• WIKILOC UES





  • Inscripcions activitats


  • « 01/2025 » loading...
    Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
    30
    31
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    1
    2
Home / Notícies / Resum de la xerrada La ruta de 2+1 faros de Guipuzkoa

Resum de la xerrada La ruta de 2+1 faros de Guipuzkoa

Seguint amb el cicle de Xerrades obertes sobre temes de muntanya i tecnologies aplicables a la muntanya (Mountain Open Talks), corresponent al quart trimestre del 2023, vam comptar amb la col·laboració dels Srs. Iñaki García Arnáez i José Antonio Villafranca Cabezón, de l’Asociación Cultural Amigos de los Faros de Euskadi, que ens van oferir la xerrada que porta per títol La ruta de 2+1 faros de Guipuzkoa.

En aquesta xerrada hi va haver una audiència màxima de 27 connexions que van seguir les explicacions de l’Iñaki y el José Antonio. Us recomanem que mireu el vídeo de la xerrada que trobareu al final de la pàgina i que estarà disponible al canal de YouTube de la UES els propers 15 dies.

A continuació farem un resum de la xerrada:

  1. Després de la presentació a càrrec del Francesc Garcia, l’Iñaki va començar la xerrada situant la ruta, des de Pasaia a Donostia seguint el GR 121, i mostrant en un mapa els tres fars que explicaran.
  2. Pasaia (antigament, Pasajes) és una població, entre Hondarribia i San Sebastián, amb una gran tradició marinera. La seva ría i port natural divideix els dos barris tradicionals, el de San Juan i el de San Pedro. L’itinerari comença al monument a Blas de Lezo y continua resseguint la costa en direcció oest. Abans d’arribar al primer far, destaquen l’Albaola, una factoria dedicada a la construcció i recuperació d’embarcacions històriques. Destaca la reconstrucció del ballenero San Juan, del segle XVI. També la reproducció en xocolata d’una chalupa ballenera.
  3. Continuant per la costa s’arriba al primer dels fars, el far de Senokozulua que és el far que senyala l’entrada al port. S’hi accedeix per una escala de pedra i és un excel·lent mirador sobre el mar. Actualment en funcionament però sense faroner, com a la resta de fars. L’estat de conservació de l’edifici no és el més adequat com ho mostren les imatges.
  4. Seguint l’itinerari trobarem el faro de la Plata situat al cim de la muntanya Ulía. És una construcció romàntica de 1855, amb forma de fortificació. La torre del far s’aixeca 153 m sobre el nivell del mar.
  5. A continuació passarem pel Monte Ulía, una zona protegida amb interès paisatgístic. Destaquen els penya-segats, la fauna i la flora. També un antic aqüeducte i la font de Kutraila.
  6. Seguint cap a San Sebastián, passarem pel Monpás seguint els camins del Ferrocarril i de Ar.
  7. El Monte Urgull i el Paseo Nuevo donen la benvinguda a Sant Sebastián per la costa. Constitueix la protecció natural de Donostia i hi destaquen el Castillo de la Mola, la bateria de Napoleón i el port.
  8. La darrera etapa d’aquesta ruta és la illa de Santa Clara amb el seu far. La illa de Santa Clara presideix la platja de la Concha a Sant Sebastián. Antigament hi havia l’ermita de San Bartolomé i, en el mateix lloc, el 1864, es va edificar el Faro de Santa Clara. Es pot accedir a la illa en vaixell des de juny a setembre, i nedant (només són uns 400 m) tot l’any. L’edifici té dues plantes i la torre cilíndrica amb el far a la façana nord.
  9. Durant els anys hi ha hagut diversos projectes (cap d’ells ha reeixit) per urbanitzar la illa o per facilitar-ne l’accés. Actualment, a la casa del far s’hi troba una exposició escultòrica (Hondalea, en basc) inspirada en la naturalesa salvatge de la illa.
  10. Després d’un torn de preguntes, l’Iñaki i el José Antonio van acabar la seva exposició convidant-nos a visitar aquest meravellós paisatge que de ben segur no ens defraudarà.

En l’enllaç següent podeu seguir tota la xerrada al canal de la UES a YouTube: