• WIKILOC UES





  • Inscripcions activitats


  • « 12/2024 » loading...
    Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    1
    2
    3
    4
    5
Home / Notícies / Resum de la xerrada Canvis en els sostres dels Pirineus

Resum de la xerrada Canvis en els sostres dels Pirineus

Seguint amb el cicle de Xerrades obertes sobre temes de muntanya i tecnologies aplicables a la muntanya (Mountain Open Talks), corresponent al primer trimestre del 2024, vam comptar amb la col·laboració d’en David Segura, Marc Calaff i Andreu Alvarruiz, membres del grup Sostremetries, que ens van oferir la xerrada que porta per títol Canvis en els sostres dels Pirineus.

  • Després de la presentació de la xerrada a càrrec del nostre company Àngel Artigas, en David Segura, Marc Calaff i Andreu Alvarruiz van fer l’exposició dividida en tres blocs:
  • En David Segura va començar presentant el grup Sostremetries i explicant el problema de mesurar l’altitud les les muntanyes mostrant diversos mapes on es posava de relleu les diferències entre el mesurament de l’altitud d’alguns cims del Pirineu, els criteris que segueix la UIAA per decidir l’altitud dels 3000 del Pirineu i com l’arribada de la Geoinformació ha permès un mesurament acurat de l’altitud de les muntanyes.
  • A continuació, l’Andreu Alvarruiz i el David van explicar les tècniques utilitzades per mesurar l’altitud de les muntanyes basades en la geoinformació mostrant els errors de la cartografia moderna i triant l’aixecament topogràfic com a millor mètode per mesurar l’altitud de les muntanyes. EL grup ha fet tres campanyes per calcular l’altitud d’algunes muntanyes del Pirineu. Entre el 2020 i 2022 van fer set mesuraments en els que van poder comprovar que el Pico de Arnales era un nou 3000. A la campanya del 2023 van fer set mesuraments i van poder demostrar que el pic Oriental de Gias també era un nou 3000.
  • En el tercer bloc, van explicar el mètode que ells havien seguit per mesurar les altituds d’alguns dels cims dels Pirineus, el problema de la prominència i com es calcula, les tasques que fan quan arriben en un cim amb aparells de precisió per fer mesures i el problema del nivell del mar ja que la terra no és esfèrica i el nivell del mar varia segons el mar o oceà on es mesura.
  • Després d’un torn de preguntes en les que, entre altres, va intervenir en Feliu Izard, membre del grup El Caçafantasmes, i que l’any 1985 va publicar la famosa llista dels 3000 dels Pirineus, van donar per acabada la xerrada animant-nos a visitar la seva web Sostremetries.

En l’enllaç següent podeu seguir tota la xerrada al canal de la UES a YouTube: