• Inscripcions activitats


  • « 10/2024 » loading...
    Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
    30
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    1
    2
    3
Home / Notícies / Resum de la xerrada El Servei General d’Informació de Muntanya

Resum de la xerrada El Servei General d’Informació de Muntanya

Continuant amb el cicle de Xerrades obertes sobre temes de muntanya i tecnologies aplicables a la muntanya (Mountain Open Talks), corresponent al segon trimestre del 2024, vam comptar amb la col·laboració del Carles Capellas, soci fundador del SGIM, que ens van oferir la xerrada que porta per títol El Servei General d’Informació de Muntanya.

Al final de la pàgina trobareu el vídeo de tota la xerrada.

  • Després de la presentació a càrrec del Francesc Garcia, en Carles Capellas va començar la seva exposició amb una explicació cronològica de la creació del servei i les diverses etapes per les quals ha passat. La iniciativa va néixer l’any 1974 quan cinc amics, amants de la muntanya, que es reunien a casa d’un d’ells, amb ganes de canviar el món, van constatar la manca de documentació de muntanya. Vam posar en comú la documentació personal de cada un d’ells i van escollir un nom. Primer va triar el Centre de Documentació Alpina, després el Servei d’Informació de Muntanya (SIM, amb connotacions militar per coincidir les sigles amb el Servei d’Informació Militar) i finalment el Servei General d’Informació de Muntanya.
  • El primer any no tenien local i es trobaven a la casa d’un dels membres del grup. Posteriorment, en Daniel Vergés, president del Muntanyenc, els va oferir un local que tenia llogat a Barcelona. Aquest oferiment va durar un any i en els anys següents van estar al carrer Tres Creus de Sabadell, a Terrassa, al carrer Duran i Sors… La ubicació actual, a Junqueres, no va ser la definitiva fins a l’any 1992 quan l’alcalde Farrés els va oferir una de les tres esglésies recuperades, juntament amb Sant Nicolau i la de Riu Sec.
  • El servei és una entitat privada, sense ànim de lucre, registrada com un club esportiu i amb l’objectiu de cercar, classificar, arxivar i oferir documentació de muntanya.
  • Les principals funcions dels servei són:

    1. Centre d’informació i documentació.
    2. Arxiu històric.
    3. Centre d’Estudis.
    4. Centre de recursos.
    5. Magatzem de recursos i materials.
  • Amb col·laboració amb la Caixa de Sabadell van organitzar exposicions del fons de recursos del servei. Aquest fons hauria de servir per a un futur museu o espai museístic dedicat a la muntanya. Malauradament, les diverses administracions no han ofert un espai on exposar aquest fons.
  • El fons documental del servei està format principalment:
    1. 22000 llibres classificats i 5000 més en reserva.
    2. Una extensa hemeroteca.
    3. La cartoteca amb alguns mapes digitals exclusius com mapes de Rússia, Xina o la frontera entre Xina i Pakistà.
    4. També cal destacar la nombrosa bibliografia en japonès obtinguda amb intercanvis amb aquell país.
    5. Finalment, cal destacar també la col·lecció de projectes i memòries de les expedicions espanyoles, col·leccions de fotografies i diapositives, la filmoteca amb més de 2000 títols, correspondència particular i d’entitats, paper moneda, filatèlia, postals, cartes de restaurants, etiquetes d’aigua, samarretes…
  • A més del Carles Capellas, formen l’equip quatre persones més: en Josep Paytubí, vinculat el servei des del seu inici, Encarna Ciuraneta, Anna Llongueras i Xavi Llongueras; a més de nombrosos assessors i col·laboradors.
  • Al llarg d’aquests anys han participat i col·laborat en iniciatives internacionals com un comitè sobre documentació de la UIAA, el 2013 van participar en una trobada museística organitzada pel Club Alpí Italià, que celebrava els 150 aniversari de la seva fundació, des del 2015 formen part de l’IMMA International Mountain Museums Allliance, de la qual en Carles Capellas és l’actual president.
  • Al llarg d’aquests anys han rebut diversos premis i guardons. Destaquen, el 1982 fou escollida la Millor Entitat Excursionista, el 1986 la medalla d’or del club alpí polonès, el 1991 la Flor de Neu del festival de cinema de muntanya de Torelló, el 1999 la medalla d’or de la Real Sociedad Española de Montañismo Peñalara en el seu 25 aniversari, el 2002 i 2004 guardons del Rotary Club, el 2013 un guardó de la Sociedad Geogràfica Espanyola i l’Ensenya d’Or de la FEEC, el 2018.
  • Després d’un torn de preguntes, la xerrada va finalitzar amb la projecció d’una filmació (que podem veure al final del vídeo de YouTube) que, juntament amb el Lluís Fernández, van produir en ocasió de l’exposició sobre el fons de material del servei organitzat per la Caixa de Sabadell.

En l’enllaç següent podeu seguir tota la xerrada al canal de la UES a YouTube: