Per finalitzar el cicle de Xerrades obertes sobre temes de muntanya i tecnologies aplicables a la muntanya (Mountain Open Talks), corresponent al segon trimestre del 2023, vam comptar amb la col·laboració del Sr. Txema Lacunza, reconegut fotògraf i especialista en el retoc de fotografies, que ens va oferir la xerrada que porta per títol Iniciació al retoc de fotografies de paisatges.
En aquesta xerrada hi va haver una audiència màxima de 29 connexions que van seguir les explicacions del Txema Lacunza. Us recomanem que mireu el vídeo de la xerrada que trobareu al final de la pàgina i que estarà disponible al canal de YouTube de la UES els propers 15 dies.
Tot seguit farem un petit resum de la xerrada:
- En Txema va començar la seva exposició recordant les diferències entre com l’ull humà capta la llum i com ho fa una càmera. Aquesta, per bona que sigui, mai aconsegueix captar tots els matisos que si pot fer-ho l’ull humà. En el cas concret dels paisatges el problema més gran és la llum ja que depèn de les condicions meteorològiques i l’hora del dia. En les fotografies d’estudi és més fàcil crear unes bones condicions de llum.
- Un dels problemes de les fotografies de paisatges és el cel. Va mostrar algun exemple amb el Photoshop i va recordar, amb l’histograma de nivells de color, que el cel no té negres, només nivells de gris cap a blanc. De la mateixa manera, el terra no té blancs.
- Un dels objectius del retoc de les fotografies de paisatge és donar volum a la fotografia. Això s’aconsegueix amb la composició i donant profunditat als objectes de la fotografia. Com a exemple va mostrar fotografies amb cels uniformes, blancs o blaus, no ajuden a donar profunditat. És millor els cels amb núvols i aleshores igualar la llum de dalt i de baix.
- Tot seguit va explicar algunes tècniques bàsiques que utilitza per millorar les fotografies. Va començar per analitzar la posició del sol i l’ombra que genera sobre els objectes de la fotografia. Les ombres verticals no són adequades. Així és millor fer les fotografies al matí o a la tarda.
- Les càmeres digitals actuals ofereixen filtres i serveis per millorar la llum i la profunditat de les fotografies. Un d’ells és el bracketing que consisteix en fer tres fotografies de l’escena, l’original, una amb sobreexposició i una altra amb subexposició. El software de la càmera les combina i, d’aquesta manera, millorar la llum i les ombres de la fotografia.
- A continuació va mostrar com la composició pot ajudar a donar profunditat a les fotografies: el punt de vista, la boira i les línies ajuden a donar volum a les fotografies.
- Per acabar va mostrar, utilitzant el Photoshop, com retocar les fotografies de paisatges. Entre les eines bàsiques que es poden utilitzar va destacar el retall per utilitzar la regla dels tersos, l’histograma dels nivells de color, la selecció de zones de la fotografia per modificar la llum i la utilització d’alguns filtres del Photoshop com són la identificació del cel i el filtre Camera Raw que permet modificar pràcticament qualsevol paràmetre de la fotografia.
En l’enllaç següent podeu seguir tota la xerrada al canal de la UES a YouTube: