• Inscripcions activitats


  • « 11/2024 » loading...
    Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
    28
    29
    30
    31
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    1
Home / Història i Arxiu fotogràfic

Història i Arxiu fotogràfic

“JOSEP ROSELL CASABLANCAS un saballut de soca-rel”

Títol del treball de fi de Màster de Josep Lluís Campa Planas, renebot de Josep Rosell. El té penjat a la xarxa de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona amb l’adreça:

https://repositori.upf.edu/bitstream/handle/10230/35584/Campa_18.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Amb el treball ens ha fet arribar aquesta presentació:

 Josep Rosell (1891-1977) va ser un sabadellenc arrelat a Sabadell que, sense accedir a cap formació reglada coneguda, va aconseguir introduir-se i relacionar-se amb grups emergents dins de la societat civil de la ciutat entre 1920 i 1970.

Pioner del periodisme esportiu a la ciutat, va participar en la direcció i l’organització del Centre d’Esports Sabadell i molt especialment del Centre Excursionista Sabadell, del que va ser president els anys 1927-28 i 1930-34, donant un fort impuls al seu butlletí. Igualment, després de la guerra va ser membre actiu de la Fundació Bosch i Cardellach.

Practicant de l’excursionisme, és l’autor del llibre ‘El Rodal de Sabadell’(1936); els seus escrits, fets en diversos mitjans i dispersos en diferents arxius, mostren una persona autodidacta que va tenir la capacitat de captar i transmetre com era la ciutat, la rodalia i Catalunya. Va ser un defensor de l’esport amateur, de l’excursionisme, de la terra i el paisatge, del coneixement de Sabadell i la seva  història. Tot plegat el portà a exercir una catalanitat profunda, concretada en l’ús prioritari de la llengua catalana.

La victòria del franquisme va afectar a la vida d’en Rosell, provocant deu anys de silenci i un canvi en els seus canals de comunicació; però els centres d’atenció i les temàtiques del escrits no van canviar.

 *   *   *

Biografia de Josep Rosell publicada al llibre: 100 ANYS D’EXCURSIONISME A SABADELL

Josep Rosell i Casablancas (Sabadell, 17 de juny de 1891 – 10 de març de 1977). Era tècnic electricista de professió, però el coneixem, sobretot, pel seu vessant excursionista, d’historiador i d’escriptor. Home alt i corpulent, de jove va jugar de porter amb el Centre d’Esports Sabadell i va escriure Els primers capítols per a la història del futbol a Sabadell. Va ser soci fundador del CES i durant vuit anys en fou el president. En el moment de la desaparició, era el delegat de la UES al patronat del Museu d’Història de la Ciutat i membre actiu de la Fundació Bosch i Cardellach.

Va ser durant molts anys redactor en cap del butlletí del CES. Fou també el redactor del capítol dedicat a l’excursionisme dels anuaris sabadellencs de 1928, 1929 i 1930. També va ser nomenat, el 1929, redactor de la Veu de Sabadell en temes d’excursionisme. El llibre de més ressò que publicà fou El rodal de Sabadell, que encara consultem i celebrem avui. D’en Rosell prové el mot rodal, que ha fet tanta fortuna a Sabadell, el qual apareix per primera vegada en el butlletí de maig-juny de 1935, quan es diu que el 17 de març Josep Rosell “va donar als mestres i mestresses de la ciutat una interessant conferència sobre el lema ‘El rodal sabadellenc’”.

També va escriure les biografies d’Eduard Brossa, cartògraf, i de mossèn Gabriel Clausellas, arxiver municipal, com a col·laborador del CES amb l’Acadèmia Miralles per a una Biblioteca de Sabadellencs Il·lustres.

Rosell ha estat un home molt important dins del panorama sabadellenc en moltes facetes, especialment en la d’estudiar i descriure la ciutat i el rodal.

There are no upcoming events at this time.

La Secció d’Història es va constituir oficialment al si de la Unió Excursionista de Sabadell per aprovació de l’assemblea del 3 de febrer de 1989.

 

 “A Sabadell la majoria dels historiadors que han basat els seus estudis en la documentació, en el trepig del territori i en la observació directa, han tingut una estreta relació amb les entitats excursionistes. Alguns d’ells han destacat i són a la memòria de tots: Miquel Carreras, Joan Montllor, Miquel Crusafont, Josep Rossell, Rafael Subirana…”

 

“Intentar retrobar la tasca que iniciaren aquests predecessors nostres, va ser el primer que ens plantejarem un grup de socis de l’entitat quan ens decidirem a formar la Vocalia d’Història. Els nostres objectius, partint de la realitat del nostre paisatge i de la nostra gent, son els de cercar, estudiar, investigar i difondre, d’una manera el màxim de planera, però sense renunciar al rigor necessari, el patrimoni històric del nostre país en general i el del terme de la ciutat de Sabadell en particular”(*).

 

Una de les activitats més important de la Secció és l’Arxiu Fotogràfic de la UES.

 

El logotip que els identifica és una petita part d’un grafit de caràcter popular de l’antiga rectoria de Sant Julià d’Altura, que sembla que representava el famós romiatge que feia la parròquia a Montserrat. El fragment elegit mostra una campana i el campaner, amb línies esquemàtiques, però molt expressives.

 

(*) Butlletí núm. 86 del gener-abril de 1989: La Vocalia d’Història, presentació.

Podeu contactar amb nosaltres a través de l’adreça:
historia@ues.cat

Clica aquí per anar al blog de la secció

Ja és a la venda el calendari Sabadell Ahir 2025

El calendari és una iniciativa de la secció d’Història que anualment fa una acurada selecció de fotografies antigues que conformen aquest calendari.

Per aquest 2025  hi trobareu fotografies de principis del segle passat, com una imatge de 1910 del Cafè Euterpe o una de la Plaça de l’Àngel de 1924; i d’altres de meitats de segle, com una fotografia del Molí de Mornau de 1968, i la més recent que data de 1986 mostra la masia de Can Llong.

Les dotze fotografies, una per a cada mes de l’any, van acompanyada d’un text que ens contextualitza en el temps i l’espai.

El trobareu a la venda a la UES i a les principals llibreries de la ciutat.

Ja és a la venda el calendari Sabadell Ahir 2024

El calendari és una iniciativa de la secció d’Història que anualment fa una acurada selecció de fotografies antigues que conformen aquest calendari.

Per aquest 2024  hi trobareu fotografies de principis del segle passat, com una imatge de 1916 de la Plaça de l’Àngel i de la via Massagué o una de l’estació del ferrocarril del Nord, a l’actual carrera l’Estació. datada entre 1918 i 1923; i d’altres de meitats de segle, com una fotografia aèria de les cases de Cal Garcia de 1961, i alguna més recent com una de 1988 que mostra les muralles de Sabadell  a la plaça Doctor Robert.

Les dotze fotografies, una per a cada mes de l’any, van acompanyada d’un text que ens contextualitza en el temps i l’espai.

El trobareu a la venda a la UES i a les principals llibreries de la ciutat.

Ja és a la venda el calendari Sabadell Ahir 2023

El calendari és una iniciativa de la secció d’Història que anualment fa una acurada selecció de fotografies antigues que conformen aquest calendari.

Per aquest 2023 hi trobareu fotografies de principis del segle passat, com el bosc de Can Feu a l’any 1906 o La Rambla nevada a l’any 1916 , i d’altres més recents que ens mostren la transformació de la nostra ciutat.

Cada fotografia va acompanyada d’un text que ens contextualitza en el temps i l’espai.

El trobareu a la venda a la UES i a les principals llibreries de la ciutat

RECOMANEM
El llibre Sabadell Desaparegut, de David González, publicat dins de la col·lecció Catalunya Desapareguda, de l’Editorial Efados.
El llibre és un recull gràfic de la transformació que ha viscut la nostra ciutat des de finals del segle XIX fins als primers anys de la dècada del 1970.
Algunes de les fotografies publicades formen part de l’Arxiu Fotogràfic de la UES (AFUES).
Ben aviat el trobareu a les llibreries.

Ja és a la venda el calendari Sabadell Ahir

El calendari, que enguany arriba als 30 anys, és una iniciativa de la secció d’Història que anualment fa una acurada selecció de fotografies antigues que conformen aquest calendari. Per aquest 2022 hi trobareu fotografies de principis del segle passat, alguna d’inèdita i altres més recents que ens mostren la transformació de la nostra ciutat.

Cada fotografia va acompanyada d’un text que ens contextualitza en el temps i l’espai.

El trobareu a la venda a la UES i a les principals llibreries de la ciutat

Ja tenim a la venda el calendari de la UES, Sabadell ahir, dissenyat i editat per la secció d’història. Enguany, amb fotografies a color.

El trobareu a la UES i a les principals llibreries de la ciutat.

Història de l’Arxiu Fotogràfic de la UES (AFUES) i del calendari Sabadell Ahir que edita la Secció d’Història de la Unió Excursionista Sabadell.