Seguint amb el cicle de Xerrades obertes sobre temes de muntanya i tecnologies aplicables a la muntanya (Mountain Open Talks), corresponent al quart trimestre del 2023, vam comptar amb la col·laboració dels Srs. Axier Baez, tècnic informàtic; Sendoa Ballesteros, infermer d’urgències; Ander Izquierdo, enginyer informàtic, que ens van oferir la xerrada que porta per títol Telecomunicacions d’emergència a muntanya. Com comunicar-se en zones sense cobertura de telefonia mòbil.
En aquesta xerrada hi va haver una audiència màxima de 29 connexions que van seguir les explicacions del Sendoa i l’Ander. Us recomanem que mireu el vídeo de la xerrada que trobareu al final de la pàgina i que estarà disponible al canal de YouTube de la UES els propers 15 dies.
A continuació farem un resum de la xerrada:
- Després de la presentació de la xerrada per part de l’Àngel Artigas, en Sendoa va començar l’exposició amb un repàs dels accidents de muntanya al País Basc els darrers anys. A partir de l’any 2013 hi ha hagut un augment considerable de la pràctica del muntanyisme degut principalment a dues causes, els anomenats Efecto Decathlon i Efecto Calleja. Han augmentat els accidents i els rescats. I s’ha pogut constatar que el 60% dels accidents tenen com a precursor la falta o errades de comunicacions.
- La telefonia mòbil és el mitjà més utilitzat per establir comunicació, però té problemes a la muntanya per la seva fragilitat, poca cobertura i poca autonomia. Algunes aplicacions, com Alpify (ja en desús), permetien comunicació directa amb el 112.
- Una alternativa a les limitacions de els mòbils és la telefonia via satèl·lit, de cobertura total però amb preus més alts. Normalment només utilitzades en expedicions comercials. La missatgeria via satèl·lit és una opció més econòmica però continua sent cara. Els nous models d’iPhone 14 i 15 ofereixen la possibilitat d’enviar missatges d’emergència directament al 112 via satèl·lit. És gratuït els dos primers anys.
- Sembla que el futur està en el 5G via satèl·lit ja que incorporat en l’estàndard a partir de la release 17. Amb proves experimentals s’ha aconseguit connexió amb el 112 en zones sense cobertura de telefonia mòbil.
- L’alternativa a la telefonia mòbil a la muntanya pot ser la ràdio que permet avisos d’emergència, comunicació dintre d’un grup o amb altres persones de la zona. Ja s’utilitzen en comunicació entre refugis o equips de rescat (en la banda 145,175 MHz) però són equips cars i necessiten llicència. També els transmissors de Banda Ciudadana són una alternativa ja que utilitzen una banda lliure, però continuen sent cars i poc estesos. La seva proposta és la utilització de transmissors PMR 446, que són d’ús lliure, força barats i de mida petita. Tenen una potència limitada i no admeten repetidors.
- La Iniciativa Canal7-7 PMR és una iniciativa d’un canal unificat per a ús a la muntanya. El Comité de Seguretat de la FEDME ho va proposar per permetre emetre informació i rebre ajuda. Iniciatives semblants existeixen a altres països com França, Itàlia i Portugal.
- La utilització del Canal 7, subto 7, permet la coordinació dintre d’un grup, la comunicació amb altres grups, donar i rebre ajuda, donar informació o facilitar la comunicació directa amb grups de rescat. L’abast és limitat encara que s’han aconseguit comunicacions fins a 10 km entre pics. Depèn de l’orografia del terreny. Els promotors d’aquesta iniciativa creuen que pot ser una bona alternativa a la telefonia mòbil i animen als muntanyencs, centres excursionistes i equips de rescat a promoure el seu ús.
- L’Ander i el Sendoa van acabar la seva exposició amb uns exemples de com caldria utilitzar el canal per comunicar-nos amb altres grups o amb equips de rescat.
En l’enllaç següent podeu seguir tota la xerrada al canal de la UES a YouTube: