• Inscripcions activitats


  • « 04/2024 » loading...
    Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    1
    2
    3
    4
    5
Home / Muntanya / 30/10 EL PUIG DE BASSEGODA PELS CINGLES DE GITARRIU

30/10 EL PUIG DE BASSEGODA PELS CINGLES DE GITARRIU

Us proposem una ruta circular per l’Alta Garrotxa per assolir el cim del Puig de Bassegoda, de 1373 m, per camins poc coneguts que inclouen els cingles de Gitarriu.

Podeu veure, a continuació, l’anunci de la sortida:

L’ESPAI NATURAL DE L’ALTA GARROTXA

L’Espai d’Interès Natural de l’Alta Garrotxa és un territori de notable extensió (32.865 hectàrees) que, per la seva diversitat i singularitat és, sens dubte, l’espai més important del Prepirineu oriental.

El relleu de la zona és de tipus calcari i presenta una marcada abruptesa, amb un predomini de les valls profundes, voltades de cingleres i parets de roca. Aquest relleu tortuós és el que dóna nom a l’espai: les garrotxes són les “terres aspres i de mala petja”. El paisatge de l’Alta Garrotxa és veritablement espectacular, no ja només per la magnificència del relleu, sinó també per la seva coberta forestal, dominada pels alzinars i les rouredes. (Consorci de l’Alta Garrotxa).

EL PUIG DE BASSEGODA

El Puig de Bassegoda o simplement el Bassegoda (o el Puig, com el coneixen els pocs habitants de les rodalies) és un cim situat entre els municipis de Montagut i Oix amb 1.373,7 metres d’altitud. La seva característica forma punxeguda, la seva alçada i el fet d’estar aïllat dels altres cims més propers el fan fàcilment identificable. Als peus del puig de Bassegoda pel seu vessant nord-oriental hi neix el riu Borró, afluent del Fluvià (Puig de Bassegoda a la Viquipèdia).

S’hi accedeix, normalment des de la cara nord, per un pas equipat amb cadenes i grapes que no necessita material especial.


Al cim hi ha una placa commemorativa que va posar el CEO (Centre Excurionista d’Olot) l’any 1971 i restaurada l’any 1980 on es recorda que Marià Vayreda hi va situar el començament de la Punyalada.


Si bé la nostra ruta no segueix l’itinerari més habitual, és recomenable llegir la descripció de l’itinerari nº 5 (de Sadernes al Puig de Bassegoda) que podeu descarregar en l’enllaç següent: Itinerari 5.

ELS CINGLES DE GITARRIU

Els cingles de Gitarriu o de Freixenet creixen espadats des de la riera de Sant Aniol en direcció cap a l’est fins el Treu Gros, prop del castell de Bassegoda.

Hi accedirem per una pas força vertical però equipat amb cordes que facilita l’ascensió. Al peu del cingle flanquegem per sota fins la Cova de les Cabres i superem un pas equipat amb un passamà i força aeri per arribar a dalt la carena. Es el pas més complicat de tot l’itinerari.

EL PAISATGE DE L’ALTA GARROTXA

El paisatge que trobarem és espectacular i ple de contrastos. Predominen els boscos d’alzinars, amb rouredes barrejades amb pi roig i algunes fagedes. La petjada de l’home es troba en les masies i ermites que trobarem al llarg del recorregut.

EL TRACK DE LA RUTA

En l’enllaç següent trobareu el track aquesta espectacular ruta per l’Alta Garrotxa: