• WIKILOC UES





  • Inscripcions activitats


  • « 01/2025 » loading...
    Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
    30
    31
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    1
    2
Home / Notícies / RESUM XERRADA FOTOGRAFIA (PART 1)

RESUM XERRADA FOTOGRAFIA (PART 1)

El passat dimarts, 20 d’abril, vam seguir el cicle de Xerrades obertes sobre Apps de meteorologia, orientació, muntanya i altres temes informàtics, corresponents al segon trimestre de l’any 2021, amb la xerrada Com fer bones fotografies amb el mòbil (part 1) a càrrec d’Àngel Colomer, soci de la UES i amb amplis coneixements de fotografia.

52 participants van seguir les explicacions de l’Àngel Colomer que va tractar de què podem fer amb un mòbil en l’àmbit de la fotografia i va repassar aspectes generals de fotografia i va comparar les càmeres dels mòbils amb les compactes/reflex.. Tot seguit farem un petit resum de la xerrada:

  1. l’Angèl va començar amb unes prèvies sobre el diferents tipus de mòbils que hi ha en el mercat, tant per marques com per prestacions. Els va comparar amb una navalla suïssa que tenen un gran nombre d’utilitats, de les quals, les càmeres fotogràfiques s’han convertit en un element imprescindible. En el mercat podem triar entre multitud de marques (Samsung, Apple, Xiaomi,…) però pocs sistemes operatius; bàsicament entre Android (80%) i Apple (15%).
  2. Tot seguit va descriure les diverses configuracions de càmeres en els mòbils. Actualment, la majoria de mòbils disposen de diverses càmeres amb diferents resolucions. Els mòbils apple solen tenir un mínim de 3 càmeres, totes de 12 MP. En canvi, en els mòbils android les càmeres solen ser de diferents resolucions, per exemple, 48, 8, 2 MP.
  3. L’òptica de la càmera determina la qualitat de la fotografia. Cada vegada més els fabricants de mòbils trien òptiques de qualitat: Leica, Carl Zeiss,…
  4. La distància focal determina la capacitat de les càmeres fotogràfiques per acostar-se a l’element que es vol fotografiar. En les càmeres clàssiques, s’aconsegueix desplaçant l’objectiu i es mesura en mm: 18 mm, 70 mm,… En aquest cas es diu que el zoom és òptic.

    En les càmeres del mòbil no és possible augmentar gaire el zoom òptic i s’aconsegueix augmentar la distància focal amb un zoom digital. El resultat, però, no és el mateix. El zoom òptic dóna definició, el zoom digital sol donar disgustos (no acosta, només augmenta).

  5. Per aconseguir una bona foto amb un gran zoom cal que el mòbil no es mogui quan fem la fotografia. Per aquest motiu, a més d’un bon recolzament, cal evitar moviments involuntaris de la càmera. Actualment, alguns mòbils incorporen estabilitzadors per evitar que la foto surti moguda.
  6. Donades les limitacions de la càmeres fotogràfiques dels mòbils, els fabricants han incorporat funcions per millorar la qualitat de la fotografia. Una de les funcions per millorar la definició d’una foto és l’efecte Bokeh que consisteix en desenfocar el fons d’una foto per donar sensació de més definició.

    Un altre efecte per millorar la resolució i la definició de la foto s’aconsegueix sumant dues o més fotos fetes amb les càmeres. Per exemple, una foto presa amb la càmera principal i un altra foto, en blanc i negre, feta amb una altra de les càmeres de que disposa el mòbil.

  7. Per fer una bona foto, els sensors són els elements més importants. Estan formats per milions de píxels. Un píxel és la unitat bàsica d’una imatge digitalitzada. La unitat de mesura és el megapíxel que correspon a 1 milió de píxels format per un quadrat de 1000×1000 píxels. Els fabricants de mòbils adopten diferents resolucions de megapíxels segons el model de càmera fotogràfica.
  8. El sensor capta la llum però és el processador el que tracta i gestiona tota la informació subministrada pels milions de píxels. La potència del processador determina també la qualitat de la imatge resultant.
  9. Finalment, un altre element a tenir en compte en un mòbil és la seva capacitat de memòria. Les fotos de qualitat ocupen molt espai i ens podem trobar aviat sense memòria suficient. En aquest cas, la utilització de targetes de memòria pot ajudar a emmagatzemar les fotografies sense necessitat de preocupar-nos per l’espai.

El proper 1 de juny tindrà lloc la segona part de la xerrada sobre Com fer bones fotografies amb el mòbil. No us la perdeu!