• Inscripcions activitats


  • « 09/2024 » loading...
    Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    1
    2
    3
    4
    5
    6
Home / Notícies / Resum de la xerrada la Matagalls-Montserrat, jo i altres històries

Resum de la xerrada la Matagalls-Montserrat, jo i altres històries

Per acabar el cicle de Xerrades obertes sobre temes de muntanya i tecnologies aplicables a la muntanya (Mountain Open Talks), corresponent al primer trimestre del 2023, vam comptar amb la col·laboració del Sr. Francesc Alavedra, especialista de la Matagalls-Montserrat, que ens va oferir la xerrada que porta per títol La Matagalls-Monyserrat, jo i altres històries.

En aquesta xerrada hi va haver una audiència màxima de 35 connexions que van seguir les explicacions del Francesc Alavedra. Us recomanem que mireu el vídeo de la xerrada que trobareu al final de la pàgina i que estarà disponible al canal de YouTube de la UES els propers 15 dies.

Tot seguit farem un petit resum de la xerrada:

  1. Després de la presentació a càrrec de l’Àngel Colomer, en Francesc va començar la seva exposició recordant el nombre d’edicions que s’havien celebrat -43, una virtual- i que ell n’havia fet 41, inclosa la virtual. Tot seguit va explicar en què consistia la Matagalls-Montserrat i va fer una mica d’història de la gènesis de la travessa. Va recordar la travessa que l’any 1904 va fer Mossèn Jaume Oliveres i que va servir de model perquè l’any 1962, dos socis del club excursionista de Gràcia, Carles Abesa i Jordi Ribot, organitzessin la primera edició de la Matagalls-Montserrat.
  2. En Francesc va explicar com s’entrenava per participar a la Matagalls-Montserrat. Des de jove li van atreure les marxes de resistència i va convertir la Matagalls-Montserrat en l’objectiu de cada temporada. Durant l’any, però, participava en diverses marxes de resistència que principalment li servien per preparar la Matagalls-Montsrrat. També va explicar que ja és el participant que més edicions ha acabat i, per aquest motiu, cada any surt amb el dorsal número 1.
  3. El Francesc va explicar, amb profusió d’imatges, com passava les hores durant la nit i com era l’arribada al Monestir. Amb històries i anècdotes va recordar que el seu objectiu era arribar sempre dintre de les 24 h que donen com a temps límit per completar la travessa. Així, aprofitava algunes hores de la nit per descansar i dormir. Porta sempre un sac de dormir i, en un racó del camí, es disposa a descansar unes hores, no masses, i reprendre la marxa. No sol parar gaire en els avituallaments però sí que li agrada parar-se a saludar amics i col·laboradors de la organització. La travessa li ha permès conèixer molts esportistes i fer molts amics. L’arribada a la plaça del Monestir és un dels moments més emocionants. Per retrobar els amics i la família, i haver completat, un any més, la travessa.
  4. Va recordar que enguany tindrà lloc la 44a edició i que la inscripció s’obrirà a partir del 18 d’abril. I anima a la audiència a participar-hi.
  5. Tot seguit va fer un repàs de les edicions en les que va participar. Des de la seva primera, el 1976, quan encara s’organitzaven cada dos anys, fins la darrera, l’any 2022. Aprofitant la seva professió de metge, ha ajudat a la organització donant consells de com preparar-se per resistir la travessa i va participar en diversos estudis mèdics per conèixer com afectava la manca de menjar durant moltes hores al rendiment dels esportistes. També va recordar que, durant la pandèmia de la COVID, es va suspendre la travessa i va ser substituïda per una travessa virtual, era l’edició del 2020.
  6. Per acabar la seva intervenció, va dedicar uns minuts de la xerrada un agraïment a les nombroses persones que han fet possible tant l’èxit de la travessa com la seva participació i que sigui l’esportista que ostenta actualment el rècord de participacions a la Matagalls-Montserrat.
  7. Després es va obrir un col·loqui amb els assistents a la xerrada en el que el Francesc va respondre a les nombroses preguntes que se li van dirigir.

En l’enllaç següent podeu seguir tota la xerrada al canal de la UES a YouTube: