• WIKILOC UES





  • Inscripcions activitats


  • « 01/2025 » loading...
    Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
    30
    31
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    1
    2
Home / Notícies / RESUM XERRADA UTILITZACIÓ DE GPS, APPS I MÒBILS EN LES EXPEDICIONS A LES GRANS MUNTANYES

RESUM XERRADA UTILITZACIÓ DE GPS, APPS I MÒBILS EN LES EXPEDICIONS A LES GRANS MUNTANYES

Seguint amb el cicle de Xerrades obertes sobre Apps de meteorologia, orientació, muntanya i altres temes informàtics, corresponents al segon trimestre de l’any 2021, el passat 4 de maig va tenir lloc la xerrada UTILITZACIÓ DE GPS, APPS I MÒBILS EN LES EXPEDICIONS A LES GRANS MUNTANYES a càrrec del guia i muntanyenc Xavi Arias.

42 participants van seguir les explicacions del Xavier Arias que, de forma didàctica i amena, va explicar com afronten, des del punt de vista tecnològic, les expedicions a les grans muntanyes i les expedicions polars. Tot seguit farem un petit resum de la xerrada:


  1. En Xavi va començar per mostrar els ginys que fan servir en les expedicions. Un bon GPS és imprescindible. Ell utilitza un model de la marca TwoNav ja que ofereix gran qualitat i, a més, és català. El mòbil i un rellotge Suunto completen els ginys bàsics.

  2. Responent una pregunta sobre els tracks, va afegir que el millor és utilitzar un bon GPS encara que els tracks d’anys anteriors no sempre es fan servir en les grans muntanyes ja que solen canviar l’itinerari d’un any a l’altre. Si que són útils els tracks gravats durant l’expedició, tant per refer un camí, situar material, trobar el camí en cas de boira o nevada,… També és útil en les expedicions polars en les que hi ha poques referències i es demana seguir un track. També es aconsellable portar còpia dels itineraris en més d’un dispositiu i portar un mapa en paper, per si falla qualsevol dels altres sistemes.
  3. El gran problema de qualsevol giny tecnològic és la durada de les bateries. Cal preveure sistemes de càrrega elèctrica alternatius. Ell fa servir bateries externes de la marca GoalZero de diferents capacitats, des de 17000 mA fins a 30000 mA, amb una connexió a 220 V. També cal recarregar les bateries i, en aquest cas, fan servir un carregador de placa solar de la marca GoalZero de 30 W, que incrementa el pes de tot l’equip en 1.5 kg.

  4. Per completar els dispositius de comunicació és necessari porta Walkie Talkie, per la comunicació en el grup, un telèfon satèl·lit, que garanteix la comunicació encara que no hi hagi cobertura, i una balisa de localització personal que permet fer un seguiment precís de la posició dels muntanyencs i, en cas d’accident, poder iniciar les tasques de rescat.

  5. Tot seguit va començar a descriure les apps que utilitza per geolocalitzar i descarregar tracks. Utilitza Google Maps, per a la mobilitat general, Wikiloc, per descarregar els tracks en qualsevol lloc del món, TwoNaw, com a app de navegació alternativa al GPS, PeakVisor, per localitzar i identificar muntanyes i pics, Catalunya Offline, per tenir bons mapes de catalunya.

  6. Un altre aspecte a tenir molt en compte en les grans expedicions és el de la meteorologia. Hi ha moltes aplicacions que donen una previsió a diversos dies: Meteoblue, Windy, Aemet, YC (per a països nòrdics). També és convenient pagar a un meteoròleg professional que envia les previsions a 2 dies de la zona de l’expedició. En Xavi fa servir el serveis del meteoròleg Vitor Baia (https://vitorbaiameteo.pt/).

  7. Tot seguit va passar a descriure un altre conjunt d’apps que considera que poden tenir gran interès. Concretament, les apps d’Astronomia.


    Especialment l’app Stellarium, disponible tant per Android com per iOS que també té versió web (https://stellarium.org/ca/). També són interessants les app Sky Guide (només per iOS) , Star Walk 2 (per iOS i Android) i altres aplicacions per seguir satèl·lits i la estació espacial internacional, ISS Live Now (pere iOS i Android).

  8. Les expedicions a l’Himalaia i les grans expedicions depenen dels espònsors. Aquests volen informació instantània de l’expedició i cal una bona comunicació que permeti enviar la localització de l’expedició, fotos, vídeos, entrevistes,… No sempre és possible aconseguir cobertura en països com a Nepal. Una solució és comprar un mòbil amb targeta de dades del país i utilitzar-la d’encaminador de dades. Un altre solució és llogar una connexió wifi en el camp base, com en el Manaslu; o aprofitar la connexió wifi d’un refugi, com en l’Ama Dablamn.

  9. Com alternativa a les apps de meteorologia també és molt interessant la web de Mountain Forecast (https://www.mountain-forecast.com/), només disponible en format web.

  10. Per acabar la xerrada, en Xavi ens va obsequiar amb un parell de vídeos. El primer era un recull de fotografies dels rellotges que havia tingut des que va començar les expedicions. Tots de la marca Suunto. Actualment fa servir un Suunto 9 Varo.

  11. El segon vídeo era de la seva ascensió a l’Everest el 2008. En la que la utilització d’un telèfon va permetre comunicar-se amb la seva família des del cim. Un record inoblidable.

  12. En resposta a una pregunta del públic, també ens va ensenyar les càmeres esportives i les app que utilitza per fotografiar i filmar en les expedicions. Utilitza una càmera esportiva de la marca DJI (semblant a una GoPro) i una minicàmera amb estabilitzador. Les app són de dos tipus, les que serveixen per fotografiar i filmar (càmera del dispositiu i l’app ProCom) i apps per editar fotografies i vídeos (Moldiv, Filmic Pro, iMovie, FilmoraGo Pro).

Le xerrada va acabar agraint al públic la seva atenció i recordant el paper de la tecnologia en les expedicions a les grans muntanyes. La foto final resumeix perfectament aquest paper.


No deixeiu de visitar el seu blog: http://www.xaviarias.cat/.