Per finalitzar el cicle de Xerrades obertes sobre temes de muntanya i tecnologies aplicables a la muntanya (Mountain Open Talks), corresponent al quart trimestre del 2024, vam comptar amb la col·laboració del Dr. Valentí Pineda, especialista en malalties infeccioses i vacunes, que ens oferir la xerrada que porta per títol Malalties infeccioses i vacunes.
-
- Després de la presentació a càrrec del nostre company Jaume Pujol, el Dr. Pineda va començar la seva intervenció exposant els punts més importants de la xerrada: primer les Amenaces, dificultat d’accés a la vacunació, el canvi climàtic, l’arbovirosis/zoonosis, i les Oportunitats, vigilància epidemiològica, accés a les vacunes, noves vacunes, One Health.
-
- L’accés a la vacunació depèn principalment de les regions del món, tal com les defineix l’OMS, i del tipus de vacuna. La vacunació ha augmentat els darrers anys però encara hi ha regions del món amb un baix índex de vacunació, especialment a l’Àfrica i a Àsia. Quan no es pot o no es vol vacunar, el primer que surt és el xarampió, ja quer té un índex Ro, que mesura el nombre d’infeccions que pot provocar un individu, molt elevat.
-
- El canvi climàtic i la globalització tenen una gran importància en la propagació de les malalties infeccioses, ja que són malalties sensibles al clima.
-
- Un dels principals agents de transmissió de les malalties infeccioses són els artròpodes (Arbovirus). Entre aquests cal destacar el Dengue, Chikungunya i Virus del Nil occidental.
-
- La detecció de les malalties provocades per arbovirosi es fa amb criteris epidemiològics i fent un seguiment dels principals símptomes.
-
- Altres malalties provocades per mosquits, paparres o per transmissió respiratòria són el paludisme (malària), el còlera, febres hemorràgiques (ebola i Crimea-congo) i grip aviar.
-
- Respecte a les oportunitats, el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties aconsella controlar les poblacions de mosquits, millorar la vigilància i fer complir les mesures de protecció personal.
-
- La importància de les vacunes no és discutible. Segons un informe del Comitè de Vacunes i Immunitzacions, les vacunes han salvat 150 milions de vides els darrers 50 anys.
-
- Alguns mites i creences sobre les vacunes han estat desmentits per la ciència:
/td> |
-
- Tot seguit va recordar que s’estan dissenyant noves vacunes, cada vegada més eficients, per algunes de les malalties infeccioses com són el dengue, la malària, el chikungunya, el còlera i la grip aviar.
- Finalment, va indicar que, en el futur, per millorar la salut, caldrà tenir en compte a més de la salut de les persones, la salut dels animals i la salut del medi ambient (One Health).
Després de respondre a nombroses preguntes relacionades amb les vacunes va donar per acabada la sessió anunciant que ja estan obertes les inscripcions pel proper trimestre i desitjant un Bon Nadal a tots els presents.
En l’enllaç següent podeu seguir tota la xerrada al canal de la UES a YouTube: