• WIKILOC UES





  • Inscripcions activitats


  • « 01/2025 » loading...
    Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
    30
    31
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    1
    2
Home / Notícies / Resum de la xerrada El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Resum de la xerrada El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Seguint amb el cicle de Xerrades obertes sobre temes de muntanya i tecnologies aplicables a la muntanya (Mountain Open Talks), corresponent al quart trimestre del 2024, vam comptar amb la col·laboració d’en Lluís Florit Molina, director-conservador del El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

  • Després de la presentació a càrrec del nostre company, Martí Puig, el director del parc ens va oferir una molt completa visió del parc des de la seva creació, la gestió, els usos públics, la documentació, la recerca…
  • En Lluís va començar la seva exposició amb unes dades sobre el Parc, la seva extensió de més de 40.000 Ha, distingit entre el Parc nacional estricte i la zona perifèrica. La seva àrea d’influència amb quatre comarques i 10 municipis; així com els més de 250 estanys i més de 500.000 visitants. I els seus més de 300 km de senders.
  • El parc té dos accessos principals, a la vall de Boí i a Espot, per on entren la majoria de visitants. Però hi ha altres accessos al parc que es vol potenciar per descarregar de visitants els dos accessos principals. El parc disposa de dues cases en els accessos principals, tres centres d’informació i quatre punts d’informació distribuïts pel parc. L’objectiu del parc no és augmentar el nombre de visitant sinó oferir un servei de qualitat a tots els visitants.
  • Tot seguit va explicar el funcionament del parc dividit en cins unitats de gestió de les quals depenen el manteniment i el centres d’informació. El pressupost del parc de l’any 2023 va pujar a més d’11 milions d’euros, que provenen de diverses fonts, principalment de la Generalitat i de l’Organismo Autónomo de Parques Nacionales.
  • A més de la Direcció i l’Administració, les unitats de Medi Natural i Ús Públic són les unitats responsables de la gestió dels sistemes natural i el control dels visitants del parc. Es fa una gestió preventiva, per prevenir possisbles afectacions al media natural, i una gestió activa tant del medi natural com del manteniment del parc.
  • EL Pla Rector d’Ús i Gestió del Parc regula les activitats del parc. No es pot acampar ni fer bivac, no es pt fer escalada fora de les vies existents, es pot fer esquí de muntanya o amb raquetes de neu però no snowboard. Tampoc es permet les activitats aquàtiques i les excursions amb BTT i vehicles 4×4 estan restringides a algunes zones de l’àrea perifèrica.
  • El senderisme està permès a tot el parc. Es la principal activitat dels visitants. Cal destacar dues rutes del parc: Els Carros de Foc que uneix els 9 refugis guardats del parc, amb 9200 m de desnivell acumulat i 55 km de distància; i la ruta de circumvalació del parc, Camins Vius, amb 230 km, que passa per 26 nuclis habitats de les 4 comarques del parc.
  • Una altre dels objectius del parc és el de garantir l’accessibilitat universal, creant infraestructures d’accés, material adaptat i formació.
  • L’escalada és una activitat amb llarga tradició al parc, tant a l’estiu com a l’hivern. Encara que no es permeten noves vies, des del 2003, es disposa d’un inventari de vies d’escalades a tot el parc.
  • Dintre del programa Interreg Europe de mobilitat sostenible, s’ha posat en marxa un bus híbrid per oferir serveis d’accés al parc. Els darrers anys la utilització el bus del parc ha sofert un nombre important d’usuaris, arribant l’any 2023 a 11310 usuaris.
  • Finalment, en Lluís va fer un repàs de les nombroses fonts d’informació del parc: les publicacions, les mapes, el bolletí d’accessos, l’agenda d’activitats, les xarxes socials i la senyalització dels senders. També l’accés a les publicacions dels continguts de les investigacions i altres projectes com la Certificació Reserva i Destinació turística Starlight; i zones d’especial protecció acústica (ZEPQA) i lumínica.

Després de respondre a nombroses preguntes relacionades amb el parc es va donar per acabada la sessió.

En l’enllaç següent podeu seguir tota la xerrada al canal de la UES a YouTube: