• WIKILOC UES





  • Inscripcions activitats


  • « 01/2025 » loading...
    Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
    30
    31
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    1
    2
Home / Notícies / Resum de la xerrada GR; els senders federatius. Catalunya pas a pas

Resum de la xerrada GR; els senders federatius. Catalunya pas a pas

Seguint amb el cicle de Xerrades obertes sobre temes de muntanya i tecnologies aplicables a la muntanya (Mountain Open Talks), corresponent al segon trimestre del 2024, vam comptar amb la col·laboració del Manolo Barcia, tècnic de senders de la FEEC, que ens van oferir la xerrada que porta per títol GR; els senders federatius. Catalunya pas a pas.

  • En Manolo va començar fent un repàs per la història dels GR a Catalunya. Ara fa 51 anys es va constituir, el 1975, el Comitè de Senders de Gran Recorregut de la FEEC presidit per en Joan Cullel i encarregat de dissenyar els primers GR que havien de connectar amb França, a través d’Andorra on ja havia arribat el GR 7. El 1975, a l’ermita de Sant Blai, prop de Tivissa, és va senyalitzar el primer tram del GR 7 i el 1979 s’inaugurà la connexió del GR 7 amb el francès.

  • La coordinació dels GR correspon a l’Associació Europea de Senderisme (ERA) qui marca els criteris a seguir per a senyalitzar i mantenir els senders. A Espanya qui marca els criteris i assigna la numeració és la Federació Española de Deportes de Montaña y Escalada (FEDME), qui té la propietat intel·lectual de les marques dels senders. A Catalunya la responsabilitat de la senyalització correspon a la FEEC, concretament al Comitè Català de Senders.

  • El 9 de maig de 2023, la Consellera de la Presidència Laura Vilagrà, va fer el reconeixement dels 50 anys del Comitè Català de Grans Recorregut en el seu 50è aniversari.

  • A més dels senders de gran recorregut, petit recorregut i senders locals, podem trobar altre xarxes de camins com són el Camí de Sant Jaume, els d’Itinerannia a la Garrotxa, i altres camins senyalitzats per ajuntaments. A més, avui en dia i a través d’aplicacions com Wikiloc podem trobar la majoria de senders de Catalunya. El fet que els senders siguin accessibles a través, per exemple de Wikiloc, pot fer canviar, en un futur, la manera com se senyalitzen i es mantenen els senders.

  • La xarxa de senders es considera una instal·lació esportiva i com a tal es gestionada per l’àrea de patrimoni de la FEEC. A més, el Comitè de Senders es recolza en la Comissió de Senders formada per un representant de cada una de les divisions territorials de la FEEC. La UES té la responsabilitat del manteniment de 2 trams del GR 97. De Caldes de Montbui a Pedrasanta, coordinat per en Francesc López, i el tram de Pedrasanta a Terrassa, coordinat per en Manolo Barcia. A més també té la responsabilitat del manteniment del PR-C 30 de Sabadell a Sant Llorenç Savall i que coordina la Conxita Bastardas.

  • La primera guia es va editar l’any 1977. Només era la guia del GR 7. Posteriorment es van anar editant guies que incloïen els senders que s’anaven senyalitzant. Actualment la editorial Alpina ofereix guies dels principals GR de Catalunya.

  • Actualment, tant a la web de la FEEC sendersFEEC com de la FEDME podem trobar informació sobre tots els senders federatius. Inclou informació dels itineraris, mapes, tracks per descarregar i, en algun cas, informació sobre la dificultat tècnica i física del recorregut basat en el MIDE.

En l’enllaç següent podeu seguir tota la xerrada al canal de la UES a YouTube: