• Inscripcions activitats


  • « 07/2024 » loading...
    Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    1
    2
    3
    4
Home / Notícies / Resum de la xerrada la Meteorologia al Pirineu

Resum de la xerrada la Meteorologia al Pirineu

Per començar el cicle de Xerrades obertes sobre temes de muntanya i tecnologies aplicables a la muntanya (Mountain Open Talks), corresponent al primer trimestre del 2023, vam comptar amb la col·laboració del geòleg i amant dels Pirineus Albert de Gràcia que ens va oferir la xerrada que porta per títol La Meteorologia al Pirineu.

En aquesta xerrada hi va haver una audiència màxima de 42 connexions que van seguir les explicacions de l’Albert de Gràcia. Us recomanem que mireu el vídeo de la xerrada que trobareu al final de la pàgina i que estarà disponible al canal de YouTube de la UES els propers 15 dies.

Tot seguit farem un petit resum de la xerrada:

  1. La xerrada va començar amb la presentació del conferenciant a càrrec de la Montserrat Lanau, socia de la UES i amiga de l’Albert de Gràcia.
  2. L’Albert va iniciar la seva participació fent un breu resum de la seva trajectòria professional, del seu interès per la meteorologia del Pirineu i de l’evolució de la web Meteo Pirineus.

  3. Abans de començar a parlar de la meteorologia pròpia del Pirineu, l’Albert va fer una sèrie de preguntes als assistents per copsar el grau de coneixement del públic sobre el Pirineu.

  4. Entrant més concretament en el tema, va oferir una breu introducció a la geografia i geologia del Pirineu. Va il·lustrar el tema amb un esquema de la formació dels Pirineus i diverses fotografies aèries dels cims i les valls de la serralada.

  5. Va explicar en que consistia l’efecte Fohen, que és el principi bàsic del clima de muntanya.


  6. A continuació, i fent ús de l’aplicació Google Earth, va oferir una explicació extensa dels diversos microclimes del Pirineu. Les diferències entre les vessants sud i nord, i entre el Pirineu occidental i l’oriental.
  7. L’Albert va acabar la seva explicació mostrant la influència de les masses d’aire en la innivació de casa nostra, segons la posició de les altes i les baixes pressions.

  8. La sessió va concloure amb un seguit de preguntes per part del públic assistent que va permetre a l’Albert aprofundir i aclarir alguns dels temes que havia explicat anteriorment.

En l’enllaç següent podeu seguir tota la xerrada al canal de la UES a YouTube: