Home / Notícies / Resum de la xerrada Natura i conservació dels ambients aquàtics dels Pirineus
Resum de la xerrada Natura i conservació dels ambients aquàtics dels Pirineus
Seguint amb el cicle de Xerrades obertes sobre temes de muntanya i tecnologies aplicables a la muntanya (Mountain Open Talks), corresponent al primer trimestre del 2025, vam comptar amb la col·laboració del Marc Ventura, del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CIAB-CSIC), que ens va oferir la xerrada que porta per títol Natura i conservació dels ambients aquàtics dels Pirineus.
Després de la presentació de la xerrada a càrrec de la nostra companya, Yvette Delgado, en Marc ens va oferir una molt interessant i amena exposició dels ambients aquàtics dels Pirineus i de la seva conservació. Un projecte en el que participen diverses institucions nacionals i internacionals i que està format per un gran nombre d’investigadors.
La conservació del planeta depèn principalment de tres factors: els canvis en el clima, augment de la pol·lució i la pèrdua de la biodiversitat. L’exposició es va centrar en el segon i, principalment, en el tercer factor.
La pol·lució té una influència important ja que els gasos que generem, i especialment el CO2, repercuteix negativament el la biodiversitat del planeta. L’índex LPI (Living Planet Index) demostra com els darrers anys la biodiversitat ha disminuït en els boscos, en els ambients agrícoles i en les aigües continentals.
La xarxa Natura 2000 té com a objectiu la protecció dels hàbitats i les espècies més sensibles. En el cas dels ambients dels Pirineus, inclou les Molleres, les fonts carbonatades i els estanys.
La flora i la fauna d’aquests ambients està amenaçada, principalment, per les obres hidràuliques i la introducció de peixos.
El projecte Limnopirineus es va centrar en la recuperació de la biodiversitat dels estanys dels Parcs Naturals d’Aigües Tortes i el de l’Alt Pririneu. En pocs anys, es va aconseguir la total desaparició de les espècies invasores a sis estanys d’aquests parcs.
El projecte actual, Life Resque Alpyr, en col·laboració amb investigadors italians, té com a objectius la restauració de 21 estanys de muntanya als parcs naturals de l’Alt Pirineu i Aigüestortes (Pirineus) i als parcs naturals Gran Paradiso i Mont Avic (Alps).
Per finalitzar la seva exposició, en Marc va introduir la importància del turisme que visita els parcs naturals i els ambients d’alta muntanya pels seus valors paisagístics. No obstant cal tenir present que el bany en els estanys d’alta muntanya és un dels factors que tenen més importància en la pèrdua de biodiversitat, degut a quatre factors: la eutrofització, el trepig de les vores de l’estany, la transmissió de malalties infeccioses i l’ús de cremes solars.
La única excepció a l’accés a l’interior dels estanys és per a estudis científics, per personal autoritzat i sempre previ desinfecció de tots els estris utilitzats.
En l’enllaç següent podeu seguir tota la xerrada al canal de la UES a YouTube:
Fem servir galetes pròpies i de tercers d’anàlisi per millorar els nostres serveis així com analitzar la vostra navegació. Si continueu navegant, accepteu la seva instal·lació. Igualment, teniu la possibilitat de configurar el vostre navegador per a impedir que siguin instal·lades al disc dur, tenint en compte que aquesta acció pot ocasionar dificultats de navegació per la pàgina web.