• WIKILOC UES





  • Inscripcions activitats


  • « 01/2025 » loading...
    Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
    30
    31
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    1
    2
Home / Notícies / Resum de la xerrada Presentació del blog de muntanya d’en Josep Rafel Alsina

Resum de la xerrada Presentació del blog de muntanya d’en Josep Rafel Alsina

Per començar el cicle de Xerrades obertes sobre temes de muntanya i tecnologies aplicables a la muntanya (Mountain Open Talks), corresponent al quart trimestre del 2024, vam comptar amb la col·laboració d’en Josep Rafel Alsina, professor de matemàtiques jubilat, que ens van oferir la xerrada que porta per títol Presentació del blog de muntanya d’en Josep Rafel Alsina.

  • Després de la presentació a càrrec del nostre company Francesc Garcia, en Josep Rafel ens va oferir una molt interessant xerrada sobre la seva experiència a la muntanya i el seu magnífica blog de muntanya que podeu trobar a Blog de Muntanya.
  • Abans que res ens va informar de les característiques del blog: unipersonal, multidisciplinar i lliure. Els textos i les imatges es poden utilitzar sota la llicència Creative Commons (CC), fent referència a l’autor. Una altra característica del blog és que només conté enllaços interns per evitar enllaços trencats en els enllaços externs.
  • La seva afició per escriure va començar molt aviat, a les vacances escrivia un quadern de bitàcola (no un diari), de forma sistemàtica i ordenada. El 1971 va començar les seves sortides a la muntanya pel seu compte (encara que en grup ja havia fet sortides anteriorment), apuntant el que havia fet i amb les fotos corresponents. Va anar acumulant informació i fotografies i el 2008 va començar a digitalitzar tota la informació. Primer com un repositori privat per passar posteriorment al seu blog de muntanya que ha anat evolucionant amb els anys.
  • El blog conté 2200 entrades, ordenades per anys i disciplines, mostrant sempre la darrera en primer lloc. La primera és de l’any 1966. El text que les acompanya no és una ressenya, més aviat una crònica de la sortida. A més, el blog conté un full d’estil per escriure en el blog.
  • Tot seguit va passar a mostrar-nos les diverses seccions de cada entrada: la crònica, el vídeo, l’àlbum de fotos, el track (disponible a Wikiloc cercant l’usuari jralsina), entrades relacionades i més informació que inclou, segons la disciplina, panoràmiques, ressenyes d’escalada, de barrancs i la topografia de les coves.
  • Una altra característica del blog és el seu índex temàtic que classifica les sortides en tres categories: cims, escalades i altres activitats. A destacar els camins de gran recorregut (GR) que classificats segons s’han completat o no. Actualment està fent el GR3 – Camí Central de Catalunya.
  • Altres seccions del blog inclouen l’Inventari, amb estadístiques de les entrades, fotografies i tracks, les referències tècniques, les referències bibliogràfiques, les Llistes (de cims i de barrancs), l’Eco del blog (amb presència a diverses televisions), l’anecdotari, que inclou diverses anècdotes curioses de les activitats realitzades durant més de 50 anys.
  • A la dreta del blog hi podem trobar els Àlbums temàtics de fotos que inclou, entre altres, fotos dels cims, de les agulles de Montserrat, panoràmiques, fotos històriques, fotos clàssiques,…
  • A destacar també la secció Biblioteca PDF que inclou versions en PDF de molts articles i llibres relacionats amb la muntanya, tots accessibles amb permís dels autors. Inclou també una secció d’Incunables que recull obres clàssiques i guies de muntanya antigues, difícils de trobar.
  • Per acabar la seva exposició va fer referència a la seva estada a Eivissa que li va permetre explorar les coves de l’illa, totes conegudes però poc documentades. D’aquesta exploració ha editat el llibre Ibiza Subterránea disponible a Amazon.

En l’enllaç següent podeu seguir tota la xerrada al canal de la UES a YouTube: