• WIKILOC UES





  • Inscripcions activitats


  • « 01/2025 » loading...
    Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
    30
    31
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    1
    2
Home / Notícies / Resum Xerrada Rescats de muntanya a Catalunya

Resum Xerrada Rescats de muntanya a Catalunya

Continuant amb el cicle de Xerrades obertes sobre temes de muntanya i tecnologies aplicables a la muntanya (Mountain Open Talks), corresponent al 2n trimestre de 2022, vam comptar amb la col·laboració d’en Francesc Carola, “Cisco”, bomber voluntari jubilat, que ens va oferir la xerrada que porta per títol Rescats de muntanya a Catalunya.

En aquesta xerrada hi va haver una audiència màxima de 31 connexions que van seguir les explicacions del Francesc Carola. Us recomanem que mireu el vídeo de la xerrada que trobareu al final de la pàgina i que estarà disponible al canal de YouTube de la UES els propers 15 dies.

Tot seguit fem un petit resum de la xerrada:

Després de la presentació feta per en Martí Puig, ha començat la seva intervenció fent una petita història dels rescats de muntanya a Catalunya.

Ell primer va començar a la Creu Roja, ja que era un dels tres estaments encarregats dels rescats a muntanya a més de la Guardia Civil i els Bombers. Al principi hi havia una bona col·laboració entre els tres estaments i treballaven de forma força organitzada, fins al rescat de un fill i un net d’en Jordi Pujol, on la Guàrdia Civil no hi va voler participar i en canvi un cop acabat es van voler posar medalles; a partir d’aquella actuació, les relacions amb la Benemèrita queden molt malmeses.
Més tard al 1996, la Creu Roja plega dels rescats a muntanya i queda per tant sol el cos de bombers de la Generalitat, amb bases a Cerdanyola, La Seu d’Urgell, Vielha, La Pobla de Segur, Camprodon i Olot.

Quan arriba el famós rescat hivernal de Font Lletera i el Balandrau on hi van perdre la vida set persones i que explica de una forma molt superficial, ja que ja hi ha molta informació a més del llibre d’en Jordi Cruz del que ja s’han fet set edicions, es quan a Catalunya es produeix un canvi qualitatiu molt important en els equips de rescats dels Bombers (GRAE), ja que es dota a aquest cos de bon material i de més mitjans humans.

Les noves bases dels GRAE passen a ser Cerdanyola, La Seu d’Urgell, Vielha i Olot.
Les feines més típiques son els rescats a muntanya, però també a vegades en tasques d’ajuda als Bombers “normals” en accidents de carretera, així com en ajudes a pagesos i rescats d’animals domèstics en pous.

Destaca i molt les tasques de formació que es fan al cos de Bombers i que en moltes ocasions fan col·laborant amb els equips de rescats de França amb els que hi ha una relació molt bona, ja que molts accidents passen a prop de la frontera.

A partir d’aquí, en Ciscu deixa que les persones assistents facin preguntes de dubtes que hi hagin; a partir d’aquestes preguntes, ell va articulat les respostes més o menys llargues, però sempre molt convincents i ben estructurades. Es nota i molt que ha estat, i que continua estant, una de els persones de rescats de muntanya més preparades del nostre país.

En l’enllaç següent podeu seguir tota la xerrada al canal de la UES a YouTube: