Seguint amb el cicle de Xerrades obertes sobre temes de muntanya i tecnologies aplicables a la muntanya (Mountain Open Talks), corresponent al segon trimestre del 2023, vam comptar amb la col·laboració del Sr. Francesc Garcia, soci de la UES, que ens va oferir la xerrada que porta per títol La Vall Fosca; la vall de la llum.
En aquesta xerrada hi va haver una audiència màxima de 26 connexions que van seguir les explicacions del Francesc Garcia. Us recomanem que mireu el vídeo de la xerrada que trobareu al final de la pàgina i que estarà disponible al canal de YouTube de la UES els propers 15 dies.
Tot seguit farem un petit resum de la xerrada:
- En Francesc va començar la seva intervenció explicant la situació de la Vall Fosca dintre de les valls del Pirineu, on s’hi accedeix per Senterada, des de Sort o des de La Pobla de Segur. És una vall orientada de sud a nord i és la porta d’entrada sud al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.
- La vall és coneguda principalment per la seva producció d’energia elèctrica, on les seves centrals hidroelèctriques produeixen una part de l’energia consumida a Catalunya. Els principals impulsors de l’electrificació de la indústria catalana, a principis del segle XX, van ser els senyors Emili Riu i Frederick Pearson. També cal destacar les aportacions dels senyors Carlos Montañés i Albert Keller, màxim responsable de les obres de les centrals.
- A continuació va explicar el sistema de captació de l’aigua per a les centrals. Els 28 estanys interconnectats i que, el 1914, subministraven la força per fer anar les turbines de la central de Cabdella. Des de l’Estany Gento, i per una canonada, l’aigua arribava a la Cambra d’Aigües i, per una canonada que salvava un desnivell de 800 metres, arribava a la central de Capdella. Al 1985 es va construir la central reversible i soterrada de Sallente.
- La construcció de la central de Capdella va ser una gran obra d’enginyeria que va implicar un gran moviment de terres i la col·laboració de milers d’obrers que es van traslladar a la vall. Es van haver de construir edificacions tant per als responsables de les obres com per els treballadors.
- Els responsables de la central van construir un hotel que va ser gestionat per la Maria del Pallaret i el seu marit. L’hotel donava servei tants als visitants de la central com als nombrosos pescadors i excursionistes, la majoria francesos, que visitaven els llacs. El 1924 van rebre la visita del rei Alfons XIII al qual van oferir un menú amb plats de la vall. La Maria i el seu marit van regentar l’hotel durant 22 anys.
- Per transportar material i personal de les obres, es va construir un telefèric entre l’estany Gento i l’estany Tort, així com un carrilet entre la central de Capdella i la Cambra d’Aigües.
- Tot seguit va fer un repàs dels paisatges i serveis que ofereix la vall als excursionistes, els llacs, el refugi de Colomina -construït sobre la casa Keller- i els nombrosos itineraris de la vall. Va explicar també que el nom de Vall Fosca prové del fet que a l’hivern el sol quasi no arriba al fons de la vall, per la qual cosa quasi sempre hi ha poca llum.
- A més de les centrals de Capdella i la de Sallente, també es van construir dues centrals més, la de Molinos i la de la Plana de Mont-rós.
- Finalment, el Francesc va respondre nombroses preguntes sobre les centrals i sobre la Vall Fosca.
En l’enllaç següent podeu seguir tota la xerrada al canal de la UES a YouTube: