• Inscripcions activitats


  • « 11/2024 » loading...
    Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
    28
    29
    30
    31
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    1
Home / Muntanya / CAP DE SETMANA 21-22/09 PIC DE VALLIBIERNA I TUCA DE CULEBRES

CAP DE SETMANA 21-22/09 PIC DE VALLIBIERNA I TUCA DE CULEBRES

Sortida de cap de setmana per ascendir al pic de Vallibierna (3.067 m) i a la Tuca de Culebres (3.051 m), per l’estany de Llauset i refugi de Cap de Llauset.

A continuació teniu l’anunci de la sortida:

El pic de Vallhiverna o pic de Vallibierna és una muntanya de 3.067 metres que es troba a la Ribagorça, al massís de la Maladeta, província d’Osca (Aragó). Una de les rutes d’ascensió més habituals és per la presa de Llauset, a 2.135 m.

El Pic de Vallibierna (3.067 m) és, segurament, el tresmil més assequible de tot el Pirineu i, per això, un dels més freqüentats. Des del refugi es pot assolir en un recorregut de 2-3 h de durada, salvant només un desnivell positiu de 600 m+ per un recorregut sense dificultats. Una de les opcions que ofereix és l’enllaç des del cim amb el proper Pic de Culebres (3.051 m) pel vertiginós i perillós pas del cavall, per baixar per la Solana de Llauset fins a l’embassament, completant així un recorregut circular.

REFUGI DE LLAUSET

El Refugi del Cap de Llauset forma part de la xarxa de refugis de la Federació Aragonesa de Muntanyisme. Suposa la instal·lació més nova d’aquesta xarxa. Sota la premissa de ser un servei d’utilitat pública garanteix un punt segur i de referència en la realització d’activitats de muntanya així com dels rescats que es realitzen a la zona, suposa un punt net que concentra i depura els abocaments i residus i dóna suport per a la presa de dades meteorològiques a l’Aemet. El refugi de Cap de Llauset queda situat en el GR11 donant així mateix cobertura, servei i seguretat als molts muntanyencs que fan aquesta ruta d’interès internacional.

El refugi es va començar a construir el 2010 i es va obrir l’estiu de l’any 2016, amb 32 places ubicades en un dels dos mòduls previstos, ja finalitzat en aquella data, i que comptava amb pràcticament tots els serveis necessaris per posar-lo en marxa i funcionament. La continuació dels treballs corresponents a la segona fase del projecte va ser possible gràcies a la disponibilitat econòmica de la FAM, entenent això com la consecució d’acords amb administracions públiques que van facilitar poder emprendre aquests treballs de finalització, cosa que ha donat com a resultat un refugi de 86 places actuals. La inauguració del segon mòdul es va fer el dia 22 de setembre del 2018.

El nou refugi de Cap de Llauset té unes característiques especials que, unides, fan que sigui un refugi de gran interès:

En primer lloc, el seu emplaçament: és el refugi de muntanya guardat tot l’any més elevat del Pirineu (2425 m), quedant envoltat a la seva zona septentrional i occidental per diversos cims de 3000 m, inclòs l’Aneto. Està protegit d’allaus i assolellat la major part del dia. Enclavat al GR11, recorregut seguit cada any per més de 5000 senderistes. A més, permetrà el coneixement d’aquesta zona oriental del Pirineu aragonès, un gran desconegut per a la majoria del públic, on tenen cabuda altres interessants activitats com l’escalada, l’alpinisme o l’esquí de muntanya. Tampoc no hem d’oblidar que es troba enclavat al Parc Natural Posets-Maladetas, cosa que ens fa tenir una idea de l’alt valor que té aquest racó.

En segon lloc, la seva construcció: ha estat aixecat fabricant els mòduls a la vall i muntant in situ, aconseguint ser més respectuosos amb l’entorn durant l’obra. Els avantatges són clars i importants: ser energèticament eficients gràcies al seu aïllament tèrmic, i reduir costos en el manteniment i l’obra.

És un refugi, sens dubte, pensat per a les necessitats del segle XXI.

COM ARRIBAR-HI EN COTXE

Des de la carretera N-230 Lleida-Vielha, a l’altura de la població de Senet de Barravés, agafem la carretera que puja fins a la petita població d’Aneto. Un cop a Aneto, continuem el camí tot seguint una carretera no gaire ben asfaltada durant aproximadament 14 km. Poc abans d’arribar a l’embassament de Llauset, trobem uns túnels que ens permeten arribar fins a un pàrquing habilitat per estacionar els vehicles. Atenció!, el primer túnel es bifurca en dos i nosaltres hem d’agafar el de l’esquerra. El següent cal seguir-lo fins al fons per arribar a la zona d’aparcament de l’embassament de Llauset.

PAS DEL CAVALL

La famosa cresta que uneix els dos pics, coneguda com el Pas del Cavall, no és massa difícil però requereix que hi passem amb molta atenció. És una aresta d’uns 20 m de llargada, molt esmolada i exposada. Hi ha pitons per si es vol protegir el pas amb corda. Si no ho veiem clar, hi ha una escapatòria per un camí que transcorre pel vessant S per roca una mica descomposta.

Algunes fotos de la sortida de preparació: