• WIKILOC UES





  • Inscripcions activitats


  • « 12/2024 » loading...
    Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    1
    2
    3
    4
    5
Home / Notícies / Resum de la xerrada Espectacles de la natura amb mirada científica: la bellesa del Cosmos

Resum de la xerrada Espectacles de la natura amb mirada científica: la bellesa del Cosmos

Seguint amb el cicle de Xerrades obertes sobre temes de muntanya i tecnologies aplicables a la muntanya (Mountain Open Talks), corresponent al quart trimestre del 2023, vam comptar amb la col·laboració dels Sr. Josep Masalles, enginyer industrial i president de l’Agrupació Astronòmica de Barcelona (ASTER), que ens va oferir la xerrada que porta per títol, Espectacles de la natura amb mirada científica: la bellesa del Cosmos.

  1. El Sr. Masalles ens va oferir una magnífica visió de la bellesa del Cosmos. Durant més d’1:30h ens va oferir una lliçó d’història de l’astronomia, de mitologia i de la seva particular visió del Cosmos amb profusió de fotografies, la majoria captades per ell mateix. Va començar comparant la bellesa de la terra amb la des Cosmos, mostrant fotografies de Montserrat, la Costa Brava, un fiord de Noruega i les cascades de l’Iguaçú, i els cúmuls de les Plèiades.
  2. A continuació va mostrar nombroses fotografies de cúmuls, galàxies i constel·lacions com a exemple de la bellesa del Cosmos: la nebulosa d’Orió, la galàxia Andròmeda -galàxia espiral semblant a la Via Làctia-, nombroses fotografies captades per ell de la Via Làctia i la interpretació mitològica de la constel·lació Orió com el Caçador.
  3. Va seguir fent un recorregut pels diversos objectes que podem veure a l’univers, començant per la lluna, en les diverses fases, i una versió amb colors segons la composició química del seu sol.
  4. A continuació va fer una mirada al Sol, la nostra estrella, amb les seves taques, la fotosfera, la cromosfera, les erupcions solars i la mida relativa de la terra respecte el sol.
  5. Continuant amb l’estudi dels planetes, va mostrar imatges de mercuri, venus, amb les seves fases, mart, júpiter, saturn -amb els seus anells- i els més exteriors.
  6. En Josep va continuar la seva exposició mostrant altres objectes celestes: cometes, asteroides, cúmuls globulars i galàxies de diverses formes, com la galàxia del Remolí (M51) d’indubtable bellesa.
  7. Els eclipses (de sol, de lluna), els trànsits de venus i mercuri, són uns altres fenòmens celestes de gran bellesa.
  8. Al final de la seva exposició, en Josep Masalles ens va oferir una extensa visió de les aurores polars (boreals i australs). Va recordar la famosa aurora polar de l’any 1938 que es va veure a tot Catalunya i que va ser recollida en una notícia de La Vanguardia. I va mostrar uns quants vídeos de la seves observacions de les aurores polars.
  9. Va acabar la seva intervenció anunciant que el proper eclipse total de sol visible a Catalunya seria el 12 d’agost de 1926. Si bé no serà visible l’ocultació total del disc solar arreu, cap al sud, a la província de Tarragona i part del sud de Lleida, podran gaudir d’aquests espectacle de la natura. Ens va convidar a recordar la data i participar de les observacions de l’eclipse.

En l’enllaç següent podeu seguir tota la xerrada al canal de la UES a YouTube: