El passat dimarts, 1 de juny, vam seguir el cicle de Xerrades obertes sobre Apps de meteorologia, orientació, muntanya i altres temes informàtics, corresponents al segon trimestre de l’any 2021, amb la xerrada Com fer bones fotografies amb el mòbil (part 2) a càrrec d’Àngel Colomer, soci de la UES i amb amplis coneixements de fotografia.
45 participants van seguir les explicacions de l’Àngel Colomer que va aprofundir en aspectes de fotografia amb el mòbil que havia iniciat a la primera part, el passat 20 d’abril. Tot seguit farem un petit resum de la xerrada:
- L’Àngel va començar per fer unes quantes preguntes sobre què es pot fer per millorar les fotografies amb el mòbil, es pot variar la llum?, què és la fondària de camp?, es pot triar la velocitat de disparament? com puc obrir o tancar el diafragma?, puc fer macro?, puc millorar l’enfocament?, es pot canviar l’ISO?, i el balanç de blancs? La resposta a totes aquestes preguntes va ser afirmativa. Tot seguit va resumir les prestacions tècniques que ofereixen els mòbil i que va resumir en 10 prestacions:
- Acadèmicament, les fotos tenen un centre d’interès. Aquests punts estan determinats per una retícula que ajuda a situar els objectes principals d’una foto. La retícula es pot activar a la configuració de la càmera del mòbil.
- L’autoenfocament és una característica dels mòbils que facilita l’enfocament de l’escena. Sempre podem modificar el punt d’enfocament amb el dit.
- El zoom és una altra de les característiques que cal disposar en una càmera. En els mòbils és una característica amb limitacions. Es distingeixen tres classes de zoom: òptic, utilitza les lents de la càmera, és molt limitat. Digital, no és realment un zoom ja que només augmenta la imatge, no l’acosta; és millor no fer-lo servir. Intel·ligent, que barreja els dos anteriors.
- Controlar la llum és una altre de les característiques que es pot variar amb les càmeres del mòbils.
S’aconsegueix variant el diafragma, la velocitat d’obturació i la sensibilitat:
- La velocitat del disparament ens ajudarà a obtenir imatges més nítides segons el moviment de l’objecte.
- Les càmeres del mòbils contenen eines per millorar les fotografies: la funció HDR, que aprofita les càmeres del mòbil per fer tres fotos, una fotografia del primer pla, l’altra del fons i la tercera fa una foto en blanc i negre. Combinat les tres fotos s’aconsegueix una foto molt més nítida. Els filtres també poden ajudar a modificar els colors de les fotos al nostre gust.
- La majoria de mòbils ofereixen programes per captar les fotos. Els més usuals són el de Foto, Retrat i Panoràmic.
- També ofereixen facilitats per fotografiar objectes petits. S’utilitzen dues tècniques: els macro, on cal acosta-se molt a l’objecte petit; i la lupa, que permet fer un macro digital que podem emmagatzemar fent una captura de pantalla.
- El flaix del mòbil és un característica limitada del mòbil que caldria evitar encara que en algunes situacions pot ser útil:
- Finalment la funció del vídeo de les càmeres fotogràfiques pot ajudar a fer captures de motius en moviment. Tot dependrà de la qualitat de cada fotograma. Alternativament, podem utilitzar la característica de ràfegues de les càmeres dels mòbils per mirar d’aconseguir moviment i fer les captures.
- L’Àngel va acabar la seva intervenció agraint l’atenció del públic i redreçant-nos a la seva pàgina d’instagram per veure un recull de fotografies fetes amb el mòbil: https://www.instagram.com/angel.colomer/