Un any més hem seguit la tradició de portar el pessebre a una ermita o santuari. Aquest any l’hem portat al Santuari de la Mare de Déu de la Roca, a Mont-roig del Camp.
Puntualment, a les 7 del matí, ens hem trobat els més de 60 excursionistes (tot un rècord) de la UES a la plaça Catalunya per anar cap a Mont-roig del Camp, on hem arribat passades les 8:30 h. Teníem previst esmorzar al bar-restaurant Mónica, però l’hem hagut de canviar a darrera hora pel bar-restaurant Loli, al carrer Cambrils, on ja ens esperàvem per gaudir del cafè i la coca del forn Juncosa.
El dia prometia clar i assolellat. I així ha estat. Fresc de bon matí, però s’ha anat temperant quan ha sortit el sol. Ni semblava desembre, ni les portes de l’hivern.
A les 9:30 h ens hem dividit en dos grups. El més nombrós per fer l’itinerari llarg que, pel Barranc de l’Horta i pel coll Roig, ha pujat fins al cim de la muntanya de l’Areny, ha resseguit els Abrics de l’Areny fins a la Roca del Migdia i ha pujat pel Pla de l’Areny fins a l’aparcament del Santuari de la Mare de Déu de la Roca. La Muntanya de l’Areny destaca pel color rogenc (que dona nom a Mont-roig) i la morfologia de les roques amb coves, foradades i formes capritxoses.
L’altre grup ha pujat directament al Santuari pel camí Vell de l’Ermita de la Roca (també GR 192). Un camí fàcil amb una darrera pujada per una pista empedrada.
El conjunt del Santuari destaca per l’església dedicada a la Mare de Déu de la Roca, la imponent ermita de Sant Ramon de Penyafort (al cap de munt de la roca i immortalitzada per una pintura de Joan Miró), i les espectaculars vistes de la serra de Llaberia, a l’oest, la Mola de Colldejou, més al nord, i la serra de l’Argentera, a continuació. Cap a l’est, s’estén la plana del Camp de Tarragona fins al mar, amb Mont-roig del Camp en primer terme. Cap al sud s’entreveu la Mola de Nadell i la urbanització de Miami Platja.
Hem arribat a l’esplanada del Santuari amb gana i, mentre esperàvem que arribés tothom, alguns han començat a dinar, la qual cosa ha fet que tots ens hi afegíssim. Després de dinar ha tingut lloc, dintre de l’església, la tradicional cantada de nadales a càrrec de la Coral La Carena. És un dels moments més esperat, per la qualitat de la coral i per l’entorn que ens envoltava, als peus de la Mare de Déu de la Roca. Ens hem afegit a la coral quan el Marc Alguersuari, el director, s’ha adreçat a tothom per cantar una de les nadales. Tot seguit, a l’esplanada del Santuari, hem gaudit dels torrons i les neules, del cava i el moscatell, tot cantant les tradicionals nadales, fum, fum, fum, el noi de la mare, les dotze van tocant, el caganer i, la més moderna, quan somrius.
En aquesta ocasió, a més, s’ha fet un sorteig de dos llibres del Rodal, Excursions per conèixer el Rodal de Sabadell, editat per la Unió Excursionista de Sabadell. Després de cantar l’Hora dels adeus, fent una rotllana, i de fer la foto de grup, hem donat per acabada la celebració i hem començat la baixada pel Camí Vell de l’Ermita de la Roca fins a Mont-roig del Camp, on ens esperava l’autocar per portar-nos a Sabadell.
La portada del Pessebre és una excursió tradicional a la UES. Encara que és organitzada per la secció de Muntanya, la participació i col·laboració de les altres seccions i, especialment, de la Coral la Carena, l’han convertit en una activitat destacada dintre de l’entitat. Esperem que continuï molts anys més!
Prement sobre la imatge següent accedireu a l’àlbum de fotos de la sortida:
Prement sobre la imatge accedireu al track de la ruta:
Afegim dos escrits sobre l’excursió que ens ha fet arribar el nostre company Arcadi Buscà:
Portada del Pessebre al Santuari de la Mare de Déu de la Roca
51080 Pessebre al Santuari de la RocaEl Pessebre a Mont-roig del Camp
70008 El Pessebre a Mont-roig del Camp