Seguint amb el cicle de Xerrades obertes sobre temes de muntanya i tecnologies aplicables a la muntanya (Mountain Open Talks), corresponent al primer trimestre del 2024, vam comptar amb la col·laboració d’en Jordi Garcia Petit, director del parc, que ens van oferir la xerrada que porta per títol El Parc Natural del Cadí-Moixeró.
- Després de la presentació de la xerrada a càrrec del nostra companya Montserrat Lanau, en Jordi Garcia Petit va fer una molt completa exposició del parc.
- En Jordi va començar la seva explicació situant el parc dintre del conjunt d’espais naturals del nostre país. A continuació va descriure els diversos espais del parc: la serra del Cadí, amb la cara nord escarpada i la sud més suau, la del Moixeró, al revés que la del Cadí, el massís del Pedraforca i els massissos de la Tosa i el Puigllançada.
- Tot seguit va passar a donar algunes dades generals sobre el parc. Va ser creat l’any 1983 però, amb anterioritat, s’havien fet diverses actuacions, a partir de 1923, fins arribar a la seva creació.
- El parc conté una gran diversitat biològica, tant per la seva flora com per la fauna.
- Tot seguit va fer un resum de les diverses activitats del parc. Tant les tradicionals com les que han anat incorporant en aquests anys:
- La xarxa de senders actuals té una extensió de 450 km. Es treballa en la recuperació de camins i en millorar l’accessibilitat a diverses àrees del parc. També es treballa en la senyalització dels camins i senders. Cal tenir present que dos GR importants, el GR 107, Camí dels Bons Homes i el GR 150 travessen el parc.
- El turisme i l’excursionisme ha estat un dels motors de desenvolupament del parc. 350.000 persones visiten cada any el parc. Això crea problemes de massificació en alguns punts que comporten problemes de residus, aparcaments, abandonament d’objectes, noves senyals de pintura, abrasió del terreny per vehicles 4×4,…
- Les activitats esportives, especialment les curses de muntanya han suposat un nou repte per a la gestió de parc. Els Cavalls del Vent i la Ultra Pirineu s’han convertir en un atractiu per a excursionistes i esportistes.
- El patrimoni cultural i els oficis dels pobles són un altre dels atractius del parc.
- En Jordi va acabar la seva intervenció donant les gràcies i convidant a tots els assistents a visitar el parc i a gaudir-ne d’una manera sostenible.
- Després d’un torn de preguntes que van versar sobre diversos aspectes del parc com són l’estat dels boixos, els boletaires i els serveis que ofereix el parc, vam donar per acabada aquesta xerrada.
En l’enllaç següent podeu seguir tota la xerrada al canal de la UES a YouTube: