Per començar el cicle de Xerrades obertes sobre temes de muntanya i tecnologies aplicables a la muntanya (Mountain Open Talks), corresponent al primer trimestre del 2025, vam comptar amb la col·laboració de l’Albert Sangenís, responsable de les visites treatralitzades del Museu Hidroelèctric de Capdella, que ens va oferir la xerrada que porta per títol La vida a la Colomina durant les obres hidràuliques de la Vall Fosca.
-
- Després de la presentació de la xerrada a càrrec del nostre company, Francesc Garcia, en l’Albert Sangenís, caracteritzat com a Herr Keller, ens va oferir una molt interessant i amena exposició de com era la vida a la Vall Fosca durant les obres hidràuliques de la primera meitat del segle XX.
-
- Herr Keller va arribar a la Vall Fosca l’any 1922, com a enginyer de l’empresa suïssa Locher & Cie, contractat per l’empresa Energia Elèctrica de Catalunya per encarregar-se de les connexions (cales) entre els estanys de nivell superior i els de nivells inferiors.
-
- Herr Keller va venir acompanyat de la seva dona Betty Wernegguer que va morir l’any 1930, i es va tornar a casa amb la seva minyona Vicenta Llovich i Jordana. La vida a la vall era dura però Herr Keller i la seva dona es van integrar molt amb la vida dels habitants de la vall compartint les seves activitats i festes.
-
- Les obres hidràuliques de la Vall Fosca van ocupar més de 4000 treballadors per construir la carretera d’accés, la central hidroelèctrica i les connexions entre els estanys. Les condicions de treball i de vida eren molt dures de tal manera que hi va haver queixes per part dels treballadors. Herr Keller, a diferència de l’acció dels militars a les vagues d’Astúries, va acceptar negociar amb els treballadors i escoltar les seves reivindicacions que demanaven tenir un dia lliure a la setmana. Herr Keller els va oferir treballar mitja jornada els diumenges i limitar a 11 hores de treball la resta de la setmana.
-
- Per viure prop de les obres es van fer construir, per l’empresa Ribas i Pradell de Barcelona, diverses edificacions de fusta. Una d’elles, situada a la vora de l’estany de la Colomina, va ser utilitzada per Herr Keller per viure-hi. Aquesta edificació va ser cedida per FECSA el 1973 a la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya per convertir-la en el refugi de Colomina.
-
- La construcció de les cales consistia en perforar una galeria subterrània i provocar a través d’una potent càrrega explosiva l’obertura del fons del llac. La construcció d’aquestes cales suposava una obra d’enginyeria important i, encara que ja s’havia fet en altre llocs d’Europa, alguna d’elles tenia una profunditat més gran, arribant als 60 metres de profunditat. Herr Keller va dissenyar i dirigir la construcció d’aquestes cales.
-
- En el torn de preguntes, Herr Keller va ampliar la informació sobre la vida dels treballadors, informant que hi va haver més de 200 morts durant les obres encara que no no hi ha xifres exactes ja que s’han perdut part dels arxius per un incendi. També va aprofundir en la tècnica de la construcció de les cales així com en el transport de l’energia elèctrica entre la central de Capdella i Barcelona.
En l’enllaç següent podeu seguir tota la xerrada al canal de la UES a YouTube: