• WIKILOC UES





  • Inscripcions activitats


  • « 12/2024 » loading...
    Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    1
    2
    3
    4
    5
Home / Cultura

Cultura

Cultura 2024
Secció cultura 2022

Hem recollit el guant de l’alpinista Rafa Vadillo i projectem LADAKH Gel en el petit Tibet en benefici de les persones afectades per la DANA.

En una sessió extra del Cicle de Cinema de Muntanya oferim aquest documental que ens proposa la fascinació i la seducció d’endinsar-nos a Ladakh, conegut també com ‘El Petit Tibet’, situat al nord de l’Índia, fent frontera amb el Pakistan a l’oest i el Tibet, ocupat per la Xina, al nord.

Amb la participació de Rafa Vadillo, autor del documental, qui ens ha cedit gratuïtament la projecció del documental.

Aquesta sessió serà taquilla inversa en benefici de les persones afectades per la DANA. Donarem tota la recaptació a la Koordinadora de Kol·lectius Parke, un projecte comunitari que reuneix un conjunt d’entitats associatives i socials del Parc Alcosa, un barri del municipi valencià d’Alfafar. Té el seu origen al 1.985 i va sorgir de la motivació i organització de les pròpies veïnes i veïns del barri, com a eina col·lectiva en defensa dels drets de les i els més vulnerables, denunciant les seves mancances, fomentant el suport mutu i l’autogestió dels recursos des de la participació horitzontal i la responsabilitat col·lectiva. Treballen amb persones en situació o risc d’exclusió social a través de diferents projectes social especialment adreçats a joves i infants.

La DANA els ha afectat de ple. I ara més mai, necessiten ajuden.

Si no pots venir a la projecció (cal inscripció per control d’aforament) però vols col·laborar en aquesta iniciativa, pots fer la teva aportació inscrivint-te a la FILA 0.

Més informació

El passat dijous, 2 de maig, va tenir lloc a la sala d’actes de la nostra entitat l’acte de lliurament del premis del II Concurs de Microrelats de la UES.

Aquest Concurs neix amb amb l’objectiu de promoure i unir muntanya i cultura, a més de fomentar l’ús de la llengua catalana. De temàtica lliure, en el microrelat hi havia de constar com a mínim una d’aquestes paraules: DRECERA – TOSSAL – PENYA-SEGAT

Es van rebre una trentena de relats, una xifra que l’organització valora molt positivament per tractar-se d’una segona edició.

Relació de premiats:

Categoria A, fins als 12 anys:

1r Premi: Liv (Júlia Fábregas). Títol Conspiració

2n Premi: Badabafoc (Laia Sánchez). Títol Sóc 

Declarar desert el 3r premi

Categoria B, fins als 16 anys

1r Premi Poemauta (Ariadma Vega). Títol Les muntanyes de Montserrat

2n Premi  ex aequo: Barel (Valeria Fernanda Solís). Títol: Sacrificis

Nook (Mario García). Títol: Una nova aventura

Declarar desert el 3r premi

Categoria C, a partir dels 17 anys

1r Premi ex aequo: Homíndis (Jaume Macià) Títol: Venjança

Penèlope (Rosalia Giraldo). Títol: Unió de convivència

2n Premi Julivert Bondia (Eulàlia Pagès). Títol: Llegenda

3r Premi Ull de fusta (Ma. Isabel Garcia). Títol: Excursió

Relats premiats

Acta del Jurat

Amb el suport de:

 

II CONCURS DE MICRORELATS DE LA UES

Convoquem el II Concurs de Microrelats amb l’objectiu de promoure i unir muntanya i cultura, a més de fomentar l’ús de la llengua catalana.

El concurs està adreçat i obert a qualsevol persona, de qualsevol edat, sigui o no sòcia de la UES.

La temàtica és lliure, però és obligatori que en el relat hi aparegui almenys una d’aquestes paraules: DRECERA – TOSSAL – PENYA-SEGAT

Data màxima d’enviament: dissabte 30 de març de 2024, inclòs

Si voleu llegir els relats de la primera edició, feu clic aquí,

Consulteu les bases de la II edició

El passat dijous, 27 d’abril, va tenir lloc a la sala d’actes de la nostra entitat l’acte de lliurament del premis del I Concurs de Microrelats de la UES.

Aquest Concurs neix amb amb l’objectiu de promoure i unir muntanya i cultura, a més de fomentar l’ús de la llengua catalana. De temàtica lliure, en el microrelat hi havia de constar com a mínim una d’aquestes paraules: CARENA – BADABADOC – TARTERA

En total es van presentar 21 relats, una xifra que l’organització valora molt positivament per tractar-se d’una primera edició.

Relació de premiats:

Categoria A, fins als 12 anys:

1r Premi Un moc, presentat amb el pseudònim “La Happy Flower” (Laia Sánchez)
Declarats deserts el 2n i 3r premi

Categoria B, fins als 16 anys:

1r Premi La Fi dels Isards, presentat amb el pseudònim “Mart” (Martina Andrés)
2n Premi Badabadocs, presentat amb el pseudònim “Fuet” (Georgina Blànquez)
3r Premi Tocats de l’ala, presentat amb el pseudònim “Rosa” (Irene Garcia)

Categoria C, a partir dels 17 anys:
1r Premi El regal del cel, presentat amb el pseudònim “MN Belfast” (Francesc Cutchet)
2n Premi L’ocell i el cuc, presentat amb el pseudònim “CalCatalà” (Xavier Pont)
3r Premi Aquell mirall, presentat amb el pseudònim “Andrea Fuentes” (Rosa Maria Alonso)

Acta del Jurat

Amb el suport de:

 

I CONCURS DE MICRORELATS DE LA UES

Convoquem el I Concurs de Microrelats amb l’objectiu de promoure i unir muntanya i cultura, a més de fomentar l’ús de la llengua catalana.

El concurs està adreçat i obert a qualsevol persona, de qualsevol edat, sigui o no sòcia de la UES.

La temàtica és lliure, però és obligatori que en el relat hi aparegui almenys una d’aquestes paraules: CARENABADABADOCTARTERA

Consulta les bases

Ja és a la venda el calendari Sabadell Ahir 2023

El calendari és una iniciativa de la secció d’Història que anualment fa una acurada selecció de fotografies antigues que conformen aquest calendari.

Per aquest 2023 hi trobareu fotografies de principis del segle passat, com el bosc de Can Feu a l’any 1906 o La Rambla nevada a l’any 1916 , i d’altres més recents que ens mostren la transformació de la nostra ciutat.

Cada fotografia va acompanyada d’un text que ens contextualitza en el temps i l’espai.

El trobareu a la venda a la UES i a les principals llibreries de la ciutat

La secció Cultura estrena nou cicle centrat, aquest 2022, en la cultura del menjar, els productes de la terra i proximitat.

Amb el títol Som el què mengem al llarg de 2020 descobrirem l’oli a la Granadella, les carxofes i el pollastre del Prat o l’arròs a Pals, entre d’altres.

A més també s’han previst 3 xerrades relacionades amb el tema (al març, maig i octubre).

/ Cultura, Galeria, Notícies

Nova sessió virtual del Cicle Escriptors i paisatge, en aquesta nova trobada online ens acompanyarà Enric Soler, que ens parlarà i presentarà PER LA RUTA 40 – A través de la Patagònia de Bruce Chatwin (Tushita Edicions)

La trobada tindrà lloc el dimecres 1 de juliol a les 7 de la tarda i es farà amb la plataforma ZOOM, cal registrar-se i també inscriure’s prèviament a la xerrada per rebre les indicacions de connexió.

(Es prega puntualitat. Un cop iniciada la xerrada no es donarà entrada).

La lectura de l’obra In Patagonia de Bruce Chatwin, va fer que l’Enric Soler es posés immediatament a pensar en desenvolupar un projecte personal al voltant d’aquestes tres preguntes: «Què té la Patagònia, que tant fascina als viatgers? »; «què havia canviat a la Patagònia d’ençà de la visita de l’escriptor anglès, vint-i-dos anys abans?»; i «què havia estat de la gent que apareixen en el llibre de Chatwin?» Per primera vegada es donava veu a la gent de la Patagònia que l’anglès havia retratat en el seu llibre (tot i canviar els noms, allà tothom encara sap qui és cadascú), al temps que «In Patagonia» deixava de ser la finalitat en si mateixa del projecte, per passar a ser l’excusa perfecta a través de la qual passar a conèixer una Patagònia de primera mà; aquella que sap captivar al viatger, enamorant-lo amb les seves soledats (en plural) absències i espais oberts on aparentment res no passa (i tot s’esdevé!).

Aquesta, es tracta d’una revisió d’autor del llibre, esdevingut ja un petit clàssic de la literatura de viatges, degudament actualitzada, ampliada amb un prefaci de Raimon Portell, escriptor i articulista especialitzat en literatura de viatges; i un epíleg de l’estudiosa Jenny-Haase, hispanista de la Universitat de Berlin, que va presentar una ponència sobre l’obra patagònica d’Enric Soler al Congrès de literatura de viatges de Manchester, Patagonia, Myths and realities, el setembre de 2005.

Enric Soler viatja tan com pot i no para quiet. Ha publicat diversos llibres, especialment de literatura de viatges i de muntanya: Escolta, vent…! (1996), Un estiu de guaita (1996), Per la Ruta 40 (1998), Sota el cel de Tushita (2004) i Maleïdes muntanyes! (2008), així com la guia senderista La Ruta del Ter (2009), Ki, Ki, So, Soo! les nou portes del Zangskar (2012), Pantocràtor, seguint Puig i Cadafalch i la Missió arqueològica de 1907 (2016)  i Per la ruta 40: a través de la Patagònia de Bruce Chatwin (reedició 2012), llibre del qual en parlarem el dimecres 1 de juliol.

 

Nova sessió virtual del Cicle Escriptors i paisatge, en aquesta nova trobada online ens acompanyarà Araceli Segarra, que ens parlarà i presentarà el seu llibre Ni tan alt ni tan difícil i la sèrie de contes Els Viatges de la Tina.

La trobada tindrà lloc el dimecres 10 de juny a les 7 de la tarda i es farà amb la plataforma ZOOM, cal registrar-se i també inscriure’s prèviament a la xerrada per rebre les indicacions de connexió.

(Es prega puntualitat. Un cop iniciada la xerrada no es donarà entrada).

L’Araceli Segarra necessita poca presentació. Alpinista, escriptora, il·lustradora de contes infantils, comunicadora… Als 26 anys es va convertir en la primera dona del país en coronar l’Everest.

El seu primer llibre Ni tan alt ni tan difícil (La Galera, 2013) neix com a conseqüència de la seva experiència en les diverses expedicions que ha participat, on -segons l’autora- “enfrontar-se a la muntanya és enfrontar-se a un mateix, la muntanya no té menys perills que el nostre dia a dia, i les coses no són tan difícils com semblen”.

Autora polifacètica, també il·lustra i escriu els Viatges de la Tina, uns contes adreçats als més petits i que convida a descobrir les muntanyes més altes de cada continent i la diversitat de cultures que hi ha en el món. Actualment ja compta amb 9 títols publicats.

*fent clic a les imatges, hi trobareu més informació.

/ Cultura, La UES a casa

El cicle Escriptors i paisatge de la secció cultura es trasllada al món virtual i es reprenen les xerrades i presentacions de llibres a través de la pantalla.

La primera xerrada virtual del cicle, que neix amb l’objectiu d’unir excursionisme i literatura, tindrà lloc el dimecres 27 de maig a les 7 de la tarda i comptarem amb en Jordi Pons, reconegut alpinista que ens parlarà d’Alpinisme sense ficció i Annapurna Est. Un vuit mil verge.

La xerrada es farà amb la plataforma ZOOM, cal registrar-se i també inscriure’s prèviament per rebre les indicacions de connexió.

(Es prega puntualitat. Un cop iniciada la xerrada no es donarà entrada).

L’alpinisme actual no es pot entendre sense la contribució dels seus pioners, i en Jordi Pons va ser, sens dubte, un d´ells. A Alpinisme sense ficció (2016, edicions Desnivel), se’ns presenta, en primera persona, un recorregut pels diferents capítols de la seva vida en aquesta autobiografia que permetrà al lector conèixer en profunditat les seves aventures al llarg de tot el planeta, i descobrir com es desenvolupava el complex món de l’alpinisme d’altitud en aquella època.

Annapurna Est. Un vuit mil verge és un clàssic de l’alpinisme català, es va editar el 1976 per l’editorial Joventud, i el 2016, en motiu del 40è aniversari de l’expedició, l’editorial Tushita en va fer una reedició amb més fotografies que la versió original i incorporant un DVD.

  

*Fent clic a les imatge, trobareu més informació sobre els llibre

/ Cultura, La UES a casa