• Inscripcions activitats


 • « 06/2024 » loading...
  Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
  27
  28
  29
  30
  31
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  11
  12
  13
  14
  15
  16
  17
  18
  19
  20
  21
  22
  23
  24
  25
  26
  27
  28
  29
  30
Home / Muntanya / 29/05 ROCA DE CORB, ERMITA SANT SALVADOR I MOLA DE SANT HONORAT

29/05 ROCA DE CORB, ERMITA SANT SALVADOR I MOLA DE SANT HONORAT

Sortida a la Roca del Corb, Ermita de Sant Salvador i Mola de Sant Honorat.

La Serra de Sant Honorat és una serra situada al municipi de Peramola a la comarca de l’Alt Urgell, amb una elevació màxima de 1.066 metres. Aquest cim està inclòs al llistat dels 100 cims de la FEEC amb el nom de Sant Honorat. (Viquipèdia)

Proposem una sortida que, de ben segur, us agradarà:

DESCRIPCIÓ:

A l’Alt Urgell, prop d’Oliana, al marge dret del Segre i a migdia de la serra de l’Aubenç, hi ha un massís de roca conglomerada. S’hi alcen diverses moles amb un sorprenent relleu accidentat: voltades d’imponents cingleres i canals. Malgrat tot, des de temps ben reculats han estat habitades: ermites, cases embalmades i camins que guanyen les cingleres per enfilar-s’hi. L’excursió circular que proposem recorre les Moles del Corb i de Sant Honorat.

És una caminada fàcil que transcorre per corriols ben fressats i alguns trams de pista. Als trencalls trobareu indicadors de direcció. La senyalització és heterogènia (pintura, estaques i fites) però suficient. Però cal fer un bon tram per cornises aèries. L’hem qualificada de fàcil però cal tenir en compte aquesta circumstància.

A peu mateix de la sortida hi ha allotjament: L’Hotel Can Boix.

És una excursió mitjana que us resultarà molt plaent. A la mateixa zona en teniu altres també prou interessants: Lo Coscollet (o Torre d’Aubenç) i l’ermita de Castell-Llebre.

ITINERARI:

Passat Oliana per la C-14 en direcció a La Seu, just travessar el pont sobre el Segre, prenem el desviament cap a Peramola per la LV-5118. Abans d’arribar-hi agafem una pista enquitranada a la dreta en direcció a l’Hotel Can Boix. Podem deixar el vehicle abans on hi ha espais amplis per a fer-ho.

Comencem a caminar passant per entremig de les instal·lacions de l’hotel (574m) deixant el dipòsit que recull aigua de la Font Viva a la nostra esquerra. Ben aviat trobem dos corriols amb sengles cartells indicadors. El de la dreta mena a Sant Honorat i el Clot de la Font Viva. Per aquí retornarem. El de l’esquerra mena a la Roca del Corb amb un temps estimat de 1h 30’.

Prenem el darrer en direcció a garbí primer i ponent desprès. És ben fresat. Moderada pujada per entremig d’una roureda espurnejada de pi. Escadussers i antics senyals de GR. Primer trencall (30’) amb indicador de la Ruta del Corb, on prenem el corriol de l’esquerra. El camí es fa més planer i continuem ara per entremig de pineda. Abastem una pista (nou rètol indicador) i pocs metres enllà arribem al Coll de Quatre Camins (45’ 815 m). Un cartell anuncia la Roca del Corb en 20’. Hi conflueix la pista per la que venim, una que marxa vers mestral i la que puja per migdia des del Coll de Porta i continua cap al nord seguint la carena. Nosaltres prenem aquesta darrera a la dreta, en moderada pujada.

Un rètol ens anuncia a l’esquerra l’avenc del Forat del Corb. Ben aviat la pista fa un gir a ponent i ens deixa als peus de l’Agulla del Corb. Ja podem albirar encimellada l’ermita de Sant Salvador. Deixem la pista per un corriol a l’esquerra ben fressat, indicat i amb senyals de GR, grocs i blaus que, per migdia, ressegueix planerament la base de la mola fins a la Casa de Corb (1h 900m).

La Casa del Corb és una casa embalmada amb parets de tàpia. El camí continua resseguint la cinglera i ens menaria, voltejant la mola, fins al Coll de Mu. Però nosaltres retornem sobre els nostres passos a retrobar la pista i seguir-la vers gregal. Si ens hi fixem be veurem a l’esquerra i sobre el camí, una altra casa embalmada. Un corriol hi puja. Davant nostre la Mola de Sant Honorat i les seves canals i cingleres de migdia. A sota una àmplia cornisa per la que caminarem desprès. I per sota, a la dreta del camí, el profund solc del torrent de la Font Viva.

La pista fa un gir de 90º a l’esquerra i un nou cartell ens anuncia Sant Salvador del Corb en 10’. Prenem a l’esquerra el corriol que s’hi enfila en forta pujada (1h 20’ 945m). L’ermita –de diminutes proporcions- ha perdut la teulada però conserva parets i absis. Al costat mateix sobresurt l’Agulla.

De nou a la pista anem resseguint els plecs de la mola per l’obaga, en direcció a ponent primer i al nord desprès, fins al Coll de Mu (1h 40’ 910m) on abandonem la pista per un corriol senyalitzat amb fites que, per sobre un d’un llom, ens deixa als peus de la Roca Llarga on girem a llevant. Una cadena ens ajuda a superar una primera cornisa però desprès en vindran més sense aquesta ajuda, que te un efecte més psicològic que pràctic.

El tram que encetem transcorre entre les cingleres de migdia de la Mola de Sant Honorat i el profund torrent de la Font Viva. Ens caldrà salvar trams de cornises aèries on no caldrà ajudar-nos de les mans però si transitar-hi amb atenció. Desaconsellable amb mainada o a persones amb fòbia a l’alçada. Però és –pel nostre gust- un del més bonics de la ruta. Anirem resseguint les canals i contraforts de la mola en direcció a llevant. Trobarem fites sovintejades que ens ajudaran a no perdre el camí que, d’altra forma, es faria difícil de seguir-ne el rastre sobre el conglomerat. A la tercera canal (la més profunda) el camí ens pot presentar dubtes però, seguint-la fins al fons i travessant la torrentera, recuperem de nou les fites. En aquesta època de l’any i malgrat la forta sequera, varem trobar tolls d’aigua clara a les canals, on assedegar al nostre gos.

Superat aquest tram emprenem la davallada fins abastar el camí que puja de Can Boix i s’adreça a Sant Honorat. A la cruïlla un rètol indicador ens assenyala el camí. Forta pujada per un corriol ben fressat en direcció a mestral. Abastem una pista on un nou cartell ens indica a l’esquerra 20’ per Sant Honorat. La seguim en pujada vers ponent fins que un nou rètol ens assenyala el camí que, salvant la cinglera per llevant, amb algun pas reforçat amb contraforts i volta, ens acaba deixant a l’altiplà que corona la mola (3h 20’ 1.060m).

Val la pena anar resseguint el fil de la cinglera per tots els seus costats i contemplar el panorama que s’hi albira: La Serra de l’Aubenç, el pantà d’Oliana i la Vall del Segre, el Cadí, el Port del Comte, La Serra del Turb,… i les canals i cingleres que l’envolten.

Retornem pel mateix camí fins a la cruïlla on prenem direcció a l’Hostal del Boix. Un ben fressat corriol, sovint fitat, ens mena fins al peus de la cinglera i la llera del Torrent de la Font Viva. Seguint-lo retornem al punt de sortida a l’hora de camí. Haurem esmerçat 4h 20’ de marxa efectiva, un total de sis hores d’excursió i recollit un grapat de bones sensacions.

Podeu veure algunes fotos de la sortida de preparació:

Podeu consultar el recorregut en el track següent: