• WIKILOC UES





  • Inscripcions activitats


  • « 01/2025 » loading...
    Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
    30
    31
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    1
    2
Home / Notícies / Resum de la xerrada el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l’Obac

Resum de la xerrada el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l’Obac

Seguint amb el cicle de Xerrades obertes sobre temes de muntanya i tecnologies aplicables a la muntanya (Mountain Open Talks), corresponent al quart trimestre del 2024, vam comptar amb la col·laboració d’en Daniel Pons i en Josep Canals, tècnics del parc en conservació i en ús públic, respectivament, que ens van oferir la xerrada El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l’Obac.

  • Després de la presentació a càrrec del nostre company, Martí Puig, el dos representants del Parc ens van oferir una xerrada molt ben documentada sobre les característiques del parc tant des del punt de vista del seu ús com de la conservació. Va començar l’exposició en Josep Canals:
  • El parc rep aproximadament 350.000 visites a l’any, que la major part es concentren a la part central del parc. Cal recordar que el parc està travessat per tres carreteres la qual cosa facilita l’accés. El comput de les persones es fa a partir de punts de control i els cotxes que accedeixen als aparcaments del parc. També per les persones que visiten alguns equipaments com per exemple el Marquet de la Roca. A més el parc compta amb informadors a diversos punts (Alzina del Salari, Talamanca, Roquefort, Rellinars, Vacarises,…) i també guardes del parc que vigilen que es compleixi la normativa.
  • Respecte a les activitat organitzades, fins al 2008 hi ha haver nombroses empreses privades que organitzaven activitats. A partir del 2010 va disminuir aquestes activitats organitzades coincidint amb l’aprovació del document de bones pràcgtiques esportives: curses, caminades,… D’acord amb la Carta Europea de Turisme Sostenible s’ha anat adaptant aquestes activitats de tal manera que avui en dia són poques les activitats organitzades per empreses privades. Concretament, les curses de muntanya hauran de limitar el nombre d’inscripcions a 300.
  • La major afluència de visitants té lloc a la primavera i a la tardor, encara que darrerament també ha augmentat a l’hivern, amb pic molt importants quan neva. El 2013 es va posar en marxa un Pla d’Educació ambiental adreçat principalment a les escoles i a les empreses privades.
  • Entre els equipaments del parc cal destacar el centre d’Educació Ambiental a la Casa Nova de l’Obac, l’equipament cultural del Marquet de la Roca, el centre d’informació del Coll d’Estenalles i diversos punts d’informació. Del patrimoni cal destacar la Mola, actualment immersa en un procès participatiu que ha decidir el seu futur, el monestir de Sant Llorenç del Munti un conjunt d’itineraris senyalitzats que inclou els GR que travessen el parc. Molts d’aquests itineraris poden ser consultats a Wikiloc.
  • Per acabar la seva intervenció, el Josep ens va recomanar accedir a la web del parc (Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac) on trobareu tota la ifnormació sobre el parc i la seva gestió.
  • A continuació, en Daniel Pons, tècnic en conservació del parc, ens va exposar les característiques més rellevants de la fauna i la flora del parc així com els projectes que han endegat darrerament per millorar la seva conservació:

  • El parc disposa de més de 4000 espècies de fauna, flora i invertebrats. Cal destacar l’aufrany, un voltor petit, l’àliga Cuabarrada i un classe de caragol endèmica del parc. També s’hi poden trobar senglars, teixons, genetes, un gran nombre de papallones i alguns rapinyaires com els falcons, esparvers, aligots,… També cal destacar la presència de ratpenats en coves i balmes que són un indicatiu de la qualitat del parc.
  • A partir de l’any 2017 van iniciar un projecte de conservació a llarg termini. Van triar quatre parcel·les d’una hectàrea, representatives dels set hàbitats del parc, per fer el seu sedguiment. Cal remarcar que la pluviometria d’aquests darrers anys no ha estat favorable. El 2021 va ser de 370 mm, va baixar a 340 l’any següent i va pujar fins a 400 aquest any passat. Per sort, el 2024 ha estat més favorable i ja es porten 740 mm acumulats.
  • Una de les tasques que han de fer són els informes preceptius sobre noves infraestructures o modificació de les existents, com poden ser carreteres i línies elèctriques. També donen suport als ajuntaments del parc sobre gestió mediambiental.

Després de respondre a nombroses preguntes relacionades amb el parc, especialment pel futur de la Mola, es va donar per acabada la sessió.

En l’enllaç següent podeu seguir tota la xerrada al canal de la UES a YouTube: