• WIKILOC UES





  • Inscripcions activitats


  • « 12/2024 » loading...
    Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    1
    2
    3
    4
    5
Home / Muntanya / 25/11 RESUM DE LA SORTIDA A LA SERRA DE L’OBAC

25/11 RESUM DE LA SORTIDA A LA SERRA DE L’OBAC

Impressionant ruta per la Serra de l’Obac, hem visitat molts llocs d’interès i conegut racons molt macos, passos aeris, passos amb corda, llocs inhòspits amb els companys de la secció de muntanya de la UES.
El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac està format pel massís de Sant Llorenç del Munt i la serra de l’Obac. Té una superfície protegida de 13.694 hectàrees repartides entre les comarques del Bages, el Vallès Occidental i el Moianès. Els seus cims principals són el Montcau (1.056,7 m) i la Mola (1.101,9 m), on hi ha el monestir romànic de Sant Llorenç del Munt. junt amb altres estructures com forns de calç, sepultures… El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac forma part de la Xarxa d’Espais Naturals gestionada per la Diputació de Barcelona. L’interès paisatgístic, biològic i cultural del massís de Sant Llorenç del Munt i la serra de l’Obac va justificar la seva creació com espai protegit, per fomentar l’ús racional del territori i fer possible l’aprofitament ordenat dels seus recursos. A la vegada, el parc respon a la demanda d’equipaments i instal·lacions per a l’esbarjo i la pedagogia en el medi natural.

CASTELLSAPERA

El Castellsapera és una muntanya de 939 metres que es troba entre els municipis de Terrassa i de Vacarisses, a la comarca del Vallès Occidental. Es tracta d’un monòlit conglomeràtic de morfologia allargassada, de grans dimensions, format bàsicament per conglomerats i en menor mesura per argiles, gresos i limolites de l’Eocè. Està catalogat com un punt d’interès geològic. A la base del cim, entre aquest i el turó de les Tres Creus, s’hi troba l’avenc de Castellsapera, una imponent cavitat amb una boca de 7 per 2 metres formada per un pou vertical de 45 metres i amb una profunditat màxima de 84. Hi habita una espècie de ratpenat, el ratpenat de dits llargs cavernícola (Miniopterus schreibersii), que s’hi refugia durant la tardor i la primavera.

LA ROCA SALVATGE

La Roca Salvatge és una muntanya de 774 metres que es troba al municipi de Vacarisses, a la comarca del Vallès Occidental.

L’HOSPITAL DE SANG

Un hospital de sang és un hospital provisional que es troba en un punt convenient a prop del lloc on es dona una acció bèl·lica, i on es rep als ferits d’un i altre bàndol. També es denomina així a alguns hospitals militars, encara que es trobin al nucli urbà de la població (Viquipèdia).

DESCRIPCIÓ DE L’ITINERARI

Sortida des del pàrquing de l’Alzina del Sal·lari en direcció nord-oest cap l’Avenc del Picarol. Seguirem cap el Mirador, la Font i la Balma de La Pola, arribant posteriorment per la carena a La Porquerissa, i després pel coll de Tres Creus anirem cap a la cara nord del Castellsapera, passant per sota del Pont de Roca i pujant-hi per una canal sense massa dificultats. Des del cim podem observar el Queixal de Porc i el nostre següent objectiu, la Roca Salvatge.

Baixada per la cara sud del Castellsapera, per la canal de Mura en direcció al coll de la Roca Salvatge. És una anada i tornada. Des del punt final de la carena es pot veure el Turó Roig, el Turó de la Mamella i les restes abandonades de La Calsina al fons de la vall. Tornada al coll en direcció al Paller de tot l’Any pel Camí Ral de Coll de Davi fins al coll de Correu. A l’esquerra del coll hi ha el camí que ens porta al Castell de Bocs, des d’on podem observar Rellinars a l’oest. Tornem al coll i anem cap a la Balma de l’Espluga, on hi ha una construcció que es feia servir per guarir-hi el bestiar.

A partir de l’Espluga ens dirigim al coll de la Cort Fosca, pas obligat per poder visitar La Cova Morta i la mateixa Cort Fosca o Hospital de Sang (refugi que es feia servir per curar o amagar als ferits durant la guerra del francès). Sortint de l’Hospital de Sang pujarem fins el Turó de la Cort Fosca per baixar cap a les Balmes dels Graons de Mura, i posteriorment arribar al pàrquing de l’Alzina del Sal·lari.

Ruta circular des de Alzina del Salari passant per:

  • Font de la Pola (1.5 km)
  • Balma de la Porquerissa (1.8 km)
  • Coll de Tres Creus (2.5 km)
  • La Foradada (2.9 km)
  • Castellsapera (3.3 km)
  • Cim Roca Salvatge (4.6 km)
  • Cova del Solitari (5.3 km)
  • Font del Lladre (6.0 km)
  • Coll del Correu (7.0 km)
  • Cim del Castell de Bocs (8.0 km)
  • Els Castellots de Tanca (10.9 km)
  • Coll de Tanca (11.3 km)
  • Cova del Racó Gran (11.9 km)
  • Hospital de Sang (12.6 km)
  • Turó de la Cort Fosca (13.0 km)
  • Serra de l’Obac (13.9 km)
  • Cova dels Ossos (14.2 km)

Àlbum de fotos:

SERRA DE L'OBAC

Track de la ruta: