
L’Espeleo Club Sabadell ens dediquem a l’exploració i estudi del món subterrani. Estem integrats a la Unió Excursionista de Sabadell (UES), de la qual en som una secció, i som membre de ple dret tant de la Federació Catalana d’Espeleologia com de la Federación Española de Espeleología.
L’any 1970, any de la fundació de la UES, a partir de la fusió de diverses entitats excursionistes de Sabadell (Centre Excursionista del Vallès, Centre Excursionista de Sabadell i Agrupació Excursionista Terra i Mar), va arribar el naixement de l’Espeleo Club de Sabadell a partir de la unificació de les seccions d’espeleologia de cadascuna d’aquestes entitats: “Els Talps” del Centre Excursionista del Vallès, la Secció d’Espeleologia del Centre Excursionista de Sabadell (SECES) i el Grup d’Espeleologia de l’Agrupació Excursionista Terra i Mar (GETIM). L’Espeleo Club, a més, va aglutinar també un grup d’espeleòlegs sabadellencs vinculats als Escoltes de l’Acadèmia Catòlica: el Grup d’Espeleologia Rat Penat dels Escoltes de Sabadell (GERPES). Després de la Unió, la Secció d’Espeleologia de la UES va passar a ser la segona de la península, en nombre de practicants, per darrera de l’ERE, l’Equip de Recerques Espeleològiques del Centre Excursionista de Catalunya.
Actualment, l’Espeleo Club Sabadell està constituït per apassionats de l’espeleologia amb diferents graus d’experiència, des dels que s’inicien en aquesta disciplina fins als més veterans. Independentment del camí recorregut en les profunditats de les cavitats, tots compartim l’entusiasme per l’exploració subterrània en un entorn proper i amb un fort esperit de companyonia.
La nostra activitat se centra en quatre grans eixos:
- Impulsar campanyes d’exploració en diverses zones d’interès espeleològic tant a Catalunya com a altres indrets de l’Estat i l’estranger. Algunes de les exploracions més destacades s’han dut a terme al Massís de les Maladetes i al Massís de l’Artiga (Benasc, Osca) i al Sistema Manolo Caracol (La Hermida, Cantabria), on l’equip ha contribuït a l’ampliació del coneixement d’aquestes cavitats.
- Organitzar sortides regulars a cavitats horitzontals (sortides de descoberta) i avencs de diversos nivells per explorar les cavitats, aprendre tècniques de progressió i seguretat i gaudir d’experiències úniques sota terra.
- Impartir formació mitjançant la realització de cursos d’iniciació a l’espeleologia i al descens de barrancs (homologats per la Federació Catalana d’Espeleologia i l’Escola Catalana d’Espeleologia) i oferir tallers especialitzats en el perfeccionament de les tècniques de progressió subterrània.
- Fomentar l’entrenament en Tècniques de Progressió Vertical (TPV), essencials per a la pràctica segura de l’espeleologia. A més, impulsem la participació en competicions de TPV, oferint als nostres membres l’oportunitat de perfeccionar les seves habilitats, guanyar experiència i representar el club en l’àmbit esportiu.
En totes i cadascuna d’aquestes activitats, a més de l’exploració i el treball en equip, també fomentem el respecte pel medi ambient, la conservació del patrimoni subterrani i la divulgació del coneixement espeleològic. Per nosaltres, l’espeleologia és molt més que un esport: és una manera de descobrir i comprendre millor el nostre entorn natural i promoure així el respecte i l’estima vers ell.
Qui mou actualment l’Espeleo Club de Sabadell?
Tots nosaltres esperem trobar-vos en alguna de les nostres activitats i poder així descobrir, compartir i gaudir la bellesa i els secrets que caracteritzen i s’amaguen sota els nostres peus! Per estar-ne informat, estigueu ben atents/es a la pàgina web de la UES i al nostre instagram @espeleoclub_sabadell! No ho dubteu, seguiu-nos!
Al llarg de les dècades, l’Espeleo Club de Sabadell (ECS) ha estat pioner en l’exploració subterrània a Catalunya i més enllà, amb expedicions destacades als Pirineus, Cantàbria i els Alps francesos. Entre les fites més importants hi ha la connexió del Sistema Caracol, la descoberta de noves galeries a la Cova d’Alba i l’assoliment de la cota -1.122m a la Gouffre Berger. Avui, l’ECS continua promovent la investigació, la formació i l’aventura sota terra. En aquesta pàgina trobaràs un recull dels esdeveniments i les exploracions més destacades des del 1970 fins el 2008.
Dècada | Esdeveniments destacats |
1970 – 1979 |
|
1980 – 1989 |
|
1990 – 1999 |
|
2000 – 2008 |
|
Dècada | Exploracions destacades |
1970 – 1979 |
|
1980 – 1989 |
|
1990 – 1999 |
|
2000 – 2008 |
|
A mesura que es vagin trobant i recopilant més documents i testimonis, continuarem ampliant la informació sobre les diferents dècades de la nostra història fins a l’actualitat. De moment teniu un petit tast de la història més recent al blog històric de la secció i a la web de la UES. Amb tot això, preservem i compartim el llegat de l’Espeleo Club Sabadell amb el màxim de detall possible.
Per acabar, us deixem amb la fotografia del primer curset d’iniciació, símbol de l’inici de la nostra activitat i reflex de la importància que té per al club seguir formant nous espeleòlegs. La formació ha estat sempre un pilar fonamental de l’Espeleo Club Sabadell, garantint el relleu generacional i la continuïtat de l’exploració subterrània.
El passat diumenge 16 de març, l’Espeleo Club Sabadell va organitzar una sortida a l’Avenc de Montserrat Ubach, una cavitat emblemàtica que porta el nom de la seva descobridora. Aquesta activitat es va dur a terme en commemoració del Dia de la Dona, destacant així el paper de les dones en l’espeleologia i en l’exploració subterrània.
L’Avenc de Montserrat Ubach, situat a la Serra de l’Obac, va ser descobert l’any 1970 per Montserrat Ubach, una espeleòloga pionera que va contribuir significativament a l’exploració i documentació de cavitats a Catalunya. Amb una profunditat de -202 metres, aquesta cavitat presenta un recorregut tècnic i fascinant, amb diferents pous i formacions geològiques que fan d’ella un referent en el món de l’espeleologia.
Durant la sortida, els membres de l’Espeleo Club Sabadell van poder recórrer l’avenc i posar en pràctica les tècniques de progressió vertical en un entorn natural únic. Aquesta activitat no només va servir per gaudir de l’exploració subterrània, sinó també per retre homenatge a Montserrat Ubach i a totes les dones que han contribuït al desenvolupament de l’espeleologia.
L’Espeleo Club Sabadell reafirma així el seu compromís amb la difusió i la participació de tothom en aquesta disciplina, fomentant un espai d’igualtat i reconeixement per a totes les persones que comparteixen la passió per l’exploració del món subterrani.
Podeu veure les fotografies d’aquesta jornada al nostre instagram @espeleoclub_sabadell_ues!
Ben aviat tindreu l’oportunitat de participar en més sortides! Estigueu ben atents/es!
Aquest cap de setmana, 1 i 2 de març del 2025, ha arrencat el 55è Curset d’Espeleologia – Nivell 1, organitzat per l’Espeleo Club de Sabadell. Els participants han tingut l’oportunitat de fer el seu primer pas en el món de l’espeleologia, aprenent i posant en pràctica les tècniques fonamentals per a la progressió subterrània.
Dissabte, a les parets de les Pedritxes (Matadepera), els cursetistes van tenir el primer contacte amb els aparells i les tècniques de progressió vertical. Amb el suport dels instructors, van aprendre a manejar cordes, bloquejadors i devalladors, elements imprescindibles per moure’s amb seguretat en cavitats verticals.
L’endemà, diumenge, va ser el moment de posar en pràctica els coneixements adquirits en un entorn real. L’escenari escollit va ser l’Avenc del Llest, a la Serra de l’Obac, on els participants van poder experimentar la sensació d’endinsar-se en les profunditats i aplicar les tècniques apreses en una cavitat natural.
Amb aquest primer cap de setmana, el curset ha començat amb gran motivació i ganes d’aprenentatge. Les pròximes sessions permetran als participants seguir aprofundint en el món de l’espeleologia i guanyar confiança en la seva progressió sota terra.
Podeu veure les fotografies d’aquestes jornades al nostre instagram @espeleoclub_sabadell_ues!
L’Espeleoclub Sabadell posa a disposició de tots els interessats un espai virtual on es poden consultar les activitats, notícies i altres informacions històriques relacionades amb la secció d’espeleologia. Aquest espai en línia, accessible aquí, ofereix una gran varietat d’informació relacionada amb les expedicions, cursos, sortides i altres esdeveniments organitzats per l’entitat entre els anys 2007 i 2015. A més, el blog també recull articles, cròniques i reportatges per conèixer més sobre el món de l’espeleologia i les seves arrels a Sabadell.
També podeu consultar altres activitats fetes per la secció a les notícies que trobareu al següent enllaç. No dubteu en fer-hi un cop d’ull!!
Des de l’Espeleoclub estem organitzant el 55è curs d’Espeleologia – Nivell 1, una oportunitat única per endinsar-se en el fascinant món subterrani!
Aquest curs està dissenyat per a totes aquelles persones que vulguin descobrir l’espeleologia des de zero, amb un equilibri entre coneixements teòrics i pràctics que garanteix una experiència emocionant, completa, segura i respectuosa amb el medi ambient.
Es tracta d’un curs homologat per la Federació Catalana d’Espeleologia i que té com a objectius:
✅ Aprendre les tècniques bàsiques de progressió en cavitats
✅ Conèixer l’ús correcte del material i les normes de seguretat
✅ Entendre la formació i característiques de les coves
✅ Fomentar el respecte i la conservació del medi subterrani
✅ Gaudir de l’exploració d’algunes de les coves de la nostra zona
En aquest cartell trobareu tota la informació respecte el curs (dates i cavitats de les sortides, continguts teòrics i pràctics que es treballaran, preu…). Si en teniu ganes, no dubteu d’aprofitar aquesta oportunitat i poseu-vos en contacte amb nosaltres!
Ahir, dissabte 1 de febrer, l’Espeleoclub de la UES vam continuar amb les nostres aventures subterrànies amb una emocionant sortida de descoberta al Forat Micó, una cova única situada a la Muntanya de Sal de Cardona.
A diferència de la majoria de cavitats que es formen en terrenys calcaris, aquesta es troba en un entorn de sal, fet que la converteix en una meravella geològica singular com es pot observar en aquestes fotografies de la sortida.
Durant l’exploració, vam recórrer la seva galeria principal, per on baixa un petit riu, avançant entre meandres estrets i espectaculars estalactites de sal d’un blanc brillant totalment enlluernador!
Aquesta sortida ha estat una experiència única per a tots els participants (molts d’ells, espeleòlegs per primera vegada), i ens anima a seguir descobrint les meravelles subterrànies. Si vols viure una aventura com aquesta, no dubtis a unir-te a les pròximes activitats de l’Espeleoclub! Per a més informació, contacta’ns a espeleoclub@ues.cat i segueix-nos al nostre compte d’instagram: @espeleoclub_sabadell_ues. T’hi esperem!
El passat dissabte 18 de gener, l’Espeleoclub de la UES vam iniciar la temporada amb una sortida molt especial a l’Avenc dels Topògrafs.
Aquest avenc, situat a Olesa de Bonesvalls (Alt Penedès), és una de les coves més boniques de la zona del Garraf i de l’Ordal. Es caracteritza per tenir una gran quantitat d’espeleotemes molt ben conservades i per tenir una entrada ben estreta només apte per als més aventurers!
Una vegada a l’interior, després d’explorar la cavitat fins els -25m posant en pràctica tècniques de progressió vertical, el grup vam poder gaudir d’una sorpresa ben dolça: una xocolatada subterrània per donar la benvinguda al nou any i agafar forces per tornar a la superfície!
Aquesta primera sortida ha estat tot un èxit (podeu veure les fotos a l’àlbum) i marca l’inici d’un any ple d’aventures sota terra. Us animem a tots a sumar-vos a les properes activitats i a descobrir amb nosaltres els secrets del món subterrani!
Estigueu ben atents/es a les pròximes sortides i animeu-vos a venir!
Ens veiem sota terra!
Topografia avenc dels Topògrafs (Font: Espeleoíndex).

Ens alegra anunciar que la secció d’espeleologia de la Unió Excursionista de Sabadell torna a activar les seves sortides i activitats a partir d’aquest 2025! Si t’apassiona l’aventura, la natura i descobrir els misteris que s’amaguen sota terra, aquest és el moment perfecte per unir-te a nosaltres.
Les nostres sortides són una oportunitat única per explorar coves fascinants, aprendre tècniques d’espeleologia i gaudir de moments inoblidables amb un grup apassionat i acollidor. No importa si ets principiant o si ja tens experiència, tothom hi és benvingut!
A més, les nostres activitats no només se centren en l’espeleologia, sinó que també fomenten el treball en equip, la seguretat i el respecte pel medi ambient. Vine a descobrir un món nou i a fer amics en el camí!
Si estàs interessat en participar-hi, no dubtis a consultar les properes activitats previstes i reserva’t la data en el calendari. Si vols saber més coses o necessites altra informació, no dubtis en contactar-nos a través del nostre mail espeleoclub@ues.cat. T’esperem amb il·lusió per viure noves aventures junts!

El cap de setmana del 8 i 9 d’octubre es va celebrar el XVI Campionat d’Espanya de Tècniques de Progressió Vertical a Azuqueca de Henares (Guadalajara), amb la participació de 9 esportistes de la secció d’espeleologia de la UES.
A la categoria infantil, Vera Ortiz va aconseguir la medalla de bronze a les proves de Tècnica i de circuit i Mireia Flores va aconseguir també dos bronzes a les mateixes proves a la categoria Major. A ambdues proves, Manel Llenas va aconseguir-hi la medalla de plata amb la categoria de Veterà A.
El juvenil Àlex Andres Angheluta va proclamar-se campió d’Espanya a la prova d’autosocors amb un temps estratosfèric de només 1’ 12’’.
Finalment l’equip format per Òscar Zamora, Mireia Flores i Manel Llenas va aconseguir la tercera posició a la prova de circuit per relleus.

Aconsegueix 31 medalles a la X Copa Catalunya de TPV
Corbera de Llobregat va acollir el passat 2 i 3 de juliol la X Copa Catalunya de Tècniques de Progressió vertical (TPV), al pavelló Municipal d’Esports, amb la participació d’11 esportistes de l’Espeleo Club Sabadell – UES/Club Gimnàs Llenas. L’excel·lent actuació els va permetre guanyar 31 medalles individuals.
Les infantils Maria Pérez, Lluna Alari i Vera Ortiz, van fer una excel·lent actuació. Ortiz va ser medalla d’or a les tres proves, Pérez medalla de plata a la prova de tècnica i a la de circuit, i bronze a Velocitat al sense fí; mentre que Alari va ser plata a la prova de velocitat i bronze a les altres dues especialitats. Pel que fa als infantils, Roger Rendon va ser or a les tres proves i Pol Roca va aconseguir la medalla de plata a les tres especialitats.
La juvenil, Candela Ortiz va penjar-se també les tres medalles d’or així com el juvenil Alex Andrés Angheluta.
A la categoria de Majors Masculí Òscar Zamora va quedar medalla de plata a les proves de velocitat i circuit i bronze a tècnica i autosocors. Manel Llenas va ser plata a tècnica i bronze a circuit i José Ortiz va ser bronze a velocitat.
Mireia Flores va ser la primera classificada de Majors femení en circuit, Velocitat i tècnica i un error al darrer moment, li va privar de la medalla de plata a autosocors.
La propera competició serà la Campionat d’Espanya que es celebrarà a Madrid el proper 10 i 11 de setembre.