• Inscripcions activitats


  • « 11/2024 » loading...
    Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
    28
    29
    30
    31
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    1
Home / Notícies / RESUM XERRADA NOU MAPA DIGITAL DEL RODAL DE SABADELL

RESUM XERRADA NOU MAPA DIGITAL DEL RODAL DE SABADELL

El passat dilluns, 18 d’octubre, va tenir lloc una nova presentació del cicle de Xerrades obertes sobre temes de muntanya i tecnologies aplicables a muntanya (Mountain Open Talks), corresponent al 4rt trimestre de 2021. En aquesta presentació vam comptar amb la col·laboració d’en Francesc Macià, de la secció de Natura, i amb en Lluís Fernández, de la secció d’Història, que ens van oferir un xerrada-col·loqui sota el títol Nou mapa digital del Rodal de Sabadell.

En aquesta xerrada hi va haver una audiència de 44 participants que van seguir les explicacions del Francesc Macià i del Lluís Fernández. Tot seguit fem un petit resum de la xerrada. Al final de la pàgina teniu l’enllaç al vídeo de tota la xerrada que estarà disponible al canal de YouTube de la UES els propers 15 dies.


Després de la presentació dels convidats per part d’en Josep M. Manyosa, president de la UES, en Francesc Macià va fer una revisió de les diverses edicions de llibres i mapes sobre el Rodal. Des de la primera referència al Rodal de l’any 1935, passant per successives edicions de 1982 i 1990, els mapes del Rodal de l’any 1995 i 2007, i les diverses publicacions i exposicions dedicades al Rodal.

Tot seguit, en Francesc va introduir el Nou mapa digital del Rodal de Sabadell. Una eina en format digital que conté més de 500 elements del Rodal. La principal avantatge d’aquest nou format, en contraposició als anteriors, és la possibilitat de tenir tota la informació actualitzada ja que permet una ràpida ampliació i modificació de tots els elements.


En Francesc va explicar les característiques principals d’aquest nou mapa:

  1. El mapa s’ha construït sobre una base de Google Maps que permet la navegació utilitzat les eines que ja ofereix Google. Nivells de zoom, capes de mapes (relleu, satèl·lit, mapa estàndard), street view,…
  2. Els elements del mapa estan classificats per categories: arbres i espais naturals, castells, equipaments, ermites i esglésies,… Clicant sobre un dels elements, p. e. Santuari de la Mare de Déu de la Salut, apareix una foto del santuari. I prement sobre la foto accedirem a una fitxa amb informació completa sobre el Santuari. A la dreta també tindrem un seguit de fotos de la Salut i, en aquest cas, just a sota, podem veure un vídeo de l’Aplec de la Salut del 1934.
  3. De manera alternativa, podem accedir als elements posant un mot de cerca a la casella corresponent. P. e., amb el mot Togores accedirem a tots els elements que contenen aquest mot. En aques cas, el Mas de Togores i l’Ermita de Togores. Com abans, podem accedir a la fitxa amb tota la informació d’aquest element.
  4. Una altra manera d’accedir a la informació dels elements és mitjançant un formulari -sota el mapa- per posar el nom dels elements, la categoria o tipus i una etiqueta. D’aquesta manera, obtindrem tots els elements que compleixen les condicions del formulari i podrem accedir a les seves fitxes.

A continuació va intervenir en Lluís Fernández que va mostrar com el fons fotogràfic de la secció d’Història de la UES havia permès completar la informació de les fitxes amb fotografies obtingudes per socis de l’entitat. Com exemples de elements que havien desaparegut o havien sofert canvis, va mostrar les fitxes de la Sínia de Can Gambús, Can Vilarrubias, Embassament de Ribatellada i la Font dels Gitanos.


En el col·loqui, en Francesc va indicar que aquest nou mapa del Rodal no estava pas acabat. Que hi havia elements, com les barraques de pedra seca, que encara no hi constaven però que ho anirien ampliant en un futur. També tenen en projecte el disseny d’una app que, a més de contenir la informació del mapa, pugui recollir també els itineraris del Rodal. Finalment va informar que properament donarien la possibilitat que el públic en general pugui enriquir el mapa enviant nous elements o informació per millorar les fitxes de la web.

En l’enllaç següent podeu seguir tota la xerrada: