• Inscripcions activitats


  • « 04/2024 » loading...
    Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    1
    2
    3
    4
    5
Home / Notícies / Resum de la xerrada Parc Natural de les capçaleres del Ter i del Freser

Resum de la xerrada Parc Natural de les capçaleres del Ter i del Freser

Seguint amb el cicle de Xerrades obertes sobre temes de muntanya i tecnologies aplicables a la muntanya (Mountain Open Talks), corresponent al segon trimestre del 2023, vam comptar amb la col·laboració del Sr. Santi Farriol, director del parc natural de les capçaleres del Ter i del Freser, que ens va oferir la xerrada que porta per títol El Parc Natural de les capçaleres del Ter i del Freser.

En aquesta xerrada hi va haver una audiència màxima de 26 connexions que van seguir les explicacions del director del parc. Us recomanem que mireu el vídeo de la xerrada que trobareu al final de la pàgina i que estarà disponible al canal de YouTube de la UES els propers 15 dies.

Tot seguit farem un petit resum de la xerrada:

  1. Després d’una breu presentació a càrrec del Toni Rafel, soci de la UES i familiar del Santi, el director del parc va començar la seva intervenció interpel·lant l’audiència sobre la creació dels parcs naturals. EL primer parc que es va crear va ser el parc de Yellowstone al 1878. A Espanya, el primer parc va ser el Parque Nacional de la Montaña de Covadonga al 1918 (actualment integrat dintre del Parque Natural de los Picos de Europa), a Catalunya, el primer, i únic, parc nacional va ser el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el 1955. El Parc Natural de les capçaleres del Ter i del Freser és el parc natural més jove ja que va ser creat l’any 2015.
  2. Catalunya té diversos Espais Naturals de Protecció Especial resumits en la taula següent:
  3. Els Espais Naturals de Protecció Especial ocupen pràcticament el 30% de la superfície de Catalunya:
  4. Tot seguit, el Santi va fer una exposició de la història de la protecció del parc i dels seus valors més singulars. Va començar per mostrar els límits del parc i els municipis que en formen part.
  5. Tot seguit va fer un repàs de les espècies de flora d’interès i la seva distribució geogràfica: l’arenaria marchlinsii, la maiàntem, la corallorhiza trífida de la família de les orquídies, l’esperó muntanyenc i la woodsia alpina.
  6. De la fauna del parc, va destacar el mussol pirinenc, el gall fer, el picot negre, la perdiu blanca, la rata almesquera, la sargantana àgil, l’isard, la marmota, el trencalòs i els voltors.
  7. Naturalment, va destacar el paisatge d’alta muntanya…
  8. … i el patrimoni de diverses èpoques amb valors per a la conservació: camins tradicionals, cabanes, refugis,…
  9. Les activitats tradicionals conviuen amb les noves obrint oportunitats per al territori i les persones: les pistes d’esquí, el santuari de Núria, les activitats de lleure, l’art, la cultura,…
  10. Després de respondre a diverses preguntes de l’audiència, vam donar per acabada aquesta interessant xerrada.

En l’enllaç següent podeu seguir tota la xerrada al canal de la UES a YouTube: