis del seu àmbit geogràfic. Aquests municipis representen el 22% del territori de la demarcació de Barcelona i el 70 % de la població de Catalunya. Protegeix els valors naturals, agrícoles, forestals, culturals i paisatgístics de cada parc. Aposta per un equilibri entre la preservació dels parcs i el desenvolupament socioeconòmic de la població. Fomenta l’educació ambiental i l’ús públic del patrimoni natural i cultural.

La gestió de l’espai natural és compartida amb dos altres òrgans rectors: el Consell coordinador, format pels alcaldes dels municipis que formen part de l’espai natural, i la Comissió consultiva, formada per les associacions i entitats que volen implicar-se.

L’equip del Parc del Montnegre i el Corredor està format per 19 persones: directora, l’equip tècnic, guardes forestals, colla de manteniment i personal d’oficina. Tots ells treballen de manera coordinada per garantir la correcta gestió de l’espai natural tot establint sinèrgies amb els diferents actors del territori.

S’entén com ús públic el conjunt de programes, serveis, activitats i equipaments que, independentment de qui els gestioni, han de ser previstos per l’administració de l’espai protegit amb la finalitat d’acostar els visitants als valors naturals culturals d’aquest, d’una forma ordenada, segura i que garanteixi la conservació, la comprensió i l’estima d’aquests valors a través de la informació, l’educació i la interpretació del patrimoni.

Per poder garantir un ús públic ordenat és necessari un Pla d’informació i acollida als usuaris i es vetlla perquè es compleixi el Manual de bones pràctiques en activitats organitzades.

El seguiment de les sol·licituds d’ús públic permet veure quina és l’evolució de les activitats i les tendències en funció de les diferents tipologies. El recompte de participants en activitats organitzades se suma al nombre de visitants de venen pel seu compte. Tenir valors reals d’usuaris al llarg de l’any ajuda a saber si s’està superant la capacitat de càrrega de l’espai natural. L’estratègia comunicativa és clau per difondre valors d’educació ambiental que garanteixin la preservació dels valors naturals i paisatgístics dels parcs naturals.

La revisió dels itineraris del parc i la rehomologació per part de la FEEC garanteix el seu estat i seguretat. Des de l’ús públic es treballa per garantir el correcte manteniment d’aquests itineraris així com el correcte manteniment dels senyals informatius i indicatius.

La gestió de l’ús públic en els espais naturals ha evolucionat al llarg dels anys. Si ens fixem en les dels anys 90 veiem que era permesa l’acampada, fer foc, anar amb moto dins el recinte del santuari, etc. És evident que aquests canvis en la gestió de l’ús públic al Parc del Montnegre i el Corredor han estat imprescindibles per la preservació de la natura. S’han desmantellat les barbacoes i actualment fer foc és una pràctica no permesa. En els darrers anys s’han habilitat vàries zones d’aparcaments, s’han tancat els accessos als prats, només es permet circular amb vehicle motoritzat per la xarxa viària definida i fer foc no està permès sota cap concepte.

Des de les administracions gestores dels espais naturals protegits, s’ha dut a terme una gran tasca divulgativa i de conscienciació per a la conservació de la natura. S’han divulgat els valors naturals, l’educació ambiental i la protecció del medi natural per tal d’arribar a la població. S’han difós un seguit de recomanacions per tal de gaudir de la natura de manera sostenible i s’ha ordenat les visites i les activitats demanant les sol·licituds corresponents, que a la vegada permeten fer un comptatge.

Per acabar, presentem dues imatges del Santuari del Corredor que marquen la comparativa entre els anys 90 i l’actualitat. Com a gestors de l’espai natural hem de vetllar per seguir treballant en aquest sentit.

També us podeu descarregar el Power Point de la seva presentació:

Presentació del Parc del Montnegre i el Corredor

En l’enllaç següent podeu seguir tota la xerrada al canal de la UES a YouTube: