• Inscripcions activitats


  • « 04/2024 » loading...
    Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    1
    2
    3
    4
    5
Home / Notícies / Resum de la xerrada els dinosaures de Catalunya, una finestra al passat

Resum de la xerrada els dinosaures de Catalunya, una finestra al passat

Seguint amb el cicle de Xerrades obertes sobre temes de muntanya i tecnologies aplicables a la muntanya (Mountain Open Talks), corresponent al primer trimestre del 2023, vam comptar amb la col·laboració del Dr. Bernat Vila, paleontòleg de l’Institut Català de Paleontologia “Miquel Crusafont” que ens va oferir la xerrada que porta per títol Els dinosaures de Catalunya, una finestra al passat.

En aquesta xerrada hi va haver una audiència màxima de 32 connexions que van seguir les explicacions del Dr. Bernat Vila. Us recomanem que mireu el vídeo de la xerrada que trobareu al final de la pàgina i que estarà disponible al canal de YouTube de la UES els propers 15 dies.

Tot seguit farem un petit resum de la xerrada:

  1. Després de la presentació a càrrec del Lluís Ferrer, en Bernat ca iniciar la seva explicació remarcant que la mala fama dels dinosarues, que significa “rèptil molt gran”, prové dels primers intents d’estudiar les troballes al segle XVIII.
  2. Els avenços més importants en l’estudi científic dels dinosaures van començar amb els treballs de John Ostrom i amb el llibre de Robert Bakker. Els darrers 50 anys, i especialment a partir de la pel·lícula Jurasic Park, hi ha hagut un gran interès en l’estudi dels dinosaures, passant de poques troballes a l’any fins a quasi una nova troballa per setmana.
  3. Tot seguit en Bernat va explicar que s’ha d’entendre quan parlem dels dinosaures, ja que n’hi ha una gran diversitat, grans i petits, herbívors i omnívors, voladors i no voladors. Per explicar-ho va mostrar, amb diverses diapositives, la sistemàtica filogenètica i la morfologia dels dinosaures. A destacar que els ocells actuals es poden veure com a part d’aquest arbre genealògic dels dinosaures.
  4. A continuació va situar el món dels dinosaures dintre de l’espai temporal, 150 milions d’anys, en el que van poblar la terra. Des del Triàsic Superior, passant pel Juràssic i fins el Cretaci.
  5. Els dinosaures de Catalunya van viure principalment en les zones de la Conca de Tremp, Àger i Vallcebre. Cal tenir present que fa més de 150 milions d’anys, els Pirineus no existien i la terra ocupada actualment per Catalunya era un conjunt de illes i arxipèlags.
  6. En el nostre país, les primeres troballes es remonten a fa 100 anys. EL 1927 tenim la primera notícia de la troballa de restes fòssils de dinosaure a la conca de Tremp en la construcció de la pressa de Sant Antoni.
  7. A partir dels anys 50 del segle passat, amb els treballs de Walter Georg Kühne i A.F. de Lapparent, se succeeixen les troballes i les publicacions. A destacar els anys 80 i 90 els treballs del professors Casanovas i Santafe, ben coneguts a Sabadell, que són considerats els iniciadors dels estudis sobre els dinosaures a l’Institut Català de Paleontologia “Miquel Crusafont”. Els treballs s’han continuat fins l’actualitat on amb l’aplicació de les noves tecnologies ha permès un estudi sistemàtic dels dinosaures de Catalunya.
  8. Tot seguit va explicar les diverses tècniques que utilitzen per estudiar els fòssils de dinosaures: les excavacions, els rentats de terres, la utilització de les noves tecnologies i l’estudi histològic.
  9. En Bernat va explicar quines classes de dinosaures van viure a Catalunya i quines són les troballes més destacades: Pararhabdonon isonensis, Tamarro insperatus, Abditosaurus kuenhei i una reconstrucció del crani de titanosaure d’Els Nerets.
  10. El Bernat va acabar aquesta interessant xerrada responent diverses preguntes dels assistents.

En l’enllaç següent podeu seguir tota la xerrada al canal de la UES a YouTube: