• WIKILOC UES





  • Inscripcions activitats


  • « 12/2024 » loading...
    Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    1
    2
    3
    4
    5
Home / Notícies / Resum de la xerrada excursions per conèixer el rodal de Sabadell

Resum de la xerrada excursions per conèixer el rodal de Sabadell

Per acabar el cicle de Xerrades obertes sobre temes de muntanya i tecnologies aplicables a la muntanya (Mountain Open Talks), corresponent al 4rt trimestre de 2022, vam comptar amb la col·laboració dels autors del llibre Excursions per conèixer el rodal de Sabadell, l’Àngel Artigas, el Manolo Barcia, el Josep Maria Manyosa i el Jaume Pujol.

En aquesta xerrada hi va haver una audiència màxima de 28 connexions que van seguir les explicacions dels quatre autors. Us recomanem que mireu el vídeo de la xerrada que trobareu al final de la pàgina i que estarà disponible al canal de YouTube de la UES els propers 15 dies.

Tot seguit farem un petit resum de les xerrades:

  1. La xerrada va començar amb la presentació del Josep M. Manyosa, president de la UES i un dels autors del llibre, que va centrar la seva intervenció en posar en valor l’esforç que s’havia fet en modernitzar l’edició del llibre utilitzant les tecnologies disponibles i que tot seguit s’exposaran. També va fer una especial menció a la feina de maquetació del Miquel Domingo que va ser la persona encarregada que donar la imatge final del llibre.

  2. En Jaume Pujol va explicar el procediment seguit per generar els itineraris del llibre. La eina utilitzada va ser el QMapShack, una eina lliure de planificació d’itineraris que permet carregar mapes locals i en línia, crear i modificar itineraris, crear i modificar punts de pas, ajustar les altituds, calcular distàncies i temps de pas,… En Jaume va explicar el passos que havia seguit per crear un dels itineraris del llibre, concretament l’itinerari número 4, De la Salut a Togores. Primer es va dissenyar l’itinerari sobre el mapa, després va utilitzar dos GPS (un rellotge i un mòbil) per comprovar sobre el terreny la idoneïtat del track dissenyat. Una vegada corregit l’itinerari es va procedir a crear el recorregut final amb els punts de pas, les altituds i el càlcul de distàncies i temps de pas. Totes aquestes característiques es poden calcular acuradament amb l’ajuda del QMapShack.

  3. El pas següent, una vegada creats i verificats els itineraris, consistia en generar el mapa de cada itinerari i el mapa de tots els itineraris junts. En Manolo Barcia ens va explicar com, utilitzant el QMapShack, va crear un mapa amb tots els tracks.

    El problema que se li va presentar era com evitar els solapaments entre tracks diferents. Per solucionar-ho, de nou, el QMapShack li va donar la solució ja que permet fraccionar els tracks en segments independents de manera que s’evitin els solapaments.

    Finalment va explicar com havia generat els mapes de cada itinerari amb l’eina QGIS, un programa de gestió d’informació geogràfica de lliure distribució.

  4. L’Àngel Artigas va explicar dues eines tecnològiques més que havien utilitzat per obtenir informació tècnica de cada itinerari. El càlcul dels perfils amb el programa GPSVisualizer, accessible a la pàgina web GPSVisualizer, i el càlul de l’índex IBP (Intelligent Benchmark Prediction), un índex de la dificultat física de cada itinerari, accessible a la pàgina web IBP INDEX.

  5. Finalment, en Miquel Domingo va fer una breu intervenció explicant que la seva idea principal en la maquetació del llibre era aconseguir que fos una eina útil per a tots els que utilitzin el llibre. Així, l’elecció dels colors, els icones i el disseny van respondre a aquesta finalitat.

En l’enllaç següent podeu seguir tota la xerrada al canal de la UES a YouTube: