• Inscripcions activitats


  • « 07/2024 » loading...
    Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    1
    2
    3
    4
Home / Muntanya / CAP DE SETMANA 9 I 10 DE JULIOL AL COMALOFORNO I BESIBERRI SUD

CAP DE SETMANA 9 I 10 DE JULIOL AL COMALOFORNO I BESIBERRI SUD

Sortida de cap de setmana -9 i 10 de Juliol- per ascendir als Pics de Besiberri Sud i el Comaloforno

DESCRIPCIÓ

Situats a la capçalera de la vall de Boí, a la comarca lleidatana de l’Alta Ribagorça, els cims del Besiberri Sud (3024 m) i del Comaloforno (3029 m) són les dues màximes cotes del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Tot presidint una cresta granítica amb timbes i congestes que cauen al buit, aquests dos pics constitueixen tot un repte per a qualsevol excursionista que vulgui gaudir de la bellesa i les vistes inigualables que els seus cims ens deparen. Si amb l’ànim d’assolir-les escollim el camí de la vall de Llubriqueto, l’itinerari que en resulta és sensacional i els dos cims es converteixen en la cirereta d’un pastís que reuneix tots els ingredients del muntanyisme: un bosc mixt de faigs i avets, pinedes perfumades, prats alpins amb molleres, monumentals salts d’aigua, bellíssims estanys d’alta muntanya i, a dalt de tot, la duresa d’un món petri -desolat i abrasiu-, petites congestes de neu i gel, i un recorregut per cresta que exigeix tota la nostra atenció. L’esforç, doncs, és del tot necessari, però la felicitat i la intensíssima vivència que suposa el coronament d’aquests dos cims serà un tresor que guardarem tota la vida.

ITINERARI

Besiberri Sud (3024 m) i Comaloforno (3029 m) pels estanys de Gémena.
Ascendim dos dels tresmils més espectaculars del Parc Nacional, el Besiberri Sud i el Comaloforno, i descobrim la preciosa vall de Llubriqueto i els estanys de Gémena, Vall de Boí, Alta Ribagorça, Lleida, Catalunya.

Recorregut lineal -amb possibilitat de fer algun bucle- de 15 km de longitud (anada i tornada) i uns 1600 m de desnivell positiu que ens descobreix la preciosa vall de Llubriqueto, els estanys de Gémena i els magnífics cims del Besiberri Sud (3024 m) i del Comaloforno (3029 m). Comencem la ruta des de l’aparcament de Toirigo del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Superem el barranc de Llubriqueto i ens situem a la bonica vall penjada de Llubriqueto. Continuem vers el NO superant el ressalt rocallós que ens separa de la capçalera septentrional de la vall. Un cop allà resseguim la riba oriental de l’estany Gémena de Baix i superem una cota que ens porta fins a l’estany Gémena de Dalt. Des d’aquí abordem un segon ressalt rocallós que ens ubica a un collet ben a prop dels estanys Gelats. Pugem fins a la collada d’Abellers (2886 m) i, des d’aquest punt, un sender carener ens situa al cim del Besiberri Sud. Seguim la cresta rocallosa -evitant el seu fil quan aquest sigui massa perillós- i assolim, fent un pas de grimpada obligada, el cim del Comaloforno. Seguint traces de sender i fites disseminades davallem per un terreny d’aventura fins a enllaçar amb el camí per on hem pujat i retornem a l’aparcament de Toirigo.

OBSERVACIONS

La ruta descrita està adreçada a persones amb experiència en terrenys d’alta muntanya. Cal tenir un mínim d’experiència en progressió per tarteres, no patir vertigen (especialment a la cresta i a la baixada entre el Comaloforno i el sender de la collada d’Abellers) i tenir coneixements d’orientació en muntanya. La baixada des del cim de Comaloforno fins al fons del vessant es fa per un terreny molt abrupte i a l’aventura, amb molt poques fites que marquin el camí, que sovint transcorre per passos estrets i aeris, petits corredors i xemeneies o grans blocs de pedra. Si ho preferim, des del cim del Comaloforno també podem desfer el camí de pujada.

Dificultat Alta (F+) Rutes d’alta muntanya amb grimpades fàcils i amb bones preses, la qual cosa fa necessari utilitzar les mans per progressar.

DADES TÈCNIQUES

Desnivell acumulat 1600 m.

Distància total 15 km.

Temps total efectiu 10:10h.

Altitud mínima 1497 m.

Punt de sortida de l’Aparcament de Toirigo.

Altitud màxima 3029 m.

FOTOS

TRACK DE LA RUTA

Podeu descarregar-vos el track de la ruta en un fitxer .zip: Comaloforno i Bessiberri Sud.