El passat dimarts, 14 de desembre, va tenir lloc la darrera presentació del cicle de Xerrades obertes sobre temes de muntanya i tecnologies aplicables a muntanya (Mountain Open Talks), corresponent al 4rt trimestre de 2021. En aquesta presentació, en Vicenç del Moral, de la botiga Vèrtic, botiga capdavantera i especialitzada en la venda d’articles outdoor, va donar una visió actual de les prestacions i tendències dels rellotges amb GPS:
En aquesta xerrada hi va haver una audiència de 35 participants que van seguir les explicacions del Vicenç del Moral. Tot seguit fem un petit resum de la xerrada. Al final de la pàgina teniu l’enllaç al vídeo de tota la xerrada que estarà disponible al canal de YouTube de la UES els propers 15 dies.
- En Vicenç va començar fent un repàs de l’evolució dels rellotges amb GPS, des de la família Ambit de Suunto, fins els models actuals tipus Smartwatch i rellotges amb pantalla solar.
- Actualment, dues grans empreses Suunto i Garmin es reparteixen quasi l’exclusiva de la distribució dels rellotges. L’empresa Coros també ofereix rellotges amb GPS però amb una menor quota de mercat.
- Tot seguit va fer una comparativa entre les dues marques més conegudes. Suunto té una gran tradició. Els seus rellotges són molt intuitius i visualment més atractius. En canvi els Garmin són menys intuitius però tecnològicament més avançats atesa la llarga experiència de la companyia. Actualment, és la única marca que en els seus rellotges pot connectar amb les tres constel·lacions de satèl·lits: GPS, GLONASS i GALILEO.
- Alhora d’escollir un rellotge amb GPS cal tenir en compte bàsicament dues coses: la precissió i la durada de les piles. Com més precissió, és a dir, com més punts gravi el rellotge menys dura la pila. En aquest punt també hi ha diferències entre les dues marques. El rellotges Garmin solen tenir una durada de les piles entre les 18h i les 60h, segons el model de la sèrie Fénix. En canvi, els de la marca Suunto, en la sèrie 9, poden donar una autonomia de fins a 150h.
- En el torn de preguntes dels assistents el Vicenç va aclarir que cada usuari ha de trobar el model que millor s’adeqüi a les seves necessitats, senderisme, muntanya, esport,… els preus poden oscil·lar entre els 300€ fins els 900€. No hi ha una edat per tenir-ne un. Tot depèn de les necessitats. A partir dels 8 anys els nens ja poden fer un bon ús d’aquests dispossitius ja que estan habituats a les noves tecnologies.
En l’enllaç següent podeu seguir tota la xerrada al canal de la UES a YouTube: