• Inscripcions activitats


  • « 09/2024 » loading...
    Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    1
    2
    3
    4
    5
    6
Home / Notícies / RESUM XERRADA ICGC: INSTAMAPS

RESUM XERRADA ICGC: INSTAMAPS

El passat dimarts, 23 de febrer, hem pogut gaudir de l’interessant xerrada sobre Instamaps i Cartografia en el món digital, impartida per en Marc Torres, tècnic de l’àrea d’Innovació i Estratègia digital de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

A la xerrada hi van assistir un total de 44 participants i va tenir un bon nivell tècnic al mateix temps que molt divulgatiu.

En aquest resum podeu repassar els moments més interessant de la xerrada:

  1. La xerrada va començar mostrant l’eina Instamaps, una plataforma web oberta per a la creació, distribució i compartició de mapes a Internet.

  2. Instamaps pot mostrar itineraris, rutes i punts d’interés com mostra aquest itinerari de Santa Eugènia de Berga:

  3. A continuació, i abans de mostrar les eines d’edició d’Instamaps, vam repassar els diferents tipus de coordenades que pot tractar el programa, Geogràfiques o UTM. Es disposa d’una eina de conversió entre diversos tipus de coordenades i de formats d’arxius, Convertbox:

    Actualment s’utilitzen les coordenades UTM per la seva facilitat per calcular distàncies. Encara que cada vegada més es torna a les coordenades geogràfiques definides per la projecció cilíndrica Mercator (o pseudo Mercator).

  4. Instamaps és una eina per mostrar informació geogràfica. En Marc va mostrar com crear punts i itineraris directament a l’eina:

  5. També va ensenyar com mostrar dades externes de manera estàtica o dinàmica. A continuació es mostren les dades estàtiques obtingudes a partir d’un fitxer GeoJason dels cims de Montserrat que es van dedicar als presidents de la Generalitat de Catalunya en el projecte LLum i llibertat:

  6. Interessant va ser també com afegir dades dinàmiques a partir d’un conjunt de dades disponibles a internet. Concretament, les dades de Rescats de Bombers que es poden obtenir a la web de Dades Obertes de la Generalitat de Catalunya:

    El mapa següent mostra la distribució d’aquestes dades prop de la muntanya de Montserrat:

  7. A continuació ens va fer una reflexió sobre els problemes de seguretat en muntanya per l’ús indegut dels sistemes de localització dels telèfons mòbils. Va recordar que el mòbils gasten la major part de la bateria quan la pantalla està connectada i el sistema de localització (gps) està funcionant. Recomana un ús prudent dels sistemes de localització dels mòbils per evitar alguns rescats a la muntanya.
  8. També va insistir en que avui en dia, a més del sistema GPS (Global Position System) dels Estats Units, també hi ha el sistema GLONASS de Rússia, el sistema Beidou xinès i el sistema Galileo, d’Europa. Així doncs, caldria parlar avui en dia dels sistemes de posicionament GNSS (Global Navigation Satellite System).
  9. Finalment, va recomanar l’accés al Betaportal de l’ICGC on podrem trobar un gran nombre de productes i serveis geogràfics adreçats al públic en general.