• WIKILOC UES





  • Inscripcions activitats


  • « 01/2025 » loading...
    Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
    30
    31
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    1
    2
Home / Notícies / Resum de la xerrada com planificar les excursions a alta muntanya

Resum de la xerrada com planificar les excursions a alta muntanya

Seguint amb el cicle de Xerrades obertes sobre temes de muntanya i tecnologies aplicables a la muntanya (Mountain Open Talks), corresponent al 4rt trimestre de 2022, vam comptar amb la col·laboració del Sr. Miquel Comes, guia de muntanya, monitor d’esquí i responsable de les sortides per a gent gran de la UES.

En aquesta xerrada hi va haver una audiència màxima de 37 connexions que van seguir les explicacions del Sr. Miquel Comes. Us recomanem que mireu el vídeo de la xerrada que trobareu al final de la pàgina i que estarà disponible al canal de YouTube de la UES els propers 15 dies.

Tot seguit farem un petit resum de les xerrades:

  1. Després de la presentació per part de l’Àngel Artigas, en Miquel va començar projectant 15 minuts d’un vídeo sobre les excursions que fa de guia per la Vall d’Aran. El podeu veure en la gravació de YouTube al final de la pàgina, des del minut 3:30 fins el minut 19:00.

  2. A continuació ens va explicar diferents aspectes que cal tenir en compte a l’alta muntanya i que sovint no es tenen present alhora de preparar una excursió. El mes que té més riscos i, per tant, més rescats és el setembre. El dia s’escurça, pot fer molta calor i tenir canvis sobtats de temps. Cal anar ben preparats, especialment aquest mes.

  3. En cas de tempesta amb llamps i trons és aconsellable allunyar-se d’arbres i roques. És millor passar la tempesta a camp obert. Per evitar quedar-se mullant és convenient treure’s tota la roba que no cal portar i guardar-la en una bossa a la motxilla. Una vegada passada la tempesta tindrem roba seca per canviar-nos.

  4. El calçat és un tema important però depèn del peu de cada excursionista. Cal provar les botes prèviament i triar les que et sentis més còmode. Durant l’excursió, i per evitar butllofes, és convenient afluixar una mica les botes a la pujada i cordar-les més fort a la baixada.

  5. Cada vegada s’escolta que a la Vall d’Aran hi ha més animals salvatges, ossos i llops. Malgrat les notícies alarmistes no cal preocupar-se excessivament. Cal evitar córrer o cridar ja que normalment tant l’ós com el llop marxaran en presència dels excursionistes. Es recomanable portar algun dispositiu, com una campaneta, per fer una mica de soroll i posar sobre l’avís de la nostra presència als animals

  6. A vegades són més perillosos els animals domèstics, vaques i cavalls, especialment si tenen fills. Hem d’evitar tocar-los i acostar-nos-hi.

  7. La boira potser un problema important d’orientació a la muntanya. Encara que disposem de GPS o mapa, pot ser interessant provocar un error d’orientació. Per exemple, si ens dirigim a un coll i no veiem bé cap a on tirar es pot anar una mica a l’esquerra fins un punt de la mateixa altitud que el coll i tot seguit seguir el nivell cap a la dreta fins a trobar el coll.

  8. Respecte al pes de la motxilla, aconsella portar material lleuger per evitar que la motxilla pesi molt. Això sí, sempre s’hauria de portar una manta tèrmica, un xiulet i un frontal.

  9. Respecte a la roba, el millor és vestir-se amb colors vius ja que, en cas d’accident, facilita la localització.

  10. En el torn de preguntes van sortir diversos temes relacionats amb la seguretat i la massificació de la muntanya. En Miquel no és massa partidari de penjar tracks a wikiloc ja que dona la falsa impressió que tothom pot accedir a qualsevol lloc sense la preparació necessària. A més considera que el excursionistes, per accedir a l’alta muntanya, haurien de disposar d’un carnet que garanteixi uns coneixements i haver fet cursos d’alta muntanya.

  11. Un altre problema que va indicar és el poc costum que hi ha a Catalunya i Espanya de fer-se guiar per un professional. A França és habitual anar acompanyat amb un guia de muntanya per accedir a l’alta muntanya.

En l’enllaç següent podeu seguir tota la xerrada al canal de la UES a YouTube: