• Inscripcions activitats


  • « 04/2024 » loading...
    Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    1
    2
    3
    4
    5
Home / Notícies / Resum de la xerrada Ciència i meteorologia a la Antàrtida

Resum de la xerrada Ciència i meteorologia a la Antàrtida

Seguint amb el cicle de Xerrades obertes sobre temes de muntanya i tecnologies aplicables a la muntanya (Mountain Open Talks), corresponent al primer trimestre del 2023, vam comptar amb la col·laboració del Sergi Gonzàlez, físic i meteoròleg, que ens va oferir la xerrada que porta per títol Ciència i meteorologia a la Antàrtida.

En aquesta xerrada hi va haver una audiència màxima de 33 connexions que van seguir les explicacions del Sergi Gonzàlez. Us recomanem que mireu el vídeo de la xerrada que trobareu al final de la pàgina i que estarà disponible al canal de YouTube de la UES els propers 15 dies.

Tot seguit farem un petit resum de la xerrada:

  1. Després de la presentació a càrrec de l’Àngel Artigas, el Sergi va començar la seva intervenció interpel·lant al públic sobre el coneixement que tenien sobre la Antàrtida. A diferència de l’Àrtic, on només hi ha aigua gelada, l’Antàrtida és un continent de terra on hi viuen diverses espècies de flora i fauna diferent de la que viu a l’Àrtic.
  2. A continuació va explicar la història del descobriment de la Antàrtida. El primers planisferis identificaven la Antàrtida com un continent al sud de de la Terra a imatge de l’Àrtic. Fins al segle XVIII no hi van arribar els primers europeus amb les expedicions del capità William Smith i del vaixell San Telmo de la marina espanyola.
  3. Durant el segles XVIII i XIX nombroses expedicions van situant les banderes de diverses nacions a l’Antàrtida i, a principis del segle XX, té lloc la famosa carrera de Scott i Admusen per arribar al pol sud.
  4. D’avant les reclamacions de diverses nacions sobre l’Antàrtida, l’any 1959 es firma el tractat de l’Antàrtida que garanteix l’ús de l’Antàrtida per a finalitats pacífiques i per promoure la recerca científica i la col·laboració. L’any 1991 es firma a Madrid un protocol que amplia el tractat Antàrtic incrementant la protecció del medi ambient antàrtic.
  5. La base espanyola Juan Carlos I, en la que treballava el Sergi, es troba a la illa Livingston, a l’arxipèleg de les illes Shetlands del Sud, a la península Antàrtica. També hi ha una altra base espanyola a l’illa volcànica de Decepción. En aquestes bases només hi ha presència de científics durant l’estiu austral, on la temperatura oscil·la entre els -5 i +5 graus centígrads.
  6. A continuació el Sergi va fer un relat de la seves tasques a l’Antàrtida. Bàsicament consistien en donar informació meteorològica i en col·laborar en projectes científics sobre la evolució del clima a l’Antàrtida.
  7. En Sergi participa en projectes multidisciplinaris per estudiar l’evolució dels microorganismes de l’Antàrtida. En aquests projectes participen investigadors de diverses àrees científiques com biòlegs, matemàtics, meteoròlegs, economistes i especialistes en ciències de la computació.
  8. Finalment, en Sergi va agrair l’oportunitat de participar en aquestes xerrades i va recordar els seus orígens com a casteller portant la camisa dels Castellers de Sabadell, els Saballuts, a l’Antàrtida.

En l’enllaç següent podeu seguir tota la xerrada al canal de la UES a YouTube: