• WIKILOC UES





  • Inscripcions activitats


  • « 02/2025 » loading...
    Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
    27
    28
    29
    30
    31
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    1
    2
Home / Notícies / Resum de la xerrada de Helsinki al Cap Nord en BTT

Resum de la xerrada de Helsinki al Cap Nord en BTT

Seguint amb el cicle de Xerrades obertes sobre temes de muntanya i tecnologies aplicables a la muntanya (Mountain Open Talks), corresponent al primer trimestre del 2025, vam comptar amb la col·laboració d’en Pere Garcia i d’en Lluís Comes (Sagal), alpinistes sabadellencs, que ens van oferir la xerrada que porta per títol De Helsinki al Cap Nord en BTT

  • La sessió, que va tenir lloc a la Sala d’Actes de la UES, va començar amb la presentació de l’acte a càrrec del nostre company Àngel Artigas.
  • A continuació, en Lluís Comes va fer una introducció del seu viatge i va donar una visió actualitzada de Lapònia i els Lapons. Va recordar que Lapònia és una regió que s’estén al nord dels països escandinaus, Noruega, Suècia i Finlàndia. Els mal anomenats Lapons (que és un nom despectiu) formen una comunitat d’entre 80.000 i 100.000 persones que, encara que comparteixen trets comuns, parlen fins a 9 llengües diferents. Actualment la comunitat s’anomena Sami que és el nom amb que es coneix els habitants de Lapònia.
  • En Lluís també va fer una explicació d’alguns dels costums dels Sami. Especialment, la utilització dels tambors que els xamans feien servir per invocar els esperits i ajudar a guarir els malalts. Aquests tambors van ser prohibits pels governs però encara s’utilitzen en algunes comunitats Samis.
  • A continuació, el Pere Garcia va presentar el vídeo que van rodar durant la travessa i que podeu veure al final d’aquest resum.
  • Després de la reproducció del vídeo, en Pere i en Lluís van respondre a nombroses preguntes del públic assistent molt interessats en la seva aventura.

En l’enllaç següent podeu veure el vídeo de la travessa al canal de la UES a YouTube: