El passat dimarts, 18 de gener, va tenir lloc la primera presentació del cicle de Xerrades obertes sobre temes de muntanya i tecnologies aplicables a muntanya (Mountain Open Talks), corresponent al 1r trimestre de 2022. En aquesta presentació, l’Àngel Colomer, ens va explicar com podem millorar i retocar les nostres fotos, així com també ens va donar a conèixer algunes aplicacions destinades a fer retocs directament amb el mòbil.
En aquesta xerrada hi va haver una audiència màxima de 42 participants que van seguir les explicacions de l’Àngel Colomer. La xerrada de l’Àngel va ser molt extensa i carregada d’exemples, de tal manera que aquest petit resum no pot recollir tota la informació que va presentar. Per aquest motiu us recomanem que mireu el vídeo de la xerrada que trobareu al final de la pàgina i que estarà disponible al canal de YouTube de la UES els propers 15 dies.
- L’Àngel va començar recordant alguns aspectes de les fotos digitals i va fer un llistat dels principals aspectes que cal controlar per fer bones fotos.
- Tot seguit va descriure cada un d’aquest aspectes amb exemples concrets. El centre d’interès i la ubicació:
- La composició, jugant amb les formes, els colors i les perspectives:
- Cal tenir en compte l’originalitat, és a dir, evitar que la nostra foto sigui “una més”, igual que la que fa tothom:
- Jugar amb els colors és un altre aspecte que cal tenir en compte. En particular va assenyalar que els colors ataronjats són colors que està comprovat que agraden a la vista:
- Cercar un punt de vista original pot fer que la nostra foto destaqui sobre les altres fotos del mateix motiu:
- Finalment, no atapeir les fotos és un altre aspecte que pot millorar el resultat final de la foto:
- A continuació l’Àngel va donar un seguit de consells, “truquis”, per fer les fotos. En primer lloc, va aconsellar l’ús de trípodes per evitar que les fotos es moguin, especialment amb escenes de poca llum o amb motius en moviment:
- Cercar el punt de vista original:
- Jugar amb els contrastos i els colors:
- Que el motiu principal de la fotografia pugui “respirar”, és a dir, que el centre d’interés de la fotografia s’ubiqui en el seu entorn:
- Assegurar l’enfoc de la fotografia movent un dit per la pantlla per enfocar el motiu principal:
- A l’hora de fer panoràmiques sempre és millor fer diverses fotografies consecutives i ajuntar-les amb una aplicació d’edició de d’imatges en lloc d’utilitzar la funció de panoràmica dels mòbils:
- Podem canviar la llum d’una fotografia prement amb el dit i movent el lliscador que apareix en pantalla:
- Aprofitar la direcció de la llum per aconseguir bones fotografies. Cal anar en compte amb els contrallums:
- Caldria evitar la llum directa a la cara ja que provoca ombres, molèsties,…
- El flaix és una altra opció que cal limitar. Pot provocar ombres, ulls vermells,… Sovint és millor utilitzar una exposició més llarga del motiu de la foto:
- Els grans angulars és una altra característica que podem utilitzar però cal evitar que pugui deformar els objectes de l’escena:
- Ateses les limitacions dels mòbils, els seu zoom òptic no pot ser gaire gran. Es compensa amb els zoom digital i/o intel·ligent:
- Per fer fotos de les coses petites amb resultats sorprenents podem utilitzar la funció “macro”:
- Per aproximar-nos a objectes petits potser una bona alternativa utilitzar la lupa del mòbil:
- Finalment, l’Àngel va fer un repàs de les eines que podem utilitzar per millorar les imatges fotografiades amb el mòbil.
- Tant l’app Fotos d’Apple com l’app Galeria d’Android ofereix un gran nombre d’opcions per editar les fotos:
- Entre les apps que es poden descarregar per editar i retocar fotos en el mòbil destaca Snapseed. També pot ser útil l’aplicació Pixlr, tant en versió app com online.
- Entres les aplicacions d’edició i retoc per ordinadors cal destacar l’eina online Cleanup.pictures o la pròpia aplicació Fotos que ve en totes les distribucions de Windows.
- Finalment, cal destacar que la millor aplicació per a l’edició i retoc de fotografia és el Photoshop d’Adobe, encara que el seu preu (24,19€ al mes) el pot fer poc atractiu pel públic en general. Com alternativa tenir l’aplicació GIMP de lliure distribució i amb característiques semblants al Photoshop.
- I amb tota aquesta informació, l’Àngel va conloure la seva exposició.
En l’enllaç següent podeu seguir tota la xerrada al canal de la UES a YouTube: